Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης μιλάει για «Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς»

Σοφία Καζαντζιάν: «Το θέατρο που αγαπάω είναι εκείνο που ξεβολεύει»
4 Φεβρουαρίου 2020
Η Εβελίνα Παπούλια και η Ελένη Μπούκλη μιλούν για την «Ηλέκτρα»
6 Φεβρουαρίου 2020

Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης υποδύεται παραπάνω από έναν χαρακτήρα στην παράσταση του έργου «Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς» που ανεβαίνει στο Θέατρο Olvio. (Φωτογραφίεw: Νίκος Πανταζάρας).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Με πηγή έμπνευση το «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς, η Ζαχαρούλα Χρόνη και η Κωνσταντίνα Καλλιβωκά βασίζονται σε ένα από τα σημαντικότερα έργα όλων των εποχών και δημιουργούν «Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς». Μέσα από το δικό τους κείμενο, προκύπτει μία καινούργια ιστορία και εν τέλει μία νέα οπτική για το μοντέλο της εύθραυστης, δυσλειτουργικής οικογένειας. Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης μιλάει για τους πολλούς ρόλους που υποδύεται στο έργο που θέτει θέματα όπως τον ψυχικό εγκλεισμό, την ελευθερία, την απώλεια και την πραγματική έννοια της αγάπης και του σεβασμού.

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις όταν η Ζαχαρούλα Χρόνη και Κωνσταντίνα Καλλιβωκά σάς πρότειναν αυτό το έργο;

Ήμουν λίγο επιφυλακτικός δεδομένου ότι είναι η πρώτη τους συγγραφή και σκηνοθεσία, ειδικά όταν μου είπαν ότι εμπνεύσθηκαν από τον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς. Αυτό όμως κράτησε μέχρι να διαβάσω το έργο και να συνειδητοποιήσω ότι ήταν εξαιρετικό.

 

Ποιοι είναι οι τέσσερις ρόλοι που ερμηνεύετε;

Στο έργο εμφανίζονται τρεις ανδρικοί ρόλοι που υποδύομαι εγώ, και ένα γυναικείος που μαζί και με τους ανδρικούς υποδύεται η Ηρώ Πεκτέση. Από τις πρώτες αναγνώσεις η χημεία μας με την Ηρώ ήταν τόσο εμφανής που οι ρόλοι ξεπηδούσαν μόνοι τους μέσα από την επικοινωνία μας. Ως εκ τούτου, ήταν μια εξαιρετική συνεργασία και ελπίζω να ξανασυναντηθούμε θεατρικά και στο μέλλον.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης «Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς»;

Είναι ένας όρος της ψυχιατρικής που αναφέρεται στα συναισθήματα που βιώνουν οι γονείς όταν τα παιδιά απογαλακτιστούν και φύγουν από το σπίτι.

 

Η Ηρώ Πεκτέση και ο Παναγιώτης Μπουγιούρης. (Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας).

 

Ποια είναι τα θέματα του έργου;

Με αφορμή το παραπάνω, το έργο επικεντρώνεται σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, όπου η μητέρα έχει εγκαταλείψει τα δύο παιδιά της και ο πατέρας προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή την απώλεια φτάνοντας σε φαινόμενα ακόμη και ερωτικής εξάρτησης από την κόρη του.

 

Πώς συνδέεται ο «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς με το κείμενο που έγραψαν οι δύο σκηνοθέτριες;

Όπως και στον «Γυάλινο κόσμο», το έργο μας εκτυλίσσεται μέσα σε ένα «ασφυκτικό σπίτι», όπου ο κάθε χαρακτήρας αντιμετωπίζει τις ψυχικές και σωματικές αναπηρίες του, πολλές φορές εις βάρος των άλλων.

 

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Στις 21 Φεβρουαρίου, επίσης στο θέατρο Olvio, ανεβάζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το αριστούργημα του Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ με τίτλο «Δόκτωρ Γκλας», σε σκηνοθεσία Στρατή Πανούριου, έχοντας στο πλευρό μου την υπέροχη Αγγέλα Σιδηροπούλου. Είναι ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Στοκχόλμη του 1905 και άφησε εποχή.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Το Σύνδρομο Της Άδειας Φωλιάς»

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ζαχαρούλα Χρόνη, Κωνσταντίνα Καλλιβωκά

Σκηνογραφία: Δήμητρα Χατζηγιάνγκου
Κίνηση – Χορογραφία: Ελεάνα Νικολοπούλου

Πρωτότυπη Μουσική: Βασίλης Λάμπρου

Σχεδιασμός Φώτων: Πάνος Κουκουρουβλής

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Πανταζάρας

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

 

Ερμηνεία: Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ηρώ Πεκτέση

 

 

Πού: Θέατρο Olvio, Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 210 3414118

Πότε: από 23 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Τετάρτη στις 20.00 και Κυριακή στις 21.30

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 11 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, +65 ετών)

 

 

Η υπόθεση του έργου

Ο Φίλιππος αγωνίζεται να σπάσει τους οικογενειακούς δεσμούς και να φύγει μακριά από το σπίτι-κελί στο οποίο μεγάλωσε, όπου η κόντρα με τον πατέρα του είναι συνεχής. Ο Κωνσταντίνος Δημητρίου, αυστηρή και επιβλητική φιγούρα, τείνει να ελέγχει τις ζωές των παιδιών του, ενώ είναι υπερπροστατευτικός με την κόρη του. Η Νεφέλη έχει μια σπάνια ασθένεια που κάνει τα κόκαλά της να σπάνε με το παραμικρό, γεγονός που προήλθε από την εγκατάλειψη της μητέρα της και που καθιστά τον πατέρα της μοναδικό στήριγμα. Όταν εμφανίζεται στη ζωή τους ο Γιώργος, οι ισορροπίες μεταξύ των τριών αλλάζουν. Ο έρωτάς του με τη Νεφέλη και ο τρόπος που θα τον διαχειριστεί ο πατέρας της, κάνει το σπίτι όλο και πιο εύθραυστο.