
Πέντε ηθοποιοί μιλούν για την παράσταση «Ο Τελευταίος Αντάρτης»
24 Φεβρουαρίου 2020
Γιώργος Ηλιόπουλος: «Πώς να καταστρέψετε την ζωή σας» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
25 Φεβρουαρίου 2020
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Αθήνα 2020. Μια πολυκατοικία, έξι ένοικοι κι ένα πτώμα συνθέτουν το σκηνικό της μαύρης κωμωδίας «Μάντεψε» του Στρατή Μπέη που ανεβαίνει στο θέατρο Άλμα. Η Μαριάννα Κοντούλη μιλάει στο theatermag για την παράσταση όπου η καυστική μαύρη κωμωδία συναντά τον σουρεαλισμό της καθημερινής ζωής στην πόλη και για τον γρήγορο ρυθμό, τις έξυπνες ατάκες και τους γνώριμους χαρακτήρες του έργου που συνδυάζονται με την κινηματογραφική σκηνοθεσία που έχει κάνει.
Ποιο είναι το θέμα της μαύρης κωμωδίας «Μάντεψε»;
Ο Θράσος, διαχειριστής μιας πολυκατοικίας, έχει αποφασίσει να περάσει μια ήρεμη βραδιά στο σπίτι του. Την ηρεμία που αναζητούσε ανατρέπουν η Κέλυ, μια εν δυνάμει ηθοποιός, ο Νίκος, ένας άβουλος τραπεζικός υπάλληλος, η Αλέκα, μια επαγγελματίας αναρχικιά, ο Βικέντιος, ένας αποτυχημένος δικηγόρος, η Μαρία, μια ζωγράφος αφηρημένης τέχνης και ένα… πτώμα! Έξι διαφορετικοί χαρακτήρες, οι οποίοι, μέσα από µια σειρά αμοιβαίων επιθέσεων, σπαρακτικών εξομολογήσεων, σεξουαλικών προκλήσεων και λεκτικών (ή µη) αντιπαραθέσεων, θα πρέπει να παλέψουν µε την καχυποψία, τα μυστικά, την ενοχή και την αθωότητα τους.
Τι είναι αυτό που έχει κάνει το έργο του Στρατή Μπέη τόσο αγαπητό στο κοινό από το 2003 που πρωτοανέβηκε;
Το «Μάντεψε» του Στρατή Μπέη, θεωρώ πως έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν μια κωμωδία επιτυχημένη. Γρήγορο ρυθμό, έξυπνη ατάκα, ανατροπές και ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Είναι ένα σύγχρονο έργο, που παρά την υπερβολή του ως κωμωδία, ο θεατής συναντά οικείους χαρακτήρες και γνώριμες καταστάσεις.
Πώς αποφασίσατε να το σκηνοθετήσετε;
Η πρόταση ήρθε από τον ίδιο τον συγγραφέα, σε μια περίοδο της ζωής μου που χρειαζόμουν μια αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια, τα έργα που σκηνοθετώ ανήκουν στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ. Ένα είδος που αγαπώ πολύ, με εκφράζει ως δημιουργό και με προκαλεί ως άνθρωπο. Ωστόσο, η εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, βασικό στοιχείο του ψυχολογικού θρίλερ, πολλές φορές σε οδηγεί σε βαθιά και σκοτεινά μονοπάτια της ίδιας σου της ψυχής με αποτέλεσμα, δύσκολα να μπορέσεις να βρεις το δρόμο της επιστροφής. Και καθώς, η τελευταία μου παράσταση, το «Zyklon» του Θανάση Τριαρίδη, με είχε επηρεάσει πολύ, ένιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ με ένα τελείως διαφορετικό είδος. Τι πιο ιδανικό, λοιπόν, από μια κωμωδία και μάλιστα μια μαύρη κωμωδία.
Στην παράσταση ερμηνεύει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Πώς ήταν η συνεργασία σας;
Δεν κρύβω πως αρχικά είχα τους ενδοιασμούς μου για αυτή την συνεργασία γιατί αν και έχω δουλέψει στο παρελθόν με συγγραφείς που μου έχουν εμπιστευθεί τα έργα τους, ήταν η πρώτη φορά που ο συγγραφέας θα είχε και την ιδιότητα του ηθοποιού. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις γύρω από το έργο και την κατεύθυνση που ήθελα να του δώσω, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω και την ελευθερία δημιουργικής έκφρασης που καλείται ένας συγγραφέας να δώσει στον σκηνοθέτη, με σεβασμό πάντα στο κείμενο. Φυσικά, στις πρώτες πρόβες υπήρχε μια αμηχανία που όμως πολύ γρήγορα ξεπεράστηκε. Ο επαγγελματισμός, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός αποτέλεσαν στοιχεία για να δημιουργήσουν μια ομαλή και δημιουργική συνεργασία, μια συνεργασία που με χαρά θα επαναλάμβανα στο μέλλον με τον Στρατή Μπέη.
Πώς έχετε κινηθεί σκηνοθετικά;
Η πρώτη αίσθηση που μου άφησε το «Μάντεψε» όταν το διάβασα ήταν ότι είναι ένα έργο που μιλάει για τα ανθρώπινα όρια. Η συνεργασία μου με τον συγγραφέα και η ελευθερία που μου άφησε στο να επέμβω στο κείμενο συντέλεσαν στην τελική κατεύθυνση που πήρε η σκηνοθεσία με στόχο να αναδείξει το μεγάλο ερώτημα, ποια είναι η λεπτή γραμμή που οδηγεί έναν άνθρωπο στο να διαπράξει φόνο. Όσο αφορά το ύφος και την αισθητική της παράστασης, ως λάτρης του κινηματογράφου, έχω δανειστεί τεχνικές της 7ης τέχνης. Με την χρήση των voice over, για να ακούμε τις σκέψεις των χαρακτήρων και τον σχεδιασμό φωτισμού να παραπέμπει σε film noir, προσπάθησα να δημιουργήσω μια ατμόσφαιρα που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και το μυστήριο.
Ποια είναι η πιο αστεία σκηνή της παράστασης ή ο πιο αστείος ρόλος;
Το γέλιο είναι μια φυσική αντίδραση που προκαλείται στον θεατή καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου και μου είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω μια και μόνο αστεία στιγμή της ιστορίας. Οι χαρακτήρες, ωστόσο, αν και όλοι τους έχουν κωμικές στιγμές, εξυπηρετούν διαφορετικούς ρόλους για την εξέλιξη της ιστορίας. Οι πιο αστείοι χαρακτήρες αναμφισβήτητα είναι του Θράσου του διαχειριστή της πολυκατοικίας, που ερμηνεύει ο Στρατής Μπέης, της Κέλυς της εν δυνάμει ηθοποιού, που ερμηνεύει η Γωγώ Βογάσαρη και της Μαρίας της ζωγράφου, που ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου. Από την άλλη, η Αλέκα η αναρχικιά μέσα από την ερμηνεία της Χαριτωμένης Γκουράσα και ο Βικέντιος ο δικηγόρος, από τον Αχιλλέα Στέλιο, δίνουν μια αίσθηση μυστηρίου. Τέλος, ο Νίκος ο τραπεζικός υπάλληλος, που ενσαρκώνει ο Πέτρος Τσιμπούρης, ως ρόλος έχει μια πιο δραματική πινελιά.
Ποια είναι η άποψή σας τα ελληνικά θεατρικά κείμενα (σε σχέση με τα ξένα);
Δεν θα ήθελα να συγκρίνω το ξένο με το ελληνικό ρεπερτόριο γιατί θεωρώ πως η σύγκριση είναι άνιση λόγω πληθυσμού, συστήματος αλλά και παραγωγής των δυο αγορών. Θα ήθελα όμως να τονίσω πως πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν αξιόλογα ελληνικά έργα και μακάρι να υπήρχε ο τρόπος, ο μηχανισμός και το κίνητρο ώστε όλο και περισσότερα ελληνικά έργα να βρίσκανε τη θέση τους στην θεατρική σκηνή.

Η σκηνοθέτρια Μαριάννα Κοντούλη.
Πληροφορίες παράστασης
«Μάντεψε» του Στρατή Μπέη
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κοντούλη
Σκηνικό: Αιμιλία Κακουριώτη
Κοστούμια: Κανέλλα Βολλάρη
Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης
Μουσική επιμέλεια/σύνθεση: Αχιλλέας Στέλιος
Μακιγιάζ/Κομμώσεις: Γιώργος Καρδάτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Ανμδρέκας
Φωτογραφίες: Κυριάκος Παναγούλης
Graphic Design: Βασίλης Ρήγας
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: ART-IOI
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στρατής Μπέης, Γωγώ Βογάσαρη, Πέτρος Τσιμπούρης, Χαριτωμένη Γκουράσα, Αχιλλέας Στέλιος, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου, Απόστολος Κομποθέκρας
Πού: Θέατρο Άλμα, Ακομινάτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 5220100
Πότε: από 15 Ιανουαρίου 2020 και κάθε Τετάρτη στις 20.30 και
Πέμπτη στις 21.00. Έως 27 Φεβρουαρίου 2020
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Εισιτήρια: 13 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+), 5 ευρώ (ατέλεια)