Γιώργος Νούσης: «Ο Μίλερ αναφέρεται σε μια στιγμή “σκληρού” καπιταλισμού, όπως αυτή που βιώνουμε στις μέρες μας»

Η Ίρις Κατσούλα μιλάει για την παράσταση «Αφρική, ή Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας»
21 Φεβρουαρίου 2020
Πέντε ηθοποιοί μιλούν για την παράσταση «Ο Τελευταίος Αντάρτης»
24 Φεβρουαρίου 2020

Ο Γιώργος Νούσης ερμηνεύει τον Μπιφ στην παράσταση του έργου «Ο θάνατος του εμποράκου» που ανεβαίνει στο Θέατρο Εμπορικόν σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Με αυτό το έργο, ο Άρθουρ Μίλερ καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο αγαπητούς θεατρικούς συγγραφείς παγκοσμίως και τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. «Ο θάνατος του εμποράκου» έργο γραμμένο πριν από εβδομήντα περίπου χρόνια ανεβαίνει στο Θέατρο Εμπορικόν σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα με τον Δημήτρη Καταλειφό στον εμβληματικό ρόλο του Γουίλι Λόμαν, τον πωλητή που θυσιάζεται στο βωμό του αμερικανικού ονείρου προκειμένου να σώσει την οικογένειά του από την οικονομική εξαθλίωση.

Σε ένα λιτό σκηνικό που εξυπηρετεί άψογα τη δράση των ηθοποιών ο Μπιφ συζητά με τον αδελφό του. Κάνει όνειρα για τη ζωή του, την καριέρα του και προσπαθεί να βρει τον τρόπο που θα καταφέρει να ικανοποιήσει τον πατέρα του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ηθοποιός Γιώργος Νούσης που ερμηνεύει τον Μπιφ μιλάει στο theatermag για αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έπλασε ο Αμερικανός συγγραφέας και για το έργο που είναι επίκαιρο ακόμα και σήμερα.

 

 

«Το συγκεκριμένο έργο το είχα διαβάσει όταν ήμουν στη Δραματική Σχολή» λέει ο ηθοποιός Γιώργος Νούσης. «Είναι ένα έργο που θεώρησα ότι αφορά στο τώρα και στην καθημερινότητα που έβλεπα και βλέπω γύρω μου. Οι συμβολισμοί που έχει και σε επίπεδο ψυχολογίας των ηρώων και σε κοινωνικοπολιτικό μοιάζουν να είναι στο τώρα, παρόλο που έχει γραφτεί το 1949. Αυτό συμβαίνει λόγω της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας καθώς ο Άρθουρ Μίλερ αναφέρεται σε μια στιγμή “σκληρού” καπιταλισμού, όπως αυτή που βιώνουμε στις μέρες μας. Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι ο Μπιφ, ο οποίος περνάει από διάφορα στάδια και είναι σ’ ένα μεταίχμιο τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Μέχρι που αρχίζει το έργο, είναι ανάμεσα στις φιλοδοξίες του πατέρα του, που εκφράζουν τα κοινωνικά πρότυπα και ανάμεσα σε αυτό που πραγματικά επιθυμεί να κάνει στη ζωή του. Είναι σε αυτή τη μόνιμη τραμπάλα, σε αυτή την αμφιθυμία, όταν μαθαίνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πατέρας του, την φυσική αδυναμία να συνεχίσει να εργάζεται στο ίδιο πόστο και την οικονομική εξαθλίωση της οικογένειάς του. Προσπαθώντας να βρει μια λύση και να στηρίξει τους γονείς του έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και το δικό του αδιέξοδο. Θέλοντας να διαχωρίσει τη στάση του από αυτήν του πατέρα του, ο οποίος δεν ακολούθησε αυτό που πραγματικά ήθελε αλλά επέλεξε το επάγγελμα του πωλητή που ήταν, ας πούμε, στη μόδα την εποχή της νιότης του, οδηγείται σε μια οδυνηρή σύγκρουση αρχικά με τον εαυτό του κι έπειτα με τον πατέρα, μέσα από την οποία φαίνεται να αποδέχεται τελικά τον εαυτό του».

 

Μια δυνατή σκηνή ανάμεσα στον Μπιφ (Γιώργος Νούσης) και στον Γουίλι Λόμαν (Δημήτρης Καταλειφός) από τον «Θάνατο του εμποράκου». (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

«Η συνεργασία μου με τον Δημήτρη Καταλειφό είναι σημαντική εμπειρία, γιατί είναι σημαντικός ηθοποιός ο οποίος διατηρεί νεανική ορμή και πάθος σε όλη τη διαδικασία και αυτό πάντα εμπνέει – τουλάχιστον εμένα» συνεχίζει ο Γιώργος Νούσης. «Ο σκηνοθέτης μας Γιώργος Σκεύας υπογράφει και τη σκηνογραφία της παράστασης με ένα αφαιρετικό σκηνικό, στο οποίο είμαστε αρκετά “γυμνοί” πάνω στη σκηνή και αυτό είναι και ωραίο και δύσκολο. Μας οδήγησε με αυτόν τον τρόπο σε πιο λιτές ερμηνείες, έχοντας ως πρόθεση να αναδειχθεί πιο ακέραια η ουσία των όσων συμβαίνουν επί σκηνής. Υπάρχει μια έκφραση που μου αρέσει πολύ όταν ο Μπιφ λέει στον πατέρα του είμαι ένα τίποτα, ένας ασήμαντος όπως είσαι και εσύ. Όχι με την έννοια την πεσιμιστική, αλλά με την έννοια της απενοχοποίησης και της λύτρωσης, γιατί όλοι εν τέλει μέσα στο σύνολο της ύπαρξης είμαστε ένα τίποτα και νομίζω ότι μόνο όταν κάποιος συμφιλιωθεί με αυτό μπορεί να ονειρευτεί ελεύθερα».

 

Ο Δημήτρης Καταλειφός ανάμεσα στον Τάσο Λέκκα και τον Γιώργο Νούση. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ

Μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Σκεύας

Σκηνοθεσία- Σκηνογραφία: Γιώργος Σκεύας

Κοστούμια: Εβελίνα  Δαρζέντα

Μουσική- Ήχοι: Σήμη Τσιλαλή

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Σαβουιδάκης

Βοηθός Σκηνογράφου: Άγγελος Καραβασίλης

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Ζιόβας, Χρήστος Ευθυμίου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Χρύσα Γκινίκη, Ιοκάστη – Aγαύη Παπανικολάου

 

Πού: Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Αθήνα, τηλ. 210 3211750

Πότε: από 25 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30. Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00

Εισιτήρια: από 15 ευρώ