
Γιώργος Ηλιόπουλος: «Πώς να καταστρέψετε την ζωή σας» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
25 Φεβρουαρίου 2020
Η Μυρτώ Γκόνη μιλάει για τον «Επιθεωρητή»
26 Φεβρουαρίου 2020
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
«Σώθηκα χάρη στον έρωτα. Τον αισθάνθηκα σαν πυρακτωμένο σίδερο να με διαπερνάει και να με υποχρεώνει να συνεχίζω. Με κάθε κόστος. Να βρω ένα άνοιγμα, να διασχίσω αυτή την απομόνωση. Να επιβιώσω και να βρω στην άλλη άκρη του νήματος, τον Γιάννη» είναι οι λέξεις που έγραψε στα κόκκινα τετράδια η Βάσω Στροφύλλα στον αγαπημένο της. Ο μεγάλος τους έρωτας ήταν το στήριγμα που έκανε και τους δύο να επιβιώσουν στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου. Η εγγονή της Βάσως Στροφύλλα, Ελεάνα Γεωργούλη ζωντανεύει επί σκηνής της ιστορία της γιαγιάς της, όπως την διάβασε μέσα από τα ημερολόγια της στην παράσταση «Κόκκινα Τετράδια» που σκηνοθετεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η σκηνοθέτρια μιλάει για την ιστορία της νεαρής Βάσως από το 1940 για τα χρόνια της στον αντιφασιστικό αγώνα, τη συνάντησή της με τον έρωτά της, τον Γιάννη, τη δολοφονία της αδελφής της, τη διαδρομή της στην παρανομία και τη φυλακή μέχρι την απελευθέρωσή της το 1953.
«Πρόκειται για την ιστορία της γιαγιά μου μέσα από ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, η οποία πέθανε το 2009 και είχε μια πολύ έντονη ζωή καθώς ήταν αγωνίστρια της Αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με φυλακές και εξορίες μέσα στον εμφύλιο» λέει η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ελεάνα Γεωργούλη. «Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα την προσωπική της ζωή με λεπτομέρειες μέχρι που πέθανε και μου άφησε τα ημερολόγια της. Οπότε αποκτώντας πρόσβαση στο αρχείο της, εξού και ο τίτλος της παράστασης “Κόκκινα Τετράδια”, ανακάλυψα την προσωπική της ζωή και την πολύ πλούσια και περιπετειώδη προσωπική της ιστορία. Ο τίτλος της παράστασης είναι διττός, από τη μια πλευρά επειδή πολλά από τα τετράδια πράγματι ήταν κόκκινα και από την άλλη πλευρά “Κόκκινα Τετράδια” με την έννοια ότι είναι αυτός ο απόηχος της επανάστασης επειδή ήταν σε μια περίοδο πολιτικά φορτισμένη. Η γιαγιά μου, η Βάσω Στροφύλλα μέσα στη Γερμανική Κατοχή οργανώθηκε στην Αντίσταση και στα πλαίσια της Αντίστασης και του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) γνωρίστηκε με τον παππού μου που ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και ερωτεύτηκαν πολύ. Οι συνεργάτες των Γερμανών της περιοχής του Πύργου αποφάσισαν να προβούν στη δολοφονία της γιαγιάς μου επειδή ήταν αντιστασιακή, όμως στη θέση της αντί να δολοφονήσουν την ίδια, δολοφόνησαν την αγαπημένη της αδελφή η οποία δεν είχε καμία σχέση με την Αντίσταση. Μέσα στο πένθος της και μέσα στον παροξυσμό της απώλειάς της, η Βάσω αποφάσισε να στραφεί στην αυτοδικία, να καταδιώξει και να εκδικηθεί η ίδια τους δολοφόνους της αδελφής της. Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια που ήταν στην παρανομία και στο κυνηγητό, οπότε χάθηκε με τον παππού μου ο οποίος επίσης φυλακίστηκε και εξορίστηκε για την πολιτική του δράση. Αναζητούσαν ο ένας τον άλλον χωρίς να καταφέρνουν να βρεθούν μέχρι που ο παππούς μου- όντας στην εξορία- βρήκε μια εφημερίδα για τη δίκη της γιαγιάς μου και έτσι εντόπισαν ξανά ο ένας τον άλλον. Ξεκίνησαν την αλληλογραφία με αποτέλεσμα το 1953 που αποφυλακίστηκαν, μετά από δέκα χρόνια δηλαδή, να συναντηθούν και να παντρευτούν».

Ο Ανδρέας Κοντόπουλος και η Νάνσυ Μπούκλη ερμηνεύουν τον Γιάννη και τη Βάσω στην παράσταση «Κόκκινα Τετράδια» που σκηνοθετεί η Ελεάνα Γεωργούλη. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).
«Είμαστε τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής και είμαστε όλοι σε ρόλο διττό» συνεχίζει η Ελεάνα Γεωργούλη. «Με έναν τρόπο αφηγούμαστε όλοι την ιστορία αλλά παράλληλα ο καθένας έχει επωμιστεί από έναν ρόλο από τα κεντρικά πρόσωπα. Η Νάνσυ Μπούκλη είναι η γιαγιά μου η Βάσω Στροφύλλα, ο Ανδρέας Κοντόπουλος είναι ο παππούς μου ο Γιάννης και ο υπεύθυνος των ταγμάτων ασφάλειας του Πύργου, εγώ είμαι η Ουρανία η αδελφή της Βάσως που σκοτώθηκε και ο Γιάννης Φίλιας είναι ο άνδρας της Ουρανίας, ο Αντώνης που είναι επίσης και ο μουσικός της παράστασης, καθώς η παράσταση έχει ζωντανή μουσική. Νομίζω ότι το κείμενο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη συνεργασία όλων μας, με την έννοια ότι γνωριζόμασταν μεν αλλά δεν υπήρχε φιλική σχέση ούτε βαθιά γνωριμία, αλλά κυρίως υπήρχε μια αλληλοεκτίμηση από τον θεατρικό χώρο. Οπότε όταν οι ηθοποιοί διάβασαν το κείμενο τους ενέπλεξε πολύ, ήθελαν οι ίδιοι να δουν τον εαυτό τους σε αυτό και τους αφορούσε και τους ίδιους η ιστορία, τον καθένα και με έναν διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα ο Ανδρέας Κοντόπουλος έχει μια παράδοση από αριστερή οικογένεια οπότε το έβλεπε με μια βαθύτητα από εκεί, η Νάνσυ Μπούκλη έχει καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας που διαδραματίστηκαν όλα τα γεγονότα οπότε ήταν μια άλλου είδους επαφή με τις ρίζες της, με τον Γιάννη Φίλια είμαστε φίλοι από το Θέατρο Τέχνης και τον ενδιέφερε και εκείνον αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Οπότε ήταν πολύ θερμή η υποδοχή των ηθοποιών και έπαιξε ρόλο στο να ανταμώσουμε οι τέσσερις μας σε αυτή την παράσταση. Ο άξονας της ερωτικής συνάντησης της Βάσως και του Γιάννη είναι πολύ έντονος στο έργο, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είχαν επιζήσει αν δεν υπήρχε αυτό το κομμάτι του έρωτα. Έχουν μια σειρά από πολύ έντονες σκηνές, όπως εκείνη του αποχωρισμού τους και από εκεί υπάρχει αυτή η ατάκα “σ’ αγαπώ, θα σε βρω στο ορκίζομαι”. Και ξαναβρίσκονται μετά από δέκα χρόνια. Το θέμα είναι να μην ξεχνάμε τον έρωτα και να τον διατηρούμε μέσα στα χρόνια. Βλέποντας τα ημερολόγια της γιαγιάς μου αιφνιδιάστηκα που εκείνη και ο παππούς μου είχαν ζήσει έναν τόσο μεγάλο έρωτα. Πάντα είχα την εικόνα του ζευγαριού μετά από όλα αυτά τα χρόνια της κούρασης, οπότε έπαθα σοκ όταν διάβασα τα παθιασμένα ερωτικά τους γράμματα όταν ήταν 25 χρονών. Πιστεύω ότι υπάρχει έρωτας και έχουμε χρέος να τον διατηρούμε ζωντανό και μην τον αφήνουμε να πεθαίνει».
Πληροφορίες παράστασης
«Κόκκινα Τετράδια» της Ελεάνας Γεωργούλη
Σκηνοθεσία: Ελεάνα Γεωργούλη
Μουσική: Γιάννης Φίλιας
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Σκηνικά: Γεώργιος Τρικκαλιώτης
Βίντεο: Αλέξης Ζαφειράκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρια Φλωράτου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρέας Κοντόπουλος, Νάνσυ Μπούκλη, Γιάννης Φίλιας, Ελεάνα Γεωργούλη
Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κάτω Χώρος, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος κόσμος, τηλ. 210 9212900
Πότε: από 7 Φεβρουαρίου2020 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.15. Έως 12 Απριλίου 2020
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Εισιτήρια: Παρασκευή 13 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο), Σάββατο-Κυριακή 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο)