Η Ρίνα και η Θέα ετοιμάζονται για το πρόγραμμα «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι»

Η Μαρία Αιγινίτου σε «Απόσταση Αναπνοής»
11 Μαρτίου 2020
Ελεύθερη πρόσβαση σε 12 παραστάσεις από το αρχείο του Θεάτρου Πορεία
21 Μαρτίου 2020
Η Μαρία Αιγινίτου σε «Απόσταση Αναπνοής»
11 Μαρτίου 2020
Ελεύθερη πρόσβαση σε 12 παραστάσεις από το αρχείο του Θεάτρου Πορεία
21 Μαρτίου 2020

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν καινοτομεί προσφέροντας διαδικτυακή παρακολούθηση των παραστάσεων του από το σπίτι με το πρόγραμμα «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι».

 

Η Θέα και η Ρίνα είναι δύο θεατρόφιλες που τις ενώνει και τις χωρίζει το θέατρο. Μιλούν για τις παραστάσεις που βλέπουν, συμφωνούν, διαφωνούν και ανταλλάσσουν απόψεις για τη ζωή, τα έργα, τους ηθοποιούς, τους συγγραφείς, αλλά και για την καθημερινότητά τους. Η Ρίνα λατρεύει τα κλασικά κείμενα, η Θέα είναι περισσότερο του εναλλακτικού ρεπερτορίου. Και οι δύο μαγεύονται από τη σκηνή του θεάτρου, παρακολουθούν σεμινάρια υποκριτικής και ονειρεύονται να ανεβάσουν κάποια μέρα τη δική τους παράσταση. Σήμερα συζητούν για την κατάσταση στα θέατρα που έχουν κλείσει λόγω του κορωνοιού.

 

 

Θέα: Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς θέατρα;

Ρίνα: Τα θέατρα ήσαν μια κάποια λύσις.

Θέα: Ήσαν και θα είναι έτσι και αλλιώς. Τώρα όμως έχει μεγάλη σημασία να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό και τον κορωνοιό και ό,τι συνεπάγεται. Κοίτα λοιπόν που και στις δύσκολες στιγμές η τέχνη θριαμβεύει.

Ρίνα: Εγώ πάντως δεν βγαίνω πια έξω παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Θέα: Εννοείται, το ίδιο κάνω και εγώ. Βέβαια διαβάζω περί συνομωσίας Η.Π.Α. / Ρωσίας/Κίνας, για το τέλος του ελεύθερου ανθρώπου, για τη μαύρη πανώλη που τον 14ο αιώνα αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης αλλά ο άνθρωπος βγήκε από το σκοτάδι του Μεσαίωνα, για το ότι οι επιδημίες διαμόρφωσαν την Ιστορία επειδή οδήγησαν τους ανθρώπους στο να σκεφτούν αυτά τα μεγάλα ζητήματα, όπως λέει ο καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Γέιλ, Φρανκ Σνόουντεν, σε τηλεφωνική συνέντευξη με το περιοδικό New Yorker.

Ρίνα: Άλλοι λένε ότι ο τρόμος δεν είναι ο ιός, αλλά οι προεκτάσεις του μείνω σπίτι. Πάντως δε νομίζω ότι όσοι μένουν σπίτι είναι κολλημένοι στην τηλεόραση. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι, είτε έχουμε παιδιά είτε όχι.

Θέα: Μια λύση είναι να δουλέψει κανείς από το σπίτι. Αν γίνεται. Άκουσες τα καινούργια μέτρα. Όχι πάνω από πέντε στις ουρές. Stay home and cook, μάθε να πλέκεις, διάβασε ένα βιβλίο, παίξε ένα επιτραπέζιο, φτιάξε κάτι που δεν είχες χρόνο να φτιάξεις. Τις ντουλάπες σου για παράδειγμα.

Ρίνα: Φαντάζομαι έμαθες για αυτό που ετοιμάζει το Θέατρο Τέχνης.

Θέα: Και βέβαια, για το πρόγραμμα «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι». Περιμένω πως και πως.

Ρίνα: Κάτσε να σου διαβάσω. Με ένα χαμηλό αντίτιμο, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα on demand παρακολούθησης των τρεχουσών παραστάσεων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Θεάτρου Τέχνης www.theatro-technis.gr . Η νέα αυτή δυνατότητα αφορά σε παραστάσεις της σεζόν που παίζονται αυτή τη στιγμή στις δύο σκηνές του και απευθύνονται τόσο στο ενήλικο, όσο και στο εφηβικό και παιδικό κοινό.

Θέα: Θα δούμε τον «Έντμοντ» του Ντέιβιντ Μάμετ με Γιάννο Περλέγκα, Κωνσταντίνα Τάκαλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ που έχει σκηνοθετήσει ο Χάρης Φραγκούλης.

Ρίνα: Την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, το «Χρονικό του χρόνου» την παράσταση που σκηνοθετεί η Νατάσα Τριανταφύλλη και είναι βασισμένη στο βιβλίο του Stephen Hawking. Και τις παραστάσεις για εφήβους και παιδιά.

Θέα: Είναι πραγματικά μοναδικό αυτό που κάνει το Θέατρο Τέχνης, δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως. Κανένα θέατρο δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο.

Ρίνα: Είδες κάτι ιδέες που τελικά μπορούν να φέρουν λύσεις;

Θέα: Λες να ακολουθήσουν και άλλοι;

Ρίνα: Τι εννοείς;

Θέα: Να, όπως το κάνει η Στέγη καμιά φορά. Που βάζει παραστάσεις μέσω live streaming. Θυμάσαι που είχαμε δει τους «Όρνιθες»;

Ρίνα: Μπορεί και να γίνει trend.  Θέλει όμως σωστή οργάνωση. Δεν είναι απλό, ούτε εύκολο. Το live streaming δεν είναι το ίδιο με αυτό που κάνει το Τέχνης όπου οι παραστάσεις μαγνητοσκοπούνται και ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση όποια ώρα θέλει ο ίδιος. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό που το Θέατρο Τέχνης καινοτομεί προσφέροντας διαδικτυακή παρακολούθηση των παραστάσεων του από το σπίτι.

Θέα: Τώρα βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές των παραστάσεων που παίζονταν μέχρι πριν από λίγες μέρες, αλλά και με όσες παραγωγές επρόκειτο να ανέβουν τις επόμενες. «Τα Κόκκινα Φανάρια» στο Cartel, η «Πάπισσα Ιωάννα» στη Λυρική, ο «Μακμπέθ» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η «Κυρία του Μαξίμ» στο Εθνικό Θέατρο και αναφέρω ενδεικτικά κάποιες μεγάλες παραγωγές. Τα μικρότερα θέατρα;

Ρίνα: Ας περιμένουμε λίγο ακόμα, ας κάνουμε υπομονή και κυρίως ας μείνουμε σπίτι!

Θέα: Μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι!