
Αγγελική Φράγκου: «Στα παιδιά πρέπει να λέμε την πλήρη αλήθεια»
17 Ιανουαρίου 2020
Πηνελόπη Μαρκοπούλου: «Ο Τενεσί Ουίλιαμς αγγίζει τον πυρήνα της ανθρώπινης ψυχής»
20 Ιανουαρίου 2020
Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου
Σε αυτή την παράσταση οι θεατές έχουν το λόγο. Αυτοί είναι οι ένορκοι της δίκης που μόλις παρακολούθησαν, αυτοί καλούνται και να απαντήσουν στα ηθικά διλήμματά της. Αυτοί θα κρίνουν αν ο κατηγορούμενος είναι αθώος ή ένοχος. Πρόκειται για την παράσταση «Terror» η οποία συνεχίζεται στο Θέατρο Αθηνών με μεγάλη επιτυχία. Ο ηθοποιός Γιάννης Στεφόπουλος ερμηνεύει τον συνήγορο Yπεράσπισης Μπίγκλερ και μιλάει στο theatermag για το συγκλονιστικό έργο του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ, το οποίο έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε εβδομήντα και πλέον σκηνές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου.
Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη Terror;
Τρόμος. Το πρώτο συστατικό της τρομοκρατίας, ο τρόμος που προκαλείται από ένα αποτρόπαιο γεγονός, ο τρόμος που φωλιάζει μέσα μας όταν αντιλαμβανόμαστε το ανέφικτο της Δικαιοσύνης.
Πως νιώσατε όταν διαβάσατε το κείμενο του Φέρντιναντ φον Σίραχ;
Μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ο τρόπος που ο Σίραχ, προσεγγίζει ένα τόσο σύγχρονο θέμα, με τόσο έξυπνη και διεισδυτική ματιά, φτιάχνοντας παράλληλα ένα τόσο καλό θεατρικό κείμενο.
Ποια ήταν η έρευνα που κάνετε για το ρόλο σας, τον συνήγορο Yπεράσπισης Μπίγκλερ;
Προσπάθησα να καταλάβω τον τρόπο που λειτουργεί και αντιμετωπίζει ένας νομικός μια τόσο ιδιαίτερη υπόθεση. Με βοήθησε σε αυτό και η αγαπημένη μου που είναι νομικός και ένας πολύ καλός μου φίλος που είναι ποινικολόγος. Τους ευχαριστώ.
Ποια ήταν τα ερωτήματα ή οι συζητήσεις που κάνατε με τους συντελεστές της παράστασης κατά τη διάρκεια των προβών;
Σίγουρα το δίλημμα αθώος ή ένοχος μας απασχολούσε πάντα, όχι για να απαντηθεί απαραίτητα, όσο για να βοηθήσει στη κατανόηση της πράξης, αλλά και τη διαδικασία της δίκης.
Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Γιώργο Οικονόμου; Πώς σας έχει οδηγήσει σκηνοθετικά;
Είναι η πρώτη φορά που συνεργάστηκα με το Γιώργο. Βρήκαμε πολύ γρήγορα έναν κοινό κώδικα. Έχει μια ιδιαίτερη ευγένεια και πολύ χιούμορ. Ξέρει καλά τι θέλει και έχει τον τρόπο να σε οδηγεί.
Ποια είναι η πιο δυνατή σκηνή της παράστασης;
Όλη η παράσταση. Λόγω ρόλου θα έλεγα ότι μου αρέσουν πολύ οι τελικές αγορεύσεις.
Τι καλούνται να κάνουν οι θεατές;
Καλούνται να αποφασίσουν για την αθωότητα ή την ενοχή του κατηγορουμένου. Η αποστολή τους αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη, λόγω του ότι το έργο θέτει πολλαπλά διλήμματα.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε όσες χώρες έχει ανέβει. Σε τι οφείλεται η επιτυχία του και ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες;
Νομίζω ότι αφενός είναι ο συμπυκνωμένος χρόνος που παρακολουθεί το κοινό μια δίκη, αφετέρου το πολύ καλό κείμενο και τα ζητήματα που θέτει, όσο και η δυνατότητα να παίρνουν την τελική απόφαση οι ίδιοι οι θεατές. Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Πληροφορίες παράστασης
«Terror» του Φέρντιναντ φον Σίραχ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Μετάφραση: Ευαγγελία A. Νάνου
Διασκευή: Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώτα Δημητριάδη
Βοηθός Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ξυδά
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
Διανομή
Πρόεδρος Δικαστηρίου: Βασίλης Παλαιολόγος
Μπίγκλερ – συνήγορος Υπεράσπισης: Γιάννης Στεφόπουλος
Λαρς Κοχ – κατηγορούμενος: Στέλιος Δημόπουλος
Κα Νέλσον – εισαγγελέας: Βάσω Καβαλιεράτου
Λάουτερμπαχ – μάρτυρας Υπεράσπισης: Κώστας Ανταλόπουλος
Μάιζερ – μάρτυρας κατηγορίας: Νάνσυ Μπούκλη
Promo Team
Οπτική επικοινωνία – Creative concept / design by Saint of Athens
Social & ads by Eproductions
Promo photos by Nikos Zikos
Πού: Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, τηλ. 210 3312343
Πότε: από 21 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Εισιτήρια: 18 ευρώ (γενική είσοδος), 15 ευρώ (φοιτητικό και άνω των 65 ετών), 12 ευρώ (ανέργων & ΑμΕΑ)
Το συμβάν
Στις 26 Μαΐου και λίγο μετά τις οχτώ το απόγευμα, ένα αεροπλάνο της Lufthansa ταξιδεύει από το Βερολίνο προς στο Μόναχο με 164 επιβάτες, υπό καθεστώς ομηρίας. Η διαταγή του τρομοκράτη προς τον πιλότο είναι να το ρίξει στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας – Αγγλίας, τον οποίο παρακολουθούν ζωντανά 70.000 φίλαθλοι. Η Γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται άμεσα και σηκώνει δυο μαχητικά αεροσκάφη για να παρακολουθούν την κατάσταση από απόσταση αναπνοής και να περιμένουν οδηγίες.
Η δίκη
Βρισκόμαστε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται φορώντας στολή της πολεμικής αεροπορίας. Κατηγορείται για τον θάνατο και των 164 επιβατών, μετά από εκτόξευση ρουκέτας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του υπό ομηρία αεροσκάφους και η οποία πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με πρωτοβουλία του ίδιου και όχι κατόπιν εντολής ανωτέρου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εισέρχεται στην αίθουσα και απευθύνεται κατευθείαν στο κοινό. Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία. Ξεκινά η παράσταση.
Τα διλήμματα
Ποιος έδωσε το δικαίωμα σε έναν απλό εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους να σκοτώσει τους λίγους για να σωθούν οι πολλοί; Διαθέτει το δικαστήριο τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να μπορέσει να κρίνει δίκαια τη συνειδητή του απόφαση να αυτενεργήσει κατ’ αυτό τον τρόπο; Ποιος κώδικας τιμής και ποια αίσθηση δικαιοσύνης τού όπλισε το χέρι; Ποιος αποφασίζει ότι το λεγόμενο «μη χείρον βέλτιστον» αποτελεί το μέτρο της ηθικής μας; Τι είναι δίκαιο; Και τι άδικο; Εθνικός ήρωας ή δολοφονικός αλαζόνας; Οι αριθμοί, οι συσχετισμοί, οι υπολογισμοί και το ζύγισμα των ανθρώπινων ψυχών αιωρούνται για ώρα πάνω από την αίθουσα του δικαστηρίου κυριεύοντας τις σκέψεις όλων. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώνεται. Ο λόγος τώρα στους ενόρκους για την τελική ψηφοφορία. Για την τελική ετυμηγορία.