Η Μαρία Παρασύρη μιλάει για την παράσταση «Αγάπησέ με»

Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί την παράσταση «Και τώρα: ο κόσμος!»
12 Φεβρουαρίου 2020
Ο Σταύρος Γιαννουλάδης και τα «Φτερά Μπεκάτσας»
14 Φεβρουαρίου 2020
Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί την παράσταση «Και τώρα: ο κόσμος!»
12 Φεβρουαρίου 2020
Ο Σταύρος Γιαννουλάδης και τα «Φτερά Μπεκάτσας»
14 Φεβρουαρίου 2020

«Αγάπησέ με» είναι ο τίτλος της παράστασης που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και στην οποία πρωταγωνιστεί η Μαρία Παρασύρη. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Την είδαμε την περασμένη σεζόν στις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ και στην «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο. Η ηθοποιός Μαρία Παρασύρη δεν εφησυχάζεται και συνεχίζει την θεατρική της πορεία με έναν ακόμη ρόλο που τα δίνει όλα, σε ένα έργο για τα σκοτεινά κομμάτια του ανθρώπου, τη βαθιά απελπισία της ύπαρξης και τις ματαιωμένες προσδοκίες. Πρόκειται για την παράσταση «Αγάπησέ με» που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγαρτζίδης στο Bios, η οποία είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Φρανκ Κρίστοφερ «Αμερικανική νύχτα» και την κινηματογραφική ταινία του Αντρέι Ζουλάφσκι «Σημασία έχει ν’αγαπάς». Η ηθοποιός μιλάει στο theatermag για το ρόλο της ως ηθοποιός Ναντίν Σεβαλιέ, καθώς και για το έργο που έχει θέμα το δικαίωμα όλων να ζουν ελεύθερα.

 

 

Τι είναι το έργο «Αγάπησέ με» που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγαρτζίδης στο Bios;

Είναι μια ελεύθερη θεατρική μεταφορά της ταινίας του Ζουλάφσκι «Σημασία έχει ν’ αγαπάς» και του μυθιστορήματος του Φρανκ Κρίστοφερ «Αμερικανική νύχτα». Η παράσταση ξεδιπλώνεται σε δεκατρία επεισόδια και χρησιμοποιεί υλικά από τον κινηματογράφο και τη μουσική.

Τα επεισόδια είναι:

1. Νιώσε το. Βάλε συναίσθημα. Τον αγαπάς.

2. Αν σας ζητήσω να βρεθούμε μια μέρα, θα με διώξετε;

3. Να σας πω τι είδα στην Αλγερία και το Βιετνάμ;

4. Είμαστε δούλοι των απαιτήσεων του κινηματογράφου.

5. Όταν φτάνει η μεγάλη στιγμή, καταρρέουμε.

6. Αγάπησέ με.

7. Θεέ μου, έχω μπουχτίσει.

8. Είμαι εδώ.

9. Ο οίκτος.

10. Τώρα έχουν χαθεί όλα για μας.

11. Ο άνθρωπος, το πιο άσχημο που υπάρχει.

12. Σ’ αγαπώ

13. Αγάπησέ με

 

 

Για ποια θέματα μιλάει το έργο;

Για το ανθρώπινο αδιέξοδο, την ταπείνωση, τη μοναξιά, τα ματαιωμένα όνειρα. Για τη συγχώρεση, για την ομορφιά και την «αγιοσύνη» που έχουν οι ταπεινωμένοι άνθρωποι. Για μένα, μιλάει κυρίως για την ανάγκη εξεύρεσης νέων τρόπων για να βγούμε από το αδιέξοδο, αλλιώς θα εξακολουθήσουμε να γυρνάμε τον τροχό μέσα στα κλουβιά μας σαν μικρά γλυκούλια χαμστεράκια για όσο χρόνο μας απομένει.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης;

Τι σημαίνει αγάπησε με; Αποδέξου με. Αποδέξου με για να υπάρξω. Χώρεσέ με. Βοήθησέ με να σπάσω τους τοίχους που έχω χτίσει που με εμποδίζουν να νιώσω. Που μου κρύβουν την αγάπη. Ελευθέρωσέ με. Άναψε την φλόγα μου ξανά. Δείξε μου το μεγαλείο μου, γιατί μόνος μου δεν μπορώ να το δω. Κάνε με να θέλω να ζήσω.

 

Οι ήρωες αλλάζουν ρόλους, πρόσωπα και προσωπεία ικετεύοντας για αποδοχή. Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;

Η Ναντίν Σεβαλιέ. Αλλά δεν είναι το αληθινό της όνομα. Δεν ξέρω το όνομά της. Η Ναντίν μου είναι κατακερματισμένη. Όπως κι εγώ; Σαν καθρέφτης που έχει σπάσει. Νιώθει πως αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι όταν την συναντούν είναι άλλο από αυτό που είναι πραγματικά. Νιώθει γριά, κουρασμένη, χαμένη. Είναι θεατρική ηθοποιός- λέει- αλλά αναγκάζεται να παίξει σε πορνοταινίες (soft),για να ζήσει. Είναι παντρεμένη με τον Ζακ, που του χρωστάει τη ζωή της γιατί την έσωσε από την πορνεία. Και ένα ωραίο πρωί ένας νεαρός φωτογράφος της χτυπά την πόρτα…

 

Ποιες είναι οι σκέψεις σας όταν ερμηνεύετε το ρόλο σας;

Δεν ξέρω. Νομίζω, ότι όταν όλα πάνε καλά, δεν σκέφτομαι. Είναι ωραίες οι στιγμές που κάτι καινούργιο ανοίγει, κάτι καινούργιο καταλαβαίνω για μένα και τη σχέση μου με τον συμπαίκτη μου. Αλλά τότε δεν σκέφτομαι. Απλά το αισθάνομαι. Είναι βέβαια και οι άλλες στιγμές που μια σκηνή βυθίζεται και γίνεται ναυάγιο και τότε ναι ακούω τον εαυτό μου να σκέφτεται «προχώρα παρακάτω!».

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Αγάπησέ με»

Σκηνοθεσία, Δραματουργία: Δημήτρης Αγαρτζίδης

Σκηνικά, Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Κίνηση: Σοφία Μαυραγάνη

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Μουσική επιμέλεια: Στάθης Δρογώσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γκιώνη

Φωτογραφίες και Video: Πάτροκλος Σκαφίδας

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

Μια συμπαραγωγή των Elephas Tiliensis με το BIOS.

 

Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Γιούλα Μπούνταλη, Μαρία Παρασύρη, Βασίλης Σαφός

 

 

Πού: Bios, Πειραιώς 84 Αθήνα, τηλ. 210 3425335

Πότε: από 23 Ιανουαρίου 2020 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00. Έως 23 Φεβρουαρίου 2020.

Εισιτήρια: 14 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65, ΑμΕΑ), 5 ευρώ (ατέλεια)

 

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.