Η Μυρτώ Γκόνη μιλάει για τον «Επιθεωρητή»

Η Ελεάνα Γεωργούλη μιλάει για τα «Κόκκινα Τετράδια»
25 Φεβρουαρίου 2020
Ηλέκτρα Νικολούζου: « Στην παράσταση δεν υπάρχουν ρόλοι, γιατί τους ρόλους το σώμα μας τους ερμηνεύει»
27 Φεβρουαρίου 2020

Η Μυρτώ Γκόνη στην παράσταση του έργου «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ που ανεβαίνει στο θέατρο Άλφα σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. (Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης, Σοφοκλής Μπιμπής).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σε μια επαρχιακή πόλη της Τσαρικής Ρωσίας, όλοι οι δημόσιοι διορισμένοι άρχοντες, χωρίς καμιά εξαίρεση, καταδυναστεύουν το λαό με απάτες, λαμογιές, και εκβιασμούς. Η ξαφνική εμφάνιση ενός κρατικού επιθεωρητή θα δημιουργήσει διάφορες ευτράπελες καταστάσεις, που θα διαταράξουν τις ισορροπίες μεταξύ εξουσιαστών και εξουσιαζόμενων και  όλα αυτά σε μια σπαρταριστή κωμωδία – σάτιρα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου, τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ, έργο γραμμένο το 1835 που ανεβαίνει στο θέατρο Άλφα σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Η ηθοποιός Μυρτώ Γκόνη εξηγεί πώς αυτό το έργο παραμένει επίκαιρο μετά από τόσα χρόνια και μιλάει για τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη και τους υπόλοιπους ηθοποιούς της παράστασης.

 

 

«Είχα ξεχάσει πόσο αστείο είναι αυτό το έργο, μέχρι που το ξαναδιάβασα για τις ανάγκες της παράστασής μας και ασχολήθηκα εξ ολοκλήρου με αυτό. Όταν σπούδαζα στη Δραματική Σχολή της Νέλλης Καρρά είχα διαβάσει τα διηγήματα του Νικολάι Γκόγκολ τα οποία είναι τρομερά σουρεαλιστικά και αστεία για την εποχή του τα έγραψε το 1830» λέει η ηθοποιός Μυρτώ Γκόνη. «Το θεατρικό έργο “ Ο Επιθεωρητής” το έγραψε το 1835 και αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση όταν το διάβασα είναι το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος έγραψε στην Τσαρική Ρωσία ένα έργο τόσο σύγχρονο και με τόσο χιούμορ, όπου όλοι οι χαρακτήρες είναι αποβράσματα μιας τρομερά ελαττωματικής κοινωνίας. Είναι μια από τις σπουδαιότερες κωμωδίες που γράφτηκαν ποτέ. Είναι σοκαριστικός ο τρόπος που χειρίζεται ο ένας τον άλλον για το συμφέρον του και το πως ελίσσονται ώστε να το διεκδικήσουν και να το διασφαλίσουν για τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα έχει πολύ χιούμορ και στοιχεία στο σήμερα, όπως πολλά σημεία που τα διάβαζα και γέλαγα και δεν μπορούσα να καταλάβω ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει γραφτεί πριν από 185 χρόνια. Είναι απολύτως επίκαιρος. Η κατάσταση που περιγράφει ο Γκόγκολ σ’ ένα ξεχασμένο χωριό στη Ρωσία του 1835 είναι σε ευθεία αναλογία με την Ελλάδα του 2020. Ακούγεται τρομαχτικό αλλά είναι αλήθεια».

 

Οι επτά ηθοποιοί της παράστασης «Ο Επιθεωρητής» που σκηνοθετεί ο Κώστας Φιλίππογλου. (Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης, Σοφοκλής Μπιμπής).

 

«Η ιστορία είναι πολύ απλή. Βρισκόμαστε σ’ ένα ξεχασμένο χωριό στα βάθη της Ρωσίας, σε μια επαρχία όπου όλοι οι άνθρωποι της εξουσίας από τον διοικητή του νοσοκομείου, τον δήμαρχο, τον δικαστή μέχρι τον εισαγγελέα είναι όλοι λαμόγια» συνεχίζει η Μυρτώ Γκόνη. «Όλοι θέλουν να τα αρπάξουν, τα βολευτούν και να τα έχουν καλά με όλους. Μαθαίνουν ότι αιφνιδίως θα έρθει ένας επιθεωρητής από την κεντρική εξουσία για να δει αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Και εκεί γίνεται χαμός, γιατί τίποτα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και προσπαθούν να καλύψουν τις λαδιές τους προκειμένου να φανούν ότι τα κάνουν όλα σωστά. Πάνω στον πανικό τους καταλαβαίνουν ότι τελικά έχει έρθει ένας άλλος επιθεωρητής από την Αγία Πετρούπολη, από αυτόν που θα έρθει στο τέλος του έργου και μπροστά σε αυτόν τον επίσης λαμόγιο και τυποτένιο άνθρωπο, προσπαθούν να τον καλοπιάσουν νομίζοντας ότι είναι αυτός που θα τους σώσει και θα τους δώσει την καλή κριτική του. Ερμηνεύω την Άννα Αντρέγιεβνα, τη γυναίκα του κυβερνήτη αυτού του χωριού, μια πολύ κακιά γυναίκα, έτοιμη για όλα, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς και δεύτερης σκέψης. Είναι αδίστακτη, έχει μια κόρη που την υποδύεται η Χριστίνα Μπρέκου και την κακοποιεί κατ’ εξακολούθηση. Έχουμε δουλέψει πολύ οργανωμένα και με πολύ λεπτομέρεια πάνω στο έργο. Ενώ είναι κωμωδία και πολύ ευχάριστο, έτσι όπως το σκηνοθέτησε ο Κώστας Φιλίππογλου κάπως το έχει αγριέψει προς το τέλος του, κάπως το έχει σκοτεινιάσει. Αυτοί οι χαρακτήρες φεύγουν από το χάρτινο και το γκροτέσκ και γίνονται πιο αιμοβόροι ο ένας με τον άλλο. Υπάρχει ένα σκοτείνιασμα πολύ ενδιαφέρον στο έργο και με τον τρόπο που το έχει δει ο σκηνοθέτης μας. Οι ηθοποιοί του θιάσου είναι ο Κωνσταντίνος Μπιμπής που ερμηνεύει τον επιθεωρητή, ο Δημήτρης Φραγκιόγλου, ο Γιάννης Στεφόπουλος, ο Θανάσης Βλαβιανός, ο Βασίλης Κουλακιώτης και Χριστίνα Μπρέκου. Είναι ένας θίασος μεγαλύτερων ανδρών που ωστόσο σε κάθε πρόβα με κάνουν να νιώθω λες και είμαι σε παιδική χαρά. Έχουν μια πρωτογενή χαρά για τα πράγματα που είναι εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα έχουν και κάτι σοβαρό. Και αυτό είναι υπέροχο και σπάνιο. Δεν συμβαίνει συχνά να υπάρχει τόση αγάπη και τόση προσοχή από πλευράς ηθοποιών και νομίζω ότι μεγάλος μέρος οφείλεται στον Κώστα Φιλίππογλου και στη Γιώτα Σερεμέτη που μαζί έχουν κάνει την απόδοση του κειμένου και τη συνσκηνοθεσία. Έχουν φτιάξει ένα πλαίσιο που ως ηθοποιός είσαι όσο ελεύθερος αλλά και όσο οριοθετημένος πρέπει να είσαι για να πάει η δουλειά παρακάτω. Και αυτό είναι πολύ απελευθερωτικό».

 

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου, ο Βασίλης Κουλακιώτης, ο Γιάννης Στεφόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής. (Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης, Σοφοκλής Μπιμπής).

 

Πληροφορίες παράστασης

«Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Συν σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη
Απόδοση κειμένου: Γιώτα Σερεμέτη, Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Ειρήνη Γεωργακίλα
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σορώτος
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανιδης ,Σοφοκλής Μπιμπής
Διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ.ΘΕΑΤΡΟ Ε.Ε

Παίζουν: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Γιάννης Στεφόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Μυρτώ Γκόνη, Βασίλης Κουλακιώτης,  Χριστίνα Μπρέκου

 

Πού: Θέατρο Άλφα, Πατησίων 37, Αθήνα, τηλ. 210 5221444 και 210 5238742

Πότε: από 21 Φεβρουαρίου 2020 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά με διάλειμμα

Εισιτήρια: 17 ευρώ (κανονικό), 13 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων)