Με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή ξεκινούν οι επιλεγμένες διαδικτυακές προβολές από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

«Oι Δούλες», «Η Φόνισσα» και ο «Γυάλινος Κόσμος» συνεχίζονται στις διαδικτυακές προβολές του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
21 Απριλίου 2020
Διαδικτυακές προβολές από το Εθνικό Θέατρο
23 Απριλίου 2020
«Oι Δούλες», «Η Φόνισσα» και ο «Γυάλινος Κόσμος» συνεχίζονται στις διαδικτυακές προβολές του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
21 Απριλίου 2020
Διαδικτυακές προβολές από το Εθνικό Θέατρο
23 Απριλίου 2020

Ο Λευτέρης Βογιατζής και ο Νίκος Κουρής στην παράσταση του έργου «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που ανέβηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το 2006 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. (Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού).

 

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Με την παράσταση του έργου «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής το 2006 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εγκαινιάζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού «Μένουμε σπίτι με τον Πολιτισμό», προβάλλοντας διαδικτυακά ορισμένες από τις παραστάσεις και τις συναυλίες που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στο Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, και των οποίων η βιντεοσκόπηση έγινε σε μορφή που επιτρέπει την αναμετάδοσή τους.

Η υποδοχή της «Αντιγόνης» ήταν τόσο θερμή ώστε, κατ’ εξαίρεση για τα δεδομένα του Φεστιβάλ, επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά, ανοίγοντας το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2007. Αυτήν τη δεύτερη εκδοχή της παράστασης θα μπορέσει να παρακολουθήσει το κοινό διαδικτυακά από το κανάλι του Φεστιβάλ  στο YouTube, το Σάββατο 25 Απριλίου από τις 19.00, και για 24 ώρες.

Θα ακολουθήσει, σταδιακά, η προβολή και άλλων παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

 

 

Σημείωμα της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας

Το ζωντανό Θέατρο, η Μουσική, ο Χορός δεν κινδυνεύουν από αυτές τις βραχύβιες λύσεις ανάγκης για τις διψασμένες μας ψυχές. Σας προσφέρουμε ορισμένες ξεχωριστές στιγμές από την Ιστορία μας, με την ελπίδα να ανταμώσουμε σύντομα στα Θέατρά μας. Η αρχή γίνεται με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Λευτέρη Βογιατζή, μια παράσταση με την οποία έχω βαθύ προσωπικό δεσμό. Εργάστηκα στην εξάμηνη προετοιμασία της, το 2006, και την είδα να γεννιέται από την πρώτη-πρώτη συντακτική ανάλυση του αρχαίου κειμένου, άγουρη εγώ, να ξαναβουτάω στα Αρχαία του Λυκείου, μέχρι το αποθεωτικό χειροκρότημα στην Επίδαυρο. Μια εμπειρία ζωής, που με καθόρισε. Μια παράσταση χαραγμένη στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν. Ελπίζουμε να απολαύσετε την απεικόνισή της, έτσι όπως ταξίδεψε στον Χρόνο, για να (ξανα)γευτείτε την πραγματικά σπάνια αύρα της. Ένα ανοιξιάτικο δώρο από όλους εμάς εδώ, στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Πίσω από κάθε έργο υπάρχει ο μόχθος πολλών ανθρώπων. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους καλλιτέχνες που έδωσαν την άδεια να προβληθούν τα έργα τους.

Κατερίνα Ευαγγελάτου

 

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Έναρξη προβολής Σάββατο 25 Απριλίου 2020 στις 19.00

Διάρκεια 24 ώρες (έως την Κυριακή 26 Απριλίου 2020 στις 19.00)

YouTube: Greek Festival

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2007

 

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής

Σκηνικά – Κοστούμια: Χλόη Ομπολένσκι

Φωνητική αγωγή, σύνθεση και οργάνωση μουσικών θεμάτων: Σπύρος Σακκάς

Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Ευαγγελάτου, Βαγγέλης Ζλατίντσης

Βοηθοί σκηνογράφου: Malika Chaveau, Σοφία Κατσιλιέρη

Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Σακκής

Ράψιμο κοστουμιών: Παναγιώτα Τσοπανάκη

Χειρισμός φωτισμού: Παναγιώτης Ψύχας

Βοηθός φωτιστή: Νίκος Βλασόπουλος

Φροντιστής: Χρήστος Μαύρος

Οργάνωση παραγωγής: Βαρβάρα Λαζαρίδου

Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού

 

Διανομή: Αμαλία Μουτούση (Αντιγόνη), Εύη Σαουλίδου (Ισμήνη), Λευτέρης Βογιατζής (Κρέοντας), Δημήτρης Ήμελλος (Φύλακας), Νίκος Κουρής (Αίμονας), Αγλαΐα Παππά (Τειρεσίας), Αλεξία Καλτσίκη (Άγγελος), Νικόλας Παπαγιάννης (Ευρυδίκη), Ρηνιώ Κυριαζή (Εξάγγελος)

Χορός: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Θανάσης Βλαβιανός, Λευτέρης Βογιατζής, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Θανάσης Δόβρης, Δημήτρης Ήμελλος, Αλεξία Καλτσίκη, Γιάννης Κλίνης, Παναγιώτης Κλίνης, Κωστής Κορωναίος, Νίκος Κουρής, Ρηνιώ Κυριαζή, Βέρα Λάρδη, Στράτος Μενούτης, Αμαλία Μουτούση, Νικόλας Παπαγιάννης, Αγλαΐα Παππά, Απόστολος Πελεκάνος, Σπύρος Περδίου, Εύη Σαουλίδου, Δημήτρης Σδρόλιας, Αμαλία Τσεκούρα, Μενέλαος Χαζαράκης, Θανάσης Χαλκιάς, Χάρης Χαραλάμπους

 

 

Να σημειώσουμε ότι οι βιντεοσκοπήσεις έχουν γίνει με στόχο την τεκμηρίωση της ιστορίας του Φεστιβάλ και όχι την αναπαραγωγή τους για το κοινό.  Ζητούμε την κατανόηση των θεατών για τις τυχόν τεχνικές ατέλειες.

 

Παρακολουθήστε τις δράσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου:

Website www.greekfestival.gr

YouTube Greek Festival

Facebook AthensAndEpidaurusFestivalGr

Instagram athensandepidaurusfestival