
«Η Κυρά της Ρω: H παράσταση της Κατερίνας Μπερδέκα έριξε αυλαία στο Λος Άντζελες»
16 Φεβρουαρίου 2020
Η Δανάη Ντέμου και ο Σταμάτης Μπάκνης μιλούν για τον «Βασιλιά Αλέξανδρο»
18 Φεβρουαρίου 2020
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Συνήθως αυτό που τους εμπνέει είναι μια καθημερινή φράση. Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και ο Παναγιώτης Μανουηλίδης, το ντουέτο kóka&panú, παρουσιάζουν το δεύτερο έργο τους με τίτλο «evil unicorns» στο οποίο συνεργάζονται με τον Τάσο Καραχάλιο. Υλικά, εικόνες, κείμενα, κινήσεις και ήχους από τον κόσμο των πεπερασμένων ανθρώπινων αισθήσεων αλλά και της εικονικής, ψηφιακής, διαμεσολαβημένης πραγματικότητας όπως αυτή αναδύεται στον κόσμο του διαδικτύου, της διαφήμισης, των fake news. Η χορεύτρια Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου μιλάει στο theatermag για την πηγή έμπνευσης της νέας παράστασης, στην οποία τρεις άνθρωποι ακροβατούν ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τη φαντασία και την πραγματικότητα, το οικείο και το ανοίκειο, το υλικό και το μεταφυσικό.
«Είναι μια ορολογία που επινόησαν κάποιοι μηχανικοί της Google για μη επαληθευμένες αναρτήσεις γεμάτες ψέματα, που εμφανίζονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο και παρεισφρέουν στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης» εξηγεί η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου. «Αυτός είναι ένας από τους όρους, τα evil unicorns αντιπροσωπεύουν τα fake news που κυκλοφορούν. Δεν είναι ένας ευρέως γνωστός όρος, υπάρχουν και άλλοι τρόποι τα fake news όπως τα ξέρουμε όλοι. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο όταν αρχίσαμε να κάνουμε την έρευνα για την αλήθεια και το ψέμα ή το είναι και το φαίνεσθαι, πέσαμε πάνω σε αυτόν τον όρο μας κίνησε το ενδιαφέρον και εμένα με ενθουσίασε πολύ. Γιατί έχει κάτι το μυθολογικό με αυτά τα μυθολογικά πλάσματα τους μονόκερους, που είναι μοχθηροί μονόκεροι (evil unicorns), πλάσματα που υπάρχουν στη μυθολογία πολλών πολιτισμών και μόνο στη φαντασία. Αυτό ήταν μια από τις πολλές αφετηρίες που είχαμε η οποία μας οδήγησε σε άλλα θέματα, που όπως είπα πριν είναι η αλήθεια και το ψέμα, το είναι και το φαίνεσθαι, ο τρόπος που αυτό λειτουργεί στο Διαδίκτυο, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την εικόνα μας για το ποιοι θέλουμε να φαινόμαστε προς τα έξω και κάπως τώρα δίνεται στον σύγχρονο άνθρωπο μια ευκαιρία να το διαχειριστεί μόνος του. Δηλαδή μπορεί ο καθένας να πλάσει έναν φανταστικό εαυτό και μια φανταστική πραγματικότητα την οποία επικοινωνεί μέσα από το Διαδίκτυο και αυτό είναι ένα από τα κομμάτια τα οποία μας έχουν εμπνεύσει και θέλαμε να μιλήσουμε γι’ αυτό».
«Πάνω στη σκηνή αυτό αποτυπώνεται με πολλούς τρόπους» συνεχίζει η χορεύτρια Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου. «Στην κίνηση δουλέψαμε με τον Τάσο Καραχάλιο ένα κινητικό υλικό που έχει να κάνει με την οφθαλμαπάτη, με το πώς πολλαπλασιάζεται μια κίνηση που δεν είναι ακριβώς η ίδια αλλά περίπου. Έτσι, δημιουργείται μια οπτική ψευδαίσθηση σε σχέση με την κίνηση και ταυτόχρονα με το πώς τα μέλη δύο ανθρωπίνων σωμάτων μπλέκονται. Οπότε ο θεατής δεν μπορεί να καταλάβει ποιανού είναι το χέρι και ποιανού είναι το πόδι. Δουλέψαμε με αυτές τις αρχές. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίον χτίστηκε η μουσική ήταν βασισμένος πάνω σε αυτή την αρχή της εξαπάτησης, μιας υγιούς εξαπάτησης. Ο μουσικός και συνθέτης Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδης) χτίζει ένα υλικό όπου αυτό που ακούγεται είναι ένα κολάζ πραγμάτων, που στην πραγματικότητα αν απομονώσουμε τα στοιχεία του παζλ μπορεί να περιέχει παραδοσιακή μουσική, ήχους από το δρόμο αλλά αυτό που τελικά ακούει ο θεατής είναι ένα μουσικό κομμάτι. Και έχει λειτουργήσει πολύ ωραία, γιατί ήταν πολύ εμπνευστικός αυτός ο κόσμος που επιλέξαμε. Εικαστικά, το σκηνικό χτίστηκε με βάση αυτή τη σκέψη, όπως και τα κοστούμια. Υπάρχουν δύο μέρη στην παράσταση, ένα μέρος που έχει πολύ χρώμα και είναι πιο τρισδιάστατο και ένα δεύτερο που είναι τελείως φλατ, δισδιάστατο και ασπρόμαυρο. Εμπνεόμαστε από κάτι πολύ απλό και καθημερινό. Για παράδειγμα, το προηγούμενο έργο μας ήταν ααπό τη φράση που υπάρχει σε κάποια αντικείμενα το “In case of loss”. Ξεκινάμε από πολύ απλές καθημερινές φράσεις, γιατί είναι ένα κομμάτι που μας εμπνέει και μετά σιγά σιγά σκαλίζοντας τα θέματα που μπορεί να ανοίγουν γύρω από αυτή την απλή φράση αρχίζουμε και βρίσκουμε όλο το υλικό που τελικά μας έκανε να επιλέξουμε λίγο διαισθητικά αυτό το θέμα. Το ίδιο έγινε και με το “Evil Unicorns” ξεκινήσαμε από τα fake news, αλλά άνοιξε ένας ολόκληρος κόσμος των ψευδαισθήσεων, της αλήθειας και του ψέματος, του ονείρου και της πραγματικότητας. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές μας απασχολούν καθημερινά ανθρώπινα θέματα, εκεί καταλήγουμε κάθε φορά να ασχολούμαστε με τα θέματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο στην καθημερινότητά του. Στις παραστάσεις μας, ευτυχώς ο Παναγιώτης (Μανουηλίδης) και εγώ έχουμε έναν κοινό γνώμονα. Να υπάρχει κάτι που αφορά το κοινό και κάτι που μπορεί μέσα σε αυτό ο θεατής να βρει πράγματα, να δει τον εαυτό του μέσα σε μια εικόνα ή μέσα σ’ έναν ήχο. Μας ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι για το πώς το έργο επικοινωνεί με τον κόσμο και πόσο inviting είναι στο κοινό».
Πληροφορίες παράστασης
«evil unicorns»
Σύλληψη: kóka&panú
Δημιουργία & Ερμηνεία: kóka&panú (Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και
Παναγιώτης Μανουηλίδης), Τάσος Καραχάλιος
Μουσική: Panú
Κείμενα: kóka&panú, Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί & φωτιστικές κατασκευές: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Σκηνικά & κοστούμια: kóka&panú
Επεξεργασία ήχου & ηχοληψία: Χρήστος Παραπαγκίδης
Φωτογραφίες: Νικόλας Χρυσός
Video: Νεφέλη Παπαϊωάννου
Graphic design: Mike Rafail
Συντονισμός παραγωγής, επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Παραγωγή: kóka&panú
Με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
Σε συνεργασία με το Θέατρο Ροές
Με την υποστήριξη του Baumstrasse/ Δρόμος με δέντρα, του Κέντρου Χορού & Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί και του Δήμου Αλίμου
Πού: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Αθήνα, τηλ. 210 3474312
Πότε: 3, 4, 10, 11, 24 & 25 Φεβρουαρίου 2020, στις 21.00
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο: φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, άνω των 65, ΑμεΑ)
Προπώληση εισιτηρίων www.viva.gr
Info
Το ντουέτο kóka&panú δημιουργήθηκε το 2018 από την χορεύτρια Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και τον μουσικό Παναγιώτη Μανουηλίδη. Στο πρώτο τους έργο, “In Case of Loss”, οι δυό τους μέσα σε ένα ένα εικαστικό και μουσικό τοπίο από απολεσθέντα αντικείμενα και καταστάσεις, αναζητούσαν τον δρόμο της επιστροφής. Το κομμάτι αποτέλεσε ανάθεση του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας όπου και έκανε πρεμιέρα. Το “evil unicorns*” αποτέλεσε καρπό της συνεργασίας των kóka&panú με τον Τάσο Καραχάλιο και παρουσιάστηκε στην εναρκτήρια βραδιά του Arc for Dance Festival στην Αθήνα (Μάιος 2019), επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού όπως επίσης και η αναμενόμενη νέα δουλειά της ομάδας, η οποία θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2020.
Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σημαντικούς χορογράφους παγκοσμίως όπως οι: Akram Khan, Wim Vandekeybus & Ultima Vez, Roberto Olivan & Enclave Dance Company, Jozef Frucek & Λίντα Καπετανέα – Rootlessroot. Οι προσωπικές της χορογραφικές αναζητήσεις αρχίζουν το 2012.
Ο μουσικός και συνθέτης Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδης) ζει στην Αθήνα και γράφει μουσική. Έχει συνεργαστεί ως συνθέτης και μουσικός με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Münchner Kammerspiele, τους Rootlessroot, το Baumstrasse κ.α. Με το ιδιαίτερο ηχόχρωμά του ως μουσικός και συνθέτης συνεχίζει να συνεργάζεται με τους πιο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες και να εξελίσσει την προσωπική του πορεία. Από το 2019 σχεδιάζει πρωτότυπα μουσικά όργανα που λειτουργούν ως ηχητικές εγκαταστάσεις.