Τατού Δέδε: «Στη δουλειά μου προέχει η πειθαρχία, η εργατικότητα, η συναδελφικότητα και η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε»

Κωνσταντίνος Γεωργαλής: «Θα χαρακτήριζα το έργο ως μια ιστορία σκληρής ενηλικίωσης»
6 Μαρτίου 2020
Ελεάνα Καυκαλά: «Το βιβλίο “Περηφάνια και Προκατάληψη” το έχω ερωτευτεί από τότε»
7 Μαρτίου 2020
Κωνσταντίνος Γεωργαλής: «Θα χαρακτήριζα το έργο ως μια ιστορία σκληρής ενηλικίωσης»
6 Μαρτίου 2020
Ελεάνα Καυκαλά: «Το βιβλίο “Περηφάνια και Προκατάληψη” το έχω ερωτευτεί από τότε»
7 Μαρτίου 2020

Η Τατού Δέδε σκηνοθετεί το έργο «Αν αργήσω, κοιμήσου…» του Άκη Δήμου που ανεβαίνει στο Faust Bar Theater με τους ηθοποιούς Μαργαρίτα Σιώτου και Θωμά Κοτζαμάνη.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Ποιος είναι ο τρόπος που ερωτευόμαστε σήμερα; Μπορούμε να ερωτευτούμε αληθινά μέσα από τον εικονικό κόσμο των social media; Η Τατού Δέδε παρουσιάζει στο Faust Bar Theater την πρώτη της αμιγώς θεατρική δουλειά με την παράσταση του έργου «Αν αργήσω, κοιμήσου…» του Άκη Δήμου. Η σκηνοθέτις μιλάει για το έργο και  την παράσταση που συνδυάζει εικόνες με  ετερόκλητα στοιχεία και μεγάλες δόσεις χιούμορ.

 

 

 

Ποια είναι η επαφή σας με τον συγγραφέα Άκη Δήμου και το έργο του;

Αυτή η παράσταση είναι η πρώτη μου επαφή με το έργο του Άκη Δήμου, καθώς και η πρώτη μου αμιγώς θεατρική δουλειά.

 

Πώς αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε αυτό το έργο του;

Αφορμή στάθηκε η συνεργάτης μου Κλειώ Λιάβα που μου το πρότεινε. Είμαι πολύ χαρούμενη που έκανα το ξεκίνημά μου στη θεατρική σκηνοθεσία με αυτό το κείμενο. Σπουδαία γραφή, που θίγει σημαντικά θέματα της Ελληνικής πραγματικότητας με βάθος αλλά και χιούμορ.

 

Ποιοι είναι οι ρόλοι που ερμηνεύουν η Μαργαρίτα Σιώτου και ο Θωμάς Κοτζαμάνης;

Οι δύο νέοι ηθοποιοί καλέστηκαν να εκτελέσουν κάτι πολύ δύσκολο. Ερμηνεύουν πληθώρα διαφορετικών χαρακτήρων μέσα στο έργο, μιας και είναι σπονδυλωτό, με δική του ιστορία ο καθένας. Έχουν δουλέψει πολύ πάνω στην έρευνα του κάθε χαρακτήρα και η μετάβαση από τον ένα στον άλλο είναι ένα ταξίδι που σας καλούμε να παρακολουθήσετε!

 

 

Πώς έχετε κινηθεί σκηνοθετικά;

Η σκηνοθετική μου προσέγγιση μοιάζει πολύ με τη σύνθεση ενός παζλ. Αρχίζω πάντα απλώνοντας όλα τα «κομμάτια» στο τραπέζι και σταδιακά τα ενώνω μέχρι να δημιουργηθεί μία καθαρή εικόνα. Η αρχή βασίζεται στην έρευνα που κάνω εγώ και η συνεργάτις μου δραματολόγος, σχετικά με το θέμα που πρόκειται να καταπιαστούμε. Όταν αυτό ωριμάσει μέσα μας, καταλήγω στους ηθοποιούς και αρχίζουν οι πρόβες. Οι πρόβες έχουν κι αυτές πάντα μία μέθοδο, μία αρχή κι ένα τέλος. Οι ηθοποιοί έρχονται ερευνώντας, θέτοντας τα δικά τους «κομμάτια» στο τραπέζι, και όποια συμβαδίσουν με τα δικά μου, ή και αντίστροφα, τα κρατάμε και συνεχίζουμε. Μετά την ερευνητική περίοδο ξεκινάμε τις πρόβες στησίματος. Τότε είναι που έχουμε, πια, κάνει το κείμενο δικό μας, έχουμε φτιάξει ένα σύμπαν και μέσα σε αυτό ξεκινάμε τη δημιουργία. Και όπου μας βγάλει. Στη δουλειά μου προέχει η πειθαρχία, η εργατικότητα, η συναδελφικότητα και η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, είτε λέγεται θέατρο, είτε λέγεται παραστατική τέχνη. Με το συγκεκριμένο έργο, η μεταφορά στη θεατρική σκηνή ήταν ένα υπέροχο ταξίδι. Ο συγγραφέας, μέσα από το κείμενο αυτό, δίνει απλόχερα χώρο στον σκηνοθέτη αλλά και στους ηθοποιούς να δημιουργήσουν ελεύθερα. Τα κείμενα αυτά μας έδωσαν έμπνευση και είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε πολλούς κόσμους μέσα σε ένα έργο. Δεν θα αποκαλύψω περισσότερα… Θα αφήσω τους θεατές να απολαύσουν από κοντά το ταξίδι, όπως το απολαμβάνουμε κι εμείς όλο αυτό τον καιρό. Ανυπομονούμε να το μοιραστούμε μαζί τους.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης;

Θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα στο κινητό…

 

Για ποια θέματα μιλάει το έργο;

Το έργο μιλάει για τη σκληρή πλευρά του έρωτα. Την απογοήτευση της απόρριψης, τη θλίψη της μοναξιάς, την απόγνωση του ανεκπλήρωτου έρωτα. Μέσα από χιούμορ αλλά και συγκινητικές στιγμές, ο συγγραφέας αγγίζει θέματα όπως η θλίψη των μοναχικών ανθρώπων, η βία κατά των γυναικών, ο ρατσισμός στη διαφορετικότητα, η παρενόχληση και άλλα.

 

Ποιος είναι ο τρόπος που ερωτευόμαστε σήμερα;

Ο τρόπος που ερωτευόμαστε σήμερα δεν διαφέρει από τον τρόπο που ερωτεύονταν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα. Τα μέσα διαφέρουν. Σήμερα οι άνθρωποι ερωτεύονται μέσα από οθόνες, μέσα από τον digital κόσμο, τα social media. Ο έρωτας σήμερα έχει γίνει περισσότερο εγκεφαλικός, παρά σαρκικός κατά την άποψή μου. Ίσως οι άνθρωποι να πρέπει να επανεφεύρουμε τον τρόπο που ερωτευόμαστε σήμερα, έτσι ώστε να μην χαθεί η ανθρώπινη επαφή. Το συναίσθημα, το άγγιγμα.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Αν αργήσω, κοιμήσου…» του Άκη Δήμου

Σκηνοθεσία: Τατού Δέδε

Δραματουργία: Κλειώ Λιάβα

Πρωτότυπη Μουσική: Ορέστης Ντάντος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη

Technology expert: Melanie Thewlis

Μουσική Επιμέλεια: Η Ομάδα

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Σχεδιασμός Αφίσας και promo υλικού: Κλεάνθης

Γραφιστική Επιμέλεια: Χριστίνα Σηφιανού

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη

Βίντεο Παράστασης / Trailer: Νίκος Θωμάς, Σιδέρης Νανούδης  HomoLudens Productions

Παραγωγή : ΤΑΤΟΥ ΑΜΚΕ

 

Ηθοποιοί: Μαργαρίτα Σιώτου, Θωμάς Κοτζαμάνης

 

 

Πού: Faust Bar Theater

Πότε: από Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.30

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο)