Η Ίρις Κατσούλα μιλάει για την παράσταση «Αφρική, ή Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας»

Κωνσταντίνα Τάκαλου: «Η συναλλαγή μου με το θέατρο σχετίζεται με την πίστη. Η πίστη έχει μια τεράστια ελευθερία»
20 Φεβρουαρίου 2020
Γιώργος Νούσης: «Ο Μίλερ αναφέρεται σε μια στιγμή “σκληρού” καπιταλισμού, όπως αυτή που βιώνουμε στις μέρες μας»
22 Φεβρουαρίου 2020

Η Ίρις Κατσούλα ερμηνεύει και σκηνοθετεί στην παράσταση «Αφρική, ή Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας» που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Τρία κορίτσια η Κατερίνα Αγγελίτσα, η Αγγελική Γρηγοροπούλου και η Ίρις Κατσούλα συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και δημιούργησαν την ομάδα Fem Tettix. Οι τρεις τους είχαν αποφασίσει από πέρυσι το καλοκαίρι να γράψουν ένα έργο με αφετηρία την Αντιγόνη και την Ισμήνη του Σοφοκλή το οποίο να είναι κωμωδία. Μετά την πρώτη γραφή, το παρουσίασαν σε μια δεκαπεντάλεπτη παράσταση στο πλαίσιο του Bob Theatre Festival όπου κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Φέτος, το ανεβάζουν σε ολοκληρωμένη παράσταση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με τον τίτλο «Αφρική, ή Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας». Η Ίρις Κατσούλα μιλάει στο theatermag για τη συνεργασία της με την Κατερίνα και την Αγγελική και για την παράσταση όπου και οι τρεις ερμηνεύουν και σκηνοθετούν.

 

 

 

«Με την Κατερίνα και την Αγγελική γνωριστήκαμε στη Δραματική Σχολή Πράξη Επτά που ήμασταν φοιτήτριες και ήμασταν τα τρία μοναδικά κορίτσια του τμήματός μας, κάτι πολύ σπάνιο για δραματική σχολή που συνήθως είναι περισσότερα τα κορίτσια» λέει η ηθοποιός Ίριδα Κατσούλα. «Είχαμε και οι τρεις μια αγάπη για την υποκριτική αλλά και για τη σκηνοθεσία οπότε μέσω διαφόρων project που κάναμε δημιουργήσαμε την ομάδα Fem Tettix. Ένα από αυτά ήταν πάνω στο ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου “Εις την Οδό των Φιλελλήνων” όπου αναφέρει τον τζίτζικα που στην καθαρεύουσα είναι tettix. Είπαμε λοιπόν να είμαστε τα θηλυκά τζιτζίκια καθότι αγαπάμε και το καλοκαίρι. Το έργο μας υπό τον τίτλο “Αφρική, ή Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας” είναι κωμωδία, ωστόσο έχει βασιστεί στις δομές της αρχαίας τραγωδίας, έχει δηλαδή τη χρήση του αγγελιοφόρου, έχει θρήνους και κοπετούς και η ιστορία μας μοιάζει λίγο με της Αντιγόνης, αλλά στην ουσία γίνονται τα αντίστροφα πράγματα. Ενώ κατά τον Σοφοκλή η Αντιγόνη έχει χρέος να θάψει το νεκρό αδελφό της  Πολυνείκη, στο δικό μας έργο η δική μας Αντιγόνη θέλει και πρέπει να ξεθάψει τον αδελφό της και να τον μεταφέρει στην Αφρική που ήταν η τελευταία του επιθυμία. Η Ισμήνη με αντίθεση με την Ισμήνη του Σοφοκλή βοηθάει την Αντιγόνη, δεν είναι αμέτοχη και δειλή και πλέον πρωταγωνιστεί και εκείνη στην ιστορία. Υπάρχει και ένας τρίτος χαρακτήρας που είναι η Ορνέλα Κούκου την οποία ερμηνεύει η Αγγελική Γρηγοροπούλου και είναι η ξένη νοσοκόμα του μπαμπά της Αντιγόνης και της Ισμήνης, που φέρει στο έργο την έννοια του ξένου, του ανοίκειου και του μεταφυσικού. Την Αντιγόνη ερμηνεύω εγώ, την Ισμήνη η Κατερίνα Αγγελίτσα και στην παρέα μας είναι και ο Βασίλης Ψυλλάς που ερμηνεύει το ρόλο του Αίμονα. Θέλαμε στην παράστασή μας -όπως στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή υπάρχει το “Έρωτα ανίκητε στη μάχη”- να υπάρχει και ο έρωτας της Αντιγόνης, οπότε μπήκε ο ρόλος του Σάββα που είναι αστυνομικός, είναι δηλαδή και φρουρός ο αγαπημένος της Αντιγόνης. Τα μπαομπάμπ, τα smoothies, οι παραστάσεις της Επιδαύρου, η σωτηρία της ψυχής, η μεταθανάτια εμπειρία είναι στοιχεία της παράστασης. Για παράδειγμα, το μπαομπάμπ είναι το δέντρο που θα ήθελε να φυτευτεί ο νεκρός αδελφός μας στην Αφρική, τα μεταφυσικά στοιχεία δίνουν το νόημα του έργου που δεν ξέρουμε τι γίνεται μετά θάνατον ή ότι πρέπει να αποδεχτούμε το πένθος και να προχωρήσουμε. Ωστόσο, το αστείο και μεταφυσικό είναι ότι τελικά στο έργο γίνεται μια νεκρομαντεία και οι χαρακτήρες μας επικοινωνούν με τους νεκρούς, με όλους τους νεκρούς συγγενείς αυτής της οικογένειας που έχει περάσει πολλά δεινά. Ξεκινάει κάπως φυσιολογικά αλλά το στοιχείο του παραλόγου έρχεται στην παράσταση και το εμπλουτίζει μέχρι που το κυριεύει».

 

Οι τρεις φίλες, ηθοποιοί και σκηνοθέτριες Κατερίνα Αγγελίτσα, Ίρις Κατσούλα και Αγγελική Γρηγοροπούλου. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Αφρική, ή Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας»

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Επιμέλεια Κίνησης: Έλιο Φοίβος Μπέικο

Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Γρηγοροπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Οργάνωση παραγωγής:  Λίνα Αξιωτάκη

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα, Βασίλης Ψυλλάς

 

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κάτω Χώρος, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9212900

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Πότε: από 3 Φεβρουαρίου 2020 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Έως 14 Απριλίου 2020

Εισιτήρια: 13 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)