7  θεατρικοί συγγραφείς, 7 σκηνοθέτες, 7 ηθοποιοί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

O Λεωνίδας Παπαδόπουλος μιλάει για την παράσταση «Σημάδια στην ομίχλη»
9 Ιανουαρίου 2020
Δέσποινα Σαραφείδου: «Τα “υπαρξιακά” γραπτά του Μπέκετ λειτουργούν ως παραμυθία»
14 Ιανουαρίου 2020
O Λεωνίδας Παπαδόπουλος μιλάει για την παράσταση «Σημάδια στην ομίχλη»
9 Ιανουαρίου 2020
Δέσποινα Σαραφείδου: «Τα “υπαρξιακά” γραπτά του Μπέκετ λειτουργούν ως παραμυθία»
14 Ιανουαρίου 2020

Η Κατερίνα Διδασκάλου ερμηνεύει μια γυναίκα μόνη στην παράσταση του έργου «Τρίτη βράδυ στην άκρη του κόσμου» του Στέφανου Δάνδολου που σκηνοθετεί η Μαρία Σάββα.

 

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Η Ελλάδα της Μέσης Ανατολής, του εμφυλίου, της μετανάστευσης στη Γερμανία, των αγνοουμένων της Κύπρου, της  ευμάρειας μετά τη δεκαετία του 1990, της σύγχρονης αστικής απομόνωσης , της μετανάστευσης αναβιώνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μέσα από επτά ξεχωριστά κείμενα.  Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά  επιμένει στη λογική ανάθεσης συγγραφής έργων, υποστηρίζει τις διαφορετικές φωνές Ελλήνων συγγραφέων και δίνει  βήμα σε πρωτότυπες θεματικές βαθειά ανθρώπινες άμεσα συνδεδεμένες με την ιστορία της Ελλάδας. Οι «7 αναζητήσεις»  εντάσσονται σε αυτή τη θεματική, εμπνέονται από τις ραδιοφωνικές αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού, ανασύρουν μνήμες και αφηγούνται μέσα από προσωπικές ιστορίες ανθρώπων,  στιγμές της ελληνικής πραγματικότητας από το 1920 έως σήμερα.

 

7  θεατρικοί συγγραφείς  διαφορετικού ύφους: Άκης Δήμου, Ρούλα Γεωργακοπούλου, Στέφανος Δάνδολος,  Μάκης Τσίτας,  Γιάννης Τσίρος, Θανάσης Χειμωνάς, Γιώργος Σκαμπαρδώνης

συναντούν

7 σκηνοθέτες: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θοδωρής Γκόνης,  Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Νάνσυ Μπούκλη, Χάρης Πεχλιβανίδης, Μαρία Σάββα, Θανάσης Χαλκιάς

και

7 ηθοποιούς: Μάνος Βακούσης, Κατερίνα Διδασκάλου Λεωνίδας Κακούρης,   Ρηνιώ Κυριαζή, Ηρώ Μπέζου,  Αλέξανδρος Μυλωνάς,  Άννα Φόνσου

 

 

Οι  «7 αναζητήσεις»  είναι ένα πολύπτυχο, μια σπονδυλωτή παράσταση με κείμενα ποιητικά ή ρεαλιστικά, τα οποία αναζητούν ταυτότητες  ανθρώπων,  από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη. 7 συγκλονιστικές ιστορίες, 7 αναζητήσεις: ο πόλεμος, η μετανάστευση,  η εξαφάνιση, η αιχμαλωσία, η απομόνωση, η εγκατάσταση, η μοναξιά. Κοινός τόπος της παράστασης οι άνθρωποι, η αναζήτηση. Αναμνήσεις, αναζητήσεις, ερωτήματα, μαρτυρίες.

Την παράσταση «7 αναζητήσεις» συνθέτουν τα  παρακάτω κείμενα και η παρουσίασή τους θα γίνει  ανάλογα με την εποχή στην οποία αναφέρονται.

 

1920  / Άκης Δήμου: «Erasmia Dolores»

Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης, ερμηνεύει η Άννα Φόνσου.

Μια γυναίκα. Ένας δρόμος, ο δρόμος της. Από την κατεστραμμένη Σμύρνη του 1922 στο Χαλέπι, κι από κει σε όλη την Ευρώπη. Στη σκιά ενός άνδρα, που δεν θα μάθει ποτέ αν ήταν ο άντρας της ζωής της.

 

Εμφύλιος /Γιάννης Τσίρος: «Ειρήνη»
Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη ερμηνεύει ο Λεωνίδας Κακούρης.

Η αναζήτηση της Ειρήνης μοιάζει ανέλπιδη. Όλα δείχνουν ότι έχει χαθεί σε δίνες μίσους, πολέμου και αίματος. Και πάντα είμαστε κι εμείς πληγωμένοι. Και πάντα μας λείπει. Η αναζήτηση της Ειρήνης είναι το μόνο που μας μένει. Ακόμα κι ανέλπιδη, η αναζήτησή της δημιουργεί ελπίδα.

 

Δεκαετία του 1960/ Μάκης Τσίτας: «Ούτε μέρα»
Σκηνοθεσία: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, ερμηνεύει η Ηρώ Μπέζου.

Μια Ελληνίδα τραγουδίστρια, που κάνει καριέρα στη Γερμανία έχοντας αλλάξει το όνομά της, μαθαίνει  ότι η οικογένειά της την ψάχνει μέσω των Αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού. Μνήμες και φαντάσματα του παρελθόντος ταράζουν τη ζωή της. Θέλει να τους ξαναβρεί ή μήπως όχι;

 

Η πληγή της Κύπρου / Στέφανος Δάνδολος: «Τρίτη βράδυ στην άκρη του κόσμου»

Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα, ερμηνεύει η Κατερίνα Διδασκάλου.

Μία γυναίκα μόνη, στην άκρη του κόσμου. Όπου άκρη του κόσμου είναι η απέραντη μοναξιά. Μία γυναίκα που θα μπορούσε να είναι κάθε γυναίκα, και κάθε άντρας, και κάθε παιδί. Μία γυναίκα που ζει με τη μνήμη.

 

Δεκαετία 1990/ Θανάσης Χειμωνάς: «Ο στοργικός πατέρας»
Σκηνοθεσία: Νάνσυ Μπούκλη, ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Μυλωνάς.

Ένας στοργικός πατέρας αναζητεί τον Δημητράκη του. Θυμίζοντάς μας πως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

 

Η εγκατάσταση/Ρούλα Γεωργακοπούλου: «Η προβοσκίδα»

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης,  ερμηνεύει η Ρηνιώ Κυριαζή.

Αναζητώντας καλύτερους όρους ζωής, ο εσωτερικός πόλεμος με το οικείο είναι αναπόφευκτος. «Η Προβοσκίδα» είναι το δράμα της εγκατάστασης.

 

Η μετανάστευση / Γιώργος Σκαμπαρδώνης: «Ο Ιατροδικαστής»
Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς, ερμηνεύει ο Μάνος Βακούσης.

Ο ιατροδικαστής της Αλεξανδρούπολης μονολογεί για τους τετρακόσιους, έως τώρα, πνιγμένους στον ποταμό Έβρο, που έχει ο ίδιος νεκροτομήσει.

 

 

Ταυτότητα παράστασης

«7 αναζητήσεις»

Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα
Κίνηση: Κική Μπάκα
Μουσική σύνθεση- επιμέλεια: Νίκος Βασιλείου
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Δραματουργική σύνθεση: Νίκος Διαμαντής

Φωτογράφιση promo: Άλεξ Κατ

Βίντεο promo: Παντελής Μάκας

Βίντεο παράστασης: Θωμάς Παλυβός

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Διακομοπούλου

Βοηθός παραγωγής: Ιωάννα Πιταούλη

 

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310

Πότε: από 24 Ιανουαρίου 2020, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20.30, Σάββατο στις 18.00 και 21.00, Κυριακή στις 19.00

Εισιτήρια: Διακεκριμένη ζώνη 30 ευρώ  και 25  ευρώ φοιτητικό-ανέργων, Α’ Ζώνη: 25 ευρώ  και 20  ευρώ φοιτητικό-Ανέργων,  B’ Ζώνη: 20 ευρώ και 15 ευρώ φοιτητικό-ανέργων, Γ’ Ζώνη: 15 ευρώ και 10 ευρώ φοιτητικό-ανέργων

Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά: 210 4143 310, www.viva.gr, 2109213310, ticketservices.gr