Ο Σταύρος Γιαννουλάδης και τα «Φτερά Μπεκάτσας»

Η Μαρία Παρασύρη μιλάει για την παράσταση «Αγάπησέ με»
13 Φεβρουαρίου 2020
«Η Κυρά της Ρω: H παράσταση της Κατερίνας Μπερδέκα έριξε αυλαία στο Λος Άντζελες»
16 Φεβρουαρίου 2020

Ο Σταύρος Γιαννουλάδης παίζει στην παράσταση «Φτερά Μπεκάτσας» που σκηνοθετεί ο Θανάσης Ζερίτης στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.(Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δύο παραστάσεις της θεατρικής ομάδας 4Frontal της οποίας είναι μέλος εδώ και χρόνια. Ο Σταύρος Γιαννουλάδης ερμηνεύει τον Γιάννη στην παράσταση του έργου «Φτερά Μπεκάτσας» η οποία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θανάση Βαλτινού και παίζει επίσης στην παράσταση «Μύρτος» που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι. Και οι δύο παραστάσεις ανεβαίνουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη. Ο ηθοποιός μιλάει στο theatermag για τα «Φτερά Μπεκάτσας» που διαδραματίζονται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε μία περίοδο όπου οι καθημερινές ανάγκες των Ελλήνων έχουν πολλαπλασιαστεί απροσδόκητα εξαιτίας της υποτιθέμενης ευημερίας. Ο  συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός χωράει σε μια μικροαστική κουζίνα μια ολόκληρη εποχή. Μια εποχή μαζί με την ηθική που μας κληροδότησε, την ελληνική οικογένεια που ακόμα προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε αλλά και τον θάνατο ενός έρωτα, που είναι πάντα επίκαιρος.

 

 

 

«Είναι ένα έργο του Θανάση Βαλτινού για ένα ζευγάρι, τον Γιάννη και τη Ράνια οι οποίοι χωρίζουν και έχουν δύο παιδιά. Βλέπουμε μια σκηνή του χωρισμού αυτού του ζευγαριού και ταυτόχρονα όλο το κοινωνικό περίβλημα που αυτό το ζευγάρι έχει τις αναφορές του. Καταλαβαίνουμε το κοινωνικό υπόβαθρο της κοινωνίας που έχουμε οδηγηθεί σήμερα, τους λόγους που είμαστε εδώ που βρισκόμαστε οπότε είναι κάπως πολιτικό πέραν από τον χαρακτήρα που έχει το ίδιο το κείμενο» λέει ο ηθοποιός Σταύρος Γιαννουλάδης. «Αν δούμε τα γεγονότα από το 1992 με σήμερα είναι σχεδόν τα ίδια. Είναι και πάλι είναι ο Μητσοτάκης Πρωθυπουργός, μιλάμε ακόμη για το Σκοπιανό, μιλάμε για εποχή που στα Εξάρχεια υπάρχει η βία με τα ΜΑΤ, υπάρχει ακόμα το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης που δεν έχει λυθεί, θέματα αμβλώσεων, θέματα ισότητας στον εργασιακό χώρο τα οποία ξεκίνησαν τότε και πήραν μορφή σαν ζητήματα και ακόμη είμαστε σε επίπεδο που τίποτα δεν έχει λυθεί. Έχουμε προχωρήσει μεν, αλλά ακόμα συζητάμε τα ίδια θέματα. Με την Ελένη Τσιμπρικίδου που ερμηνεύει τη Ράνια είχαμε συνεργαστεί υπό άλλες συνθήκες, ήταν βοηθός μου στον “Μισάνθρωπο” που είχαμε κάνει στο Θησείον και βοηθός σκηνοθέτη του Θανάση Ζερίτη στην “Οικογένεια Μπες Βγες”, οπότε γνωριζόμαστε αλλά όχι υπό το καθεστώς της υποκριτικής αλληλεπίδρασης. Ήταν πολύ καλή αυτή η συνεργασία και ειδικά με αυτό το έργο που είναι δύο ηθοποιοί και έτσι έρχεσαι σε συνεχή τριβή με τον άλλον. Νομίζω σε φέρνει σε ένα επίπεδο επικοινωνίας πιο άμεσο. Οι δύο χαρακτήρες, ο Γιάννης και η Ράνια, τσακώνονται γιατί θέλουν να χωρίσουν. Υπάρχουν κάποια σημεία που είναι πιο δυνατά, όπως για παράδειγμα όταν προσπαθούν να συνεννοηθούν για τα παιδιά τους, για το ποιος θα τα κρατήσει που έχει να κάνει με δικαστικά και δικηγορικά θέματα και είναι λίγο σκληρό. Υπάρχουν κομμάτια στο έργο που -για μένα τουλάχιστον- είναι τα πιο δυνατά γιατί αυτοί οι δύο άνθρωποι ενώ αγαπιούνται δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό το τόσο απλό πράγμα. Το να πει ο ένας στον άλλον σε θέλω για μένα ή σε αγαπάω. Αντ’ αυτού λένε άλλα πράγματα, ενώ στην ουσία αυτό που θέλουν να εκφράσουν είναι η αγάπη του ενός προς τον άλλο. Και όποτε το έργο πάει σε πιο συναισθηματικά θέματα οι άνθρωποι αυτοί το αποφεύγουν και γυρνάνε σε πιο απλά θέματα».

 

Η Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Σταύρος Γιαννουλάδης στην παράσταση «Φτερά μπεκάτσας» που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θανάση Βαλτινού. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Πληροφορίες παράστασης

«Φτερά μπεκάτσας» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θανάση Βαλτινού

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Επιμέλεια κίνησης: Πάνος Τοψίδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Κρεμμύδας

Επιμέλεια βίντεο: Σελήνη Παπαγεωργίου, Μιχάλης Μαθιουδάκης
Τραγούδι παράστασης: Σπύρος Γραμμένος

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Ελένη Τσιμπρικίδου

 

 

 

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9212900

Πότε: από 24 Ιανουαρίου 2020 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.25, Κυριακή στις 18.30. Έως 12 Απριλίου 2020

Εισιτήρια: Παρασκευή 13 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο), Σάββατο-Κυριακή 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά