«όροφως»: Η Ελένη Καραμούζη δημιουργεί ένα νέο χώρο στην καρδιά της Πάτρας
10 Μαρτίου 2020
Η Ρίνα και η Θέα ετοιμάζονται για το πρόγραμμα «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι»
14 Μαρτίου 2020

Η Μαρία Αιγινίτου σκηνοθετεί και ερμηνεύει στην παράσταση «Απόσταση Αναπνοής». (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι η τρίτη παράσταση που παίζει και σκηνοθετεί η ίδια. Η Μαρία Αιγινίτου παρουσιάζει στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου την παράσταση «Απόσταση Αναπνοής» η οποία είναι βασισμένη στην ομώνυμη συλλογή του Τάσου Γουδέλη.  Η σκηνοθέτρια ξεκινώντας από τις παλιές σημειώσεις, τα παιδικά ημερολόγια του συγγραφέα, ανασυνθέτει το κινηματογραφικό του βλέμμα δανειζόμενη στοιχεία από το σύνολο της συλλογής διηγημάτων του Απόσταση αναπνοής.

 

 

«Έχω μια προτίμηση στους Έλληνες συγγραφείς, αλλά με κάποιον τρόπο έχουν αρχίσει και εκείνοι να μου έχουν μια προτίμηση. Μου εμπιστεύονται τα κείμενα τους και έτσι έγινε με αυτή την παράσταση» λέει η Μαρία Αιγινίτου. «Ο Τάσος Γουδέλης έχοντας δει δουλειές μου επέλεξε να μου εμπιστευτεί ένα κείμενο που είχε γράψει με ήρωα τον Στέφαν Τσβάιχ. Διάβασα έργα του για να μπω στον κόσμο του Γουδέλη, να καταλάβω τις εικόνες του και πως λειτουργεί, και ανακάλυψα κάποια άλλα κείμενά του. Οπότε του πρότεινα να κάνω μια παράσταση με εκείνα. Από ένα σημείο και μετά, είναι προτίμηση το να ανεβάζω ελληνικά κείμενα, γιατί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του θεάτρου πέρα από την πράξη, που χωρίς την πράξη δεν υπάρχει θέατρο, είναι και ο λόγος, είναι η γλώσσα. Και όσο και αν θαυμάζω και αγαπώ πολλούς συγγραφείς, με γοητεύει δηλαδή ο Τένεσι Ουίλιαμς, ο Άλμπι, ο Τσέχωφ όπως και σύγχρονοι ξένοι συγγραφείς, είναι μια επιλογή το να στηρίξεις κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ζουν και διαμορφώνουν μια καλλιτεχνική πραγματικότητα την ίδια στιγμή με εσένα. Έπειτα ότι έχω ανεβάσει είναι έργα συγγραφέων που είναι όλοι εν ζωή».

 

Ο Νίκος Καρδώνης και η Μαρία Αιγινίτου στην παράσταση «Απόσταση Αναπνοής». (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

«Στη συλλογή του Τάσου Γουδέλη με τον τίτλο “Απόσταση Αναπνοής”  υπάρχουν τρεις ενότητες που αποτελούν ξεχωριστό διήγημα η κάθε μια, που είναι τα ημερολόγια του συγγραφέα» συνεχίζει η ηθοποιός και σκηνοθέτρια. «Δεν είναι το πρωτόλειο κείμενο όπως γράφτηκε έχει γίνει μια επεξεργασία, σε κάποια έχει κρατήσει έναν τόνο πιο παιδικό σε κάποια άλλα όχι. Είναι πιο ώριμα πάνω σε έναν πιο παιδικό ήχο. Αυτό λοιπόν, ήταν η αφορμή, από εκεί ξεκίνησα. Και επειδή μέσα από σημειώσεις που έχουν τόσο θραυσματικό χαρακτήρα δεν είναι πολύ εύκολο να στηρίξεις ένα έργο με πλοκή, ανοίχτηκα σε όλο το έργο του Τάσου Γουδέλη. Διάβασα και τις οκτώ συλλογές διηγημάτων που έχει γράψει και εκεί άρχισα να ανακαλύπτω κάποιους ήρωες που τους συναντούσα ξανά κάπου αλλού και έτσι κάποιοι ήρωες και κάποιες ιστορίες μου κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον. Με αφορμή το θάνατο του πατέρα των δύο κεντρικών ηρώων, γιατί η παράσταση είναι μια επινόηση, είναι δύο αδέλφια ένας άνδρας και μια γυναίκα που συναντιούνται στην κηδεία του πατέρα τους. Κάπως έτσι μέσα από τον δρόμο της απώλειας βλέπουμε πως έρχονται στην επιφάνεια μνήμες από έναν κόσμο που έχει περάσει, από έναν κόσμο που εξαφανίζεται μαζί και με την απώλεια των γονιών. Μαζί με το Νίκο Καρδώνη ερμηνεύουμε τα δύο αδέλφια που συναντιούνται και αποχαιρετούν τον πατέρα τους, σε μια κατάσταση που όλοι έχουμε βρεθεί ή κάποια στιγμή θα βρεθούμε. Με το Νίκο είμαστε συνεργάτες ήδη τα τελευταία χρόνια, έχει ξαναπαίξει στο “Έξω Χιονίζει” του Σάκη Σερέφα, επίσης έκανε τα κοστούμια και την επιμέλεια του σκηνικού χώρου στον “Κύριο Σμιθ” την παράσταση που σκηνοθέτησα πέρυσι. Στη σκηνή είμαστε σαν ένα σώμα με δύο κεφάλια. Ότι θυμούνται αυτοί οι άνθρωποι χάνεται και εξαφανίζεται πια, γιατί έχει πεθάνει ήδη η μητέρα τους. Με θραυσματικό τρόπο έρχονται στην επιφάνεια μνήμες που είναι κοινές και για τους δύο και εκεί δεν ξέρεις ποιος θυμάται τι, ποιος είναι ποιος, ποιος έζησε τι. Όταν αντιμετωπίζεις κάτι με την ιδιότητα του παιδιού απέναντι στον γονιό και σε σχέση με τον αδελφό ή την αδελφή σου κάπως τα αδέλφια γίνονται ένα πρόσωπο απέναντι στους γονείς που χάθηκαν. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τον έναν από τον άλλον».

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Απόσταση Αναπνοής» του Τάσου Γουδέλη

Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου

Επιμέλεια σκηνικού χώρου – Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιάννης Θεοδωράκης

Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Μουσική: Σωτήρης Καστάνης

Video: Σταύρος Στρατηγάκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθίας Μπαλής

Παίζουν: Μαρία Αιγινίτου, Νίκος Καρδώνης

 

 

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου (Δώμα), Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9212900

Πότε: από 10 Φεβρουαρίου 2020 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Έως 14 Απριλίου 2020

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήρια: 13 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τάσος Γουδέλης (Αθήνα 1949) είναι συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου και σκηνοθέτης. Είναι συνεκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ. Έχει γράψει οκτώ συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα. Το 2003 έλαβε το Κρατικό βραβείο διηγήματος και το βραβείο διηγήματος του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ για το βιβλίο του Η γυναίκα που μιλά. Διηγήματά του έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά και στα Ισπανικά, ενώ κριτικά του άρθρα για τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλες εφημερίδες, περιοδικά και ειδικές εκδόσεις. Έχει γράψει μελέτες για τον κινηματογράφο κι έχει διδάξει Ιστορία του Κινηματογράφου και σενάριο σε Ανώτατες, Ανώτερες και ιδιωτικές σχολές (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Σχολή Σταυράκου). Έχει γυρίσει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους.