«όροφως»: Η Ελένη Καραμούζη δημιουργεί ένα νέο χώρο στην καρδιά της Πάτρας

Open Call για το κινητικό παιχνίδι-πείραμα «η αλυσίδα»
10 Μαρτίου 2020
Η Μαρία Αιγινίτου σε «Απόσταση Αναπνοής»
11 Μαρτίου 2020

Ηθοποιός, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος, η Ελένη Καραμούζη παρουσιάζει το νέο καλλιτεχνικό χώρο «όροφως».

 

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Ένας καινούργιος καλλιτεχνικός χώρος γεννιέται στην καρδιά της Πάτρας με θέα τη θάλασσα. Πρόκειται για το Κέντρο Πολιτισμού «όροφως» το οποίο στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου όπου βρίσκονταν κάποτε οι «σταφιδαποθήκες του Βουρλούμη». Η Ελένη Καραμούζη μιλάει για το νέο της εγχείρημα, το νέο χώρο όπου δημιουργεί και διευθύνει σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Πάτρας.

 

«Είναι κάτι καινούργιο, ένας πολιτιστικός χώρος που θα φιλοξενεί κυρίως θεατρικές παραστάσεις, αλλά και διάφορες άλλες δράσεις όπως συναυλίες, εκθέσεις, μαθήματα χορού, μουσικής και θεάτρου, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων και ειδικές προβολές και ό,τι καλλιτεχνικό μπορεί να φιλοξενήσει ένας τέτοιος χώρος» εξηγεί η Ελένη Καραμούζη. «Το κτίριο βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Όθωνος Αμαλίας και Τριών Ναυάρχων στην Πάτρα και από την πρώτη στιγμή που το είδα μου άρεσε πολύ. Έτσι πήρα το θάρρος να ρωτήσω τους ιδιοκτήτες του αν θα μπορούσα να το φτιάξω σαν θέατρο. Είναι ένα νεοκλασικό πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο όπου στο ισόγειο λειτουργεί η εταιρεία Αστήρ και εγώ χρησιμοποιώ τον δεύτερο όροφο για τη λειτουργία του “όροφως”. Το σταφιδεργοστάσιο Βουρλούμη άνθιζε εκείνα τα χρόνια κάπου το 1890 και ως “μαύρος χρυσός” της εποχής η εξαγωγή σταφίδας είχε μεγάλη ζήτηση και εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο  σταφιδικό εξαγωγικό οίκο, τον οίκο Βουρλούμη, που αποτελούσε το κέντρο όλου του εισαγωγικού εμπορίου ξηρών καρπών στην Αγγλία, μέχρι που ήρθε η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και το κτίριο έμεινε εγκαταλελειμμένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξένησε 142 πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ υπάρχουν μέχρι σήμερα τα χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα με το μονόγραμμα του ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια, το  συγκρότημα Βουρλούμη που αποτελείται από ένα ισόγειο κτίσμα και ένα τριώροφο με λιθοδομή πέρασε στα χέρια της εταιρείας Αστήρ, σε πέντε ανθρώπους οι οποίοι με έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτή την προσπάθεια που κάνω και θέλω πολύ να τους ευχαριστήσω. Εκείνοι το ανακαίνισαν και έφτιαξαν έναν υπέροχο χώρο που κοσμεί το κέντρο της Πάτρας,  εξωτερικά και εσωτερικά. Βρίσκεται απέναντι από τη θάλασσα και λούζεται από άπλετο φως εξού και το όνομά του “όροφως”. Αυτός ο χώρος φιλοδοξώ να αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο τέχνης και πολιτισμού για τους κατοίκους της Πάτρας και όχι μόνο. Θέλω να εστιάσω σε μετακλήσεις από Αθήνα, παραστάσεις που δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στην Πάτρα, φυσικά σε συνεργασίες με τις τοπικές ομάδες της Πάτρας, καθώς και με συναυλίες, εικαστικά, μουσικά, χορευτικά, καλλιτεχνικά δρώμενα, σεμινάρια και μαθήματα υποκριτικής. Το πρόγραμμά μας θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες».

 

Στον δεύτερο όροφο του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου όπου στέγαζε κάποτε τις περίφημες «σταφιδαποθήκες του Βουρλούμη» βρίσκεται το νέο θέατρο «όροφως».

 

 

 

 

Πληροφορίες

«όροφως» Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα

Ιδέες και προτάσεις συνεργασίας ευπρόσδεκτες στο theatro.orofws@yahoo.com.

 

 

Ο άνθρωπος «πίσω» από τη δημιουργία του θεάτρου «όροφως»

Η Ελένη Καραμούζη  είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος. Απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Νέο Ελληνικό θέατρο» του Γιώργου Αρμένη , με μουσικές σπουδές στο πιάνο και τη θεωρία της μουσικής στο «Πατραϊκό Ωδείο», αλλά και στον κλασικό και σύγχρονο χορό στην «Ακαδημία χορού». Ως υπεύθυνη παραγωγής, ηθοποιός, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος έχει εργαστεί σε  θέατρα της Πάτρας. Έχει διδάξει θεατρική αγωγή  σε παιδιά και εφήβους , πραγματοποιώντας παράλληλα σεμινάρια θεάτρου για ενήλικες. Έχει σχεδιάσει 4 συλλογές ρούχων. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες όπως τον Αλυσοδεμένο Ελέφαντα του Χόρχε Μπουκάι, τον Ευτυχισμένο Πρίγκηπα του Όσκαρ Ουάιλντ, Ανακάλυψε την ψυχή του του Ζαχαρία Παπαντωνίου και οι ακολαστες εσπεριδες του Ανδρέα Στάικου. Έχει διδαχθεί και έχει συνεργαστεί στο θέατρο από τους Μίρκα Γιεμεντζάκη, Δημήτρη Καταλειφό, Υβόννη Μαλτέζου, Όλγα Δαμάνη, Άντζελα Μπρούσκου και Αμάλια Μπένετ. Τον Ιούνιο του 2014 βρέθηκε στη Βενετία για το πενθήμερο σεμινάριο της Accademia Teatrale Veneta πάνω στην Commedia dell’Arte. Τη σεζόν 2017-2018 διετέλεσε υπεύθυνη-καθηγήτρια στο Τμήμα θεάτρου του Πατραϊκού Ωδείου. Το Μάιο του 2018 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση και διαχείριση του θεάτρου «Λιθογραφείον». Το 2020 η Ελένη Καραμούζη συνεχίζει την επαγγελματική της πορεία δημιουργώντας και διευθύνοντας έναν καινούριο χώρο στην Πάτρα, το Κέντρο Πολιτισμού «όροΦως», αξιοποιώντας της παλιές Σταφιδαποθήκες Βουρλούμη, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης.