
«Το Σπίτι του Καραγκιόζη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17 Ιανουαρίου 2020
O Γιάννης Στεφόπουλος μιλάει για το «Terror»
20 Ιανουαρίου 2020
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Στην παλαιά σάλα του χορού, στον πρώτο όροφο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που πλέον έχει ονομαστεί Φουαγιέ Α’ παρουσιάζεται η παράσταση του έργου «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι» του Μάικ Κένι. Πρόκειται για ένα ποιητικό έργο το οποίο με τρυφερότητα πραγματεύεται το θέμα της απώλειας, τις αλλαγές στη ζωή και πως η συμφιλίωση με τις αλλαγές αυτές μας επαναπροσδιορίζουν. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 12 ετών και διαρκεί 45 λεπτά. Μετά την παράσταση ακολουθεί εικαστικό εργαστήριο διάρκειας 30 λεπτών, με σκοπό μία έκθεση ζωγραφικής με τα ζωγραφικά έργα των μικρών θεατών. Η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου, η οποία ίδρυσε το Θέατρο Ρετρό το 2011, μιλάει για το θέμα της απώλειας που βιώνει η μικρή Έλλη την οποία και ερμηνεύει, καθώς και για τον ιδιαίτερο τρόπο που επιλέγει ο παππούς να πει στην Έλλη ότι η γιαγιά δεν είναι πια εδώ.
«Το έργο έχει δύο πρόσωπα και γι’ αυτό η δική μου σκέψη ήταν ότι θα ταίριαζε στον χώρο του Φουαγιέ Α’ επειδή το συγκεκριμένο έργο χρειάζεται μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Έχει πολύ ευαίσθητο θέμα, οπότε χρειάζονταν ιδιαίτερες συνθήκες. Πρόκειται για το έργο “Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι” του Μάικ Κένι που σκηνοθετεί η Μάρθα Κλουκίνα, το ρόλο του παππού ερμηνεύει ο Χάρης Τσιτσάκης και εγώ το ρόλο της Έλλης. Η μικρή Έλλη κάθε καλοκαίρι πηγαίνει διακοπές στον παππού και στη γιαγιά της, αλλά φέτος έχει αλλάξει κάτι. Η γιαγιά δεν είναι εκεί και ο παππούς ψάχνει έναν τρόπο να της το πει. Δεν έχει επιλέξει να της πει ότι η γιαγιά πέθανε και έτσι δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο για να μπορέσει να της το εξηγήσει. Βλέπουμε την πορεία και των δύο ηρώων, πώς ο παππούς υποστηρίζει την Έλλη ώστε να φτάσει να καταλάβει μόνης της ότι η γιαγιά πέθανε».
«Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και πιστεύουμε ότι αυτό το έργο είναι ένα εργαλείο για να μιλήσουμε στα παιδιά για την απώλεια» συνεχίζει η ηθοποιός. «Μπορεί εμείς ως μεγάλοι να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά τα παιδιά βιώνουν την απώλεια καθημερινά. Για ένα παιδί, απώλεια είναι για παράδειγμα ακόμα και ένα σπασμένο παιχνίδι, είναι και μια ζωγραφιά που έχασε, είναι ο μπαμπάς που δε μένει πια στο σπίτι, είναι ο σκύλος της οικογένειας που πέθανε, όλα αυτά είναι απώλειες χωρίς να έχουμε φτάσει στην απώλεια του φυσικού προσώπου. Όλα αυτά είναι απώλειες και χρειάζονται μια διαχείριση, πόσω μάλλον η απώλεια αγαπημένων προσώπων, όπως της γιαγιάς ή του παππού. Αυτή τη δυνατότητα έχει το συγκεκριμένο έργο: να βάλει τους ηθοποιούς να μιλήσουν στα παιδιά γι’ αυτό που δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς. Μέσα από το έργο γίνεται η αναπαράσταση των συναισθημάτων που απορρέουν από την απώλεια, βλέπουμε τον παππού που διαχειρίζεται με υγεία το θάνατο της γιαγιάς και ως προς τα δικά του συναισθήματα και ως προς την Έλλη. Στο τέλος όταν η Έλλη μαθαίνει ότι η γιαγιά έχει πεθάνει, ο τρόπος του παππού την βοηθάει να την κρατήσει στην καρδιά της με αγάπη και όχι με πόνο. Της εξηγεί ότι η γιαγιά δεν είναι πια στη ζωή μας, αλλά έχουμε όλα όσα κάναμε μαζί της και αυτά μας δίνουν έναν δρόμο και έτσι την έχουμε ακόμα κοντά μας. Στην πρόβα κάναμε μεγάλη έρευνα πάνω στο θέμα του πένθους. Διαβάζαμε ένα από τα Πανεπιστημιακά συγγράμματα που έλεγε ότι χρειάζεται να μιλάμε στα παιδιά με ακριβής όρους για την απώλεια και να μην τους λέμε ότι η γιαγιά κοιμήθηκε, γιατί τότε περιμένουν να ξυπνήσει η γιαγιά. Επίσης, αν πούμε ότι η γιαγιά πήγε ταξίδι ένα παιδί περιμένει να γυρίσει η γιαγιά από το ταξίδι. Είναι πολύ δύσκολο για όλους, αλλά στα παιδιά πρέπει να λέμε την πλήρη αλήθεια και το καθένα θα το κατανοήσει στο βαθμό που μπορεί ανάλογα με την ηλικία του».
Πληροφορίες παράστασης
«Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι» του Μάικ Κένι
Μετάφραση: Κωστής Σκαλιόρας
Σκηνοθεσία: Μάρθα Κλουκίνα
Πρωτότυπη μουσική: Μάρω Θεοδωράκη
Σκηνικά: Μυρτώ Λάμπρου
Κοστούμια: Βιβέτα Στρατηγού
Σχεδιασμός φωτισμού και φωτογράφηση: Παύλος Μαυρίδης
Teaser, trailer &video παράστασης: Αργυρώ Παγίδα
Γραφιστικά: Σπυριδούλα Αρταβάνη
Οργάνωση παραγωγής: Θηρεσία Θεοδώρου
Συμπαραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά & Θέατρο Ρετρό
Ερμηνεύουν:
Στο ρόλο του Παππού ο Χάρης Τσιτσάκης /Στο ρόλο της Έλλης η Αγγελική Φράγκου
Τα πνευματικά δικαιώματα του θεατρικού έργου κατοχυρώθηκαν από τη ΣΟΠΕ
Τα πνευματικά δικαιώματα της μετάφρασης του θεατρικού έργου, κατοχυρώθηκαν από την εταιρεία Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων
Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143 310
Πότε: από 10 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Σάββατο στις 17.00 και Κυριακή στις 12.00 για το κοινό. Τρίτη και Πέμπτη στις 10.30 παραστάσεις για τα σχολεία
Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά (ακολουθεί εικαστικό εργαστήριο διάρκειας 30 λεπτών)
Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (για συλλόγους, φορείς, ομάδες, παρέες), 6 ευρώ (για σχολεία, για τα παιδιά δημότες Πειραιά με την προσκόμιση ταυτότητας του γονιού, ανέργων, πολυτέκνων, τριτέκνων, ΑΜΕΑ, φοιτητών, ατέλειες ηθοποιών με την προσκόμιση κάρτας)
· Οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες
· Στην παράσταση γίνεται χρήση βιντεοπροβολέα με την τεχνολογία DLP
Πληροφορίες – Κρατήσεις για παρέες και ομάδες: 6983 434636
Κρατήσεις για συλλόγους και εταιρείες: 210 4143362
Οργάνωση σχολικών επισκέψεων: 210 3803197
Info
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2004 από το θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου. Ο Μάικ Κένι έχει γράψει πάνω από 40 θεατρικά έργα και είναι ο δημοφιλέστερος συγγραφέας για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία.