Η Δανάη Ντέμου και ο Σταμάτης Μπάκνης μιλούν για τον «Βασιλιά Αλέξανδρο»

«evil unicorns» από τους kóka&panú
17 Φεβρουαρίου 2020
Τέσσερις ηθοποιοί μιλούν για τους «Στρατιώτες»
20 Φεβρουαρίου 2020
«evil unicorns» από τους kóka&panú
17 Φεβρουαρίου 2020
Τέσσερις ηθοποιοί μιλούν για τους «Στρατιώτες»
20 Φεβρουαρίου 2020

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Στη Θεσσαλονίκη του σήμερα ένα κορίτσι εκμεταλλεύεται την έξοδο των γονιών της για να υποδεχθεί το αγόρι της πρώτη φορά στο σπίτι. Αυτή είναι η αρχή για να προκληθεί ένας μικρός «σεισμός» και να ταρακουνήσει τα θεμέλια του σπιτιού στην παράσταση του έργου «Βασιλιά Αλέξανδρος» του Ανδρέα Κεντζού που σκηνοθετεί η Αρκαδία Ψάλτη στο Θέατρο Μπιπ. Το ρόλο της Κατερίνας και του Λουκά ερμηνεύουν η Δανάη Ντέμου και ο Σταμάτης Μπάκνης αντίστοιχα, οι οποίοι μιλούν στο theatermag για τη συνάντησή τους σε αυτό το έργο και τη συνεργασία τους με τη σκηνοθέτρια.

 

 

 

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας σε αυτή την παράσταση;

Δανάη Ντέμου: «Η πρώτη επαφή με το έργο έγινε όταν συνάντησα τη σκηνοθέτρια Αρκαδία Ψάλτη. Τη γνώρισα από τον Σταμάτη, φίλο και πρώην συμμαθητή μου στη Δραματική Σχολή που σπούδαζα. Ανυπομονούσα να ξεκινήσουμε. Είμαι τυχερή που μου είχε δοθεί μια ευκαιρία πολύ σύντομα μετά τη σχολή για να δοκιμαστώ και να δουλέψω σε αυτό που προετοιμαζόμουν τόσο καιρό».

Σταμάτης Μπάκνης: «Όταν βρισκόμουν στην τελική ευθεία για τις πτυχιακές μου εξετάσεις στη Δραματική Σχολή συνάντησα τυχαία την Αρκαδία, που γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, και μου μίλησε με ενθουσιασμό για το έργο που ήθελε να σκηνοθετήσει. Τότε δε μου πέρασε από το μυαλό ότι μετά από καιρό θα επικοινωνήσει μαζί μου για να μου εμπιστευτεί έναν από τους ρόλους του έργου».

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το έργο;

Δανάη Ντέμου: «Είδα πως είναι ένα κείμενο που, αν και ρέει ανάλαφρα, θέτει παράλληλα κάποια σημαντικά ερωτήματα, τα οποία μάλιστα στις μέρες μας επανέρχονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Επίσης, μου δημιουργήθηκε ένα αίσθημα οικειότητας με την ιστορία, σα να είναι μια ιστορία που έχω ξανακούσει ή που μπορεί να ακούσω κάποια στιγμή στη ζωή μου».

Σταμάτης Μπάκνης: «Είναι ένα πολύ δυνατό έργο. Μόλις το διάβασα δεν κατάλαβα πόσο γρήγορα πέρασε η ώρα. Η μία σκηνή με πήγαινε στην άλλη. Το γεγονός ότι με κράτησε από την πρώτη στιγμή ήταν μια αφορμή να θέλω να βρίσκομαι σε αυτή την παράσταση».

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου;

Δανάη Ντέμου: «Κατά κάποιον τρόπο έχει να κάνει με την ψευδαίσθηση που καλλιεργείται συχνά μέσα μας πως έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της ζωή μας – ελπίζω να έχουμε έστω και τον ελάχιστο – και με το πώς αντιδρούμε τη στιγμή που βλέπουμε την ψευδαίσθηση αυτή να καταρρέει».

Σταμάτης Μπάκνης: «Πώς αντιδράς σε κάτι που έρχεται να διαταράξει την ιστορία της οικογένειας σου, της σχέσης σου ακόμα και της ίδιας της χώρας που ζεις;».

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Δανάη Ντέμου: «Υποδύομαι την κόρη μιας τετραμελούς οικογένειας, την Κατερίνα. Ζει με τους γονείς της και τον παππού της, που έχει άνοια. Την ημέρα που διαδραματίζεται η ιστορία το αγόρι της, ο Λουκάς, την επισκέπτεται σπίτι ενώ οι γονείς έχουν βγει για να παίξουν χαρτιά».

Σταμάτης Μπάκνης: «Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι ο Λουκάς. Μόνος στη ζωή, ερωτευμένος με την Κατερίνα, ψάχνει να γεμίσει το κενό μέσα του. Μπαίνοντας μέσα στο σπίτι της κοπέλας του έρχεται αντιμέτωπος με ιστορίες, βία, διλλήματα και ανάγκες. Στο τέλος, ως καταλύτης θα ταράξει τα νερά πιστεύοντας πως αυτό είναι το σωστό».

 

Οι ηθοποιοί Στράτος Σωπύλης, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Δανάη Ντέμου και Σταμάτης Μπάκνης. (Φωτογραφίες: Λευτέρης Παπαγεωργίου).

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με την Αρκαδία Ψάλτη; Πώς σας έχει κατευθύνει σκηνοθετικά;

Δανάη Ντέμου: «Με την Αρκαδία ένιωσα πολύ άνετα από πολύ νωρίς και με τον τρόπο της μας έκανε όλους να νιώσουμε άνετα μεταξύ μας. Μου άρεσαν οι κουβέντες μας για το έργο, οι κουβέντες μας γενικότερα, ήταν μια ευκαιρία να ακούσει ο ένας τον άλλον και να τον γνωρίσει. Άφηνε χρόνο σε δοκιμές, μας παρότρυνε να δοκιμάσουμε και μας έδειχνε πάντα πόσο πιστεύει στο έργο και σε εμάς, κάτι που για μένα είναι σημαντικό σε μια ομάδα, γιατί δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορείς να δουλέψεις ελεύθερα, να έχεις μια ωφέλιμη πρόβα. Επιμένει στο να “ακούς” την ώρα που παίζεις, κάτι που αν κι είναι αναγκαίο σε μια παράσταση, δε σημαίνει πως είναι και αυτονόητο».

Σταμάτης Μπάκνης: «Όπως ανέφερα και παραπάνω την Αρκαδία την γνωρίζω αρκετά χρόνια λόγω της κοινής μας καταγωγής από τη Χίο. Έχω δει πολλές δουλειές της και πάντα με συγκινούσε αυτό που παρουσίαζε απλόχερα στον κόσμο. Είχα την περιέργεια να δω με ποιον τρόπο δουλεύει. Η Αρκαδία είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, φοβερά γενναιόδωρος που αγαπάει τη δουλειά της και τους ηθοποιούς της. Είναι γενναία, γεμάτη ιστορίες που δε διστάζει να τις μοιραστεί για να ταυτιστείς και να δεις κάποια πράγματα με άλλο μάτι. Αφήνει τεράστιο χώρο για συν-δημιουργία και το αποτέλεσμα είναι κοινό».

 

Ποια σκηνή της παράστασης ξεχωρίζετε;

Δανάη Ντέμου: «Μια στιγμή «συμφιλίωσης».

Σταμάτης Μπάκνης: «Επειδή ο ρόλος μου από τη στιγμή που ανεβαίνει στη σκηνή μέχρι το τέλος είναι αντιμέτωπος με πολύ ισχυρά συμβάντα δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποια από αυτές. Όλες είναι εξίσου σημαντικές για το νήμα που κρατάει μέχρι να ξεστομίσει κάτι το οποίο θα δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα».

 

Ποια θεατρικά έργα σας κινούν το ενδιαφέρον;

Δανάη Ντέμου: «Βρίσκομαι σε αμηχανία μπροστά σε αυτή την ερώτηση, όπως όταν με ρωτούν π.χ. τι μουσική ακούω ή ποια είναι η αγαπημένη μου ταινία. Δεν νομίζω πως μπορώ να καταλήξω σε μία απάντηση. Θα έλεγα πως σε αυτή την περίοδο με ενδιαφέρουν έργα με χαρακτήρες που συγκρούονται με την κοινωνία ή με κάποιες από τις επιταγές της έχοντας την επιθυμία να ζήσουν μια καλύτερη ζωή».

Σταμάτης Μπάκνης: «Με ενδιαφέρουν έργα που οι ήρωες τους αναμετριούνται με τις ανάγκες τους. Έχω κάποια αδυναμία στα έργα “Άμλετ”, “Ρωμαίο και Ιουλιέτα”, “Ρομπέρτο Τσούκο”, “Δεσποινίς Τζούλια” κ.ά. Θα ήθελα να προσθέσω ότι βρίσκομαι επίσης στην παράσταση “Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν” του Γουίλιαμ Γκίμπσον σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη που παίζεται στο Θέατρο Μεταξουργείο κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή».

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Βασιλιάς Αλέξανδρος»

Κείμενο: Ανδρέας Κεντζός

Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Δέτσικας

Σκηνογραφία, ενδυματολογία: Κατερίνα Μωροπούλου

Φωτισμοί: Αρκαδία Ψάλτη

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παπαγεωργίου

Βίντεο παράστασης: Μάκης Σέμπος

Οργάνωση παραγωγής: ΑΜΚΕ Αγγελοπετριά

Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη

 

Παίζουν: Γιάννης Κοκκιασμένος, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Στράτος Σωπύλης, Δανάη Ντέμου, Σταμάτης Μπάκνης

 

 

Πού: Θέατρο Μπιπ, Αγίου Μελετίου 25, Αθήνα, τηλ. 213 034 4074

Πότε: από 10 Φεβρουαρίου 2020 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 10 Μαρτίου 2020.

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι)