O Λεωνίδας Παπαδόπουλος μιλάει για την παράσταση «Σημάδια στην ομίχλη»

Ο Γιάννης Καλαβριανός μιλάει για το «Hotel Éternité»
7 Ιανουαρίου 2020
7  θεατρικοί συγγραφείς, 7 σκηνοθέτες, 7 ηθοποιοί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
11 Ιανουαρίου 2020

Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «Σημάδια στην ομίχλη» του Στίβεν Σακς που ανεβαίνει στο Vault Theatre Plus.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Τι θα συμβεί όταν μια άνεργη μπαργούμαν κι ένας διάσημος εκτιμητής έργων τέχνης συναντιούνται ένα απόγευμα σε ένα σπίτι-κοντέινερ στο Bakersfield της Καλιφόρνια; O Λεωνίδας Παπαδόπουλος σκηνοθετεί στο Vault Theatre Plus την παράσταση του έργου «Σημάδια στην ομίχλη» του Στίβεν Σακς, η οποία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για μια συγκινητική και ανατρεπτική κωμωδία που θέτει ερωτήματα για τη φύση της τέχνης και τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, μέσα από τη συνάντηση δύο ταξικά διαφορετικών κόσμων. Ο σκηνοθέτης που υπογράφει και τη μετάφραση του έργου, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το συγκεκρομένο έργο του Αμερικανού συγγραφέα και μιλάει για τη συνεργασία του με τους δύο ηθοποιούς της παράστασης, καθώς και για τα θέματα που θέτει το έργο.

 

 

 

Πώς επιλέξατε να σκηνοθετήσετε αυτό το έργο;

Η συγκίνηση που μου προκάλεσε, το χιούμορ, η απλότητα και η δύναμη της αλήθειας του. Υπέροχο έργο με σημαντικά ερωτήματα και με ανοιχτό πεδίο προβληματισμού.

 

Πότε ξεκινήσατε τις πρόβες και ποιες ήταν οι σκέψεις και οι συζητήσεις που κάνετε με τους συντελεστές;

Ξεκινήσαμε το έργο τον περασμένο Ιούνιο. Μια όμορφη συνεργασία με δυο αφοσιωμένους ηθοποιούς και μια ομάδα άξιων συνεργατών. Ήταν μια γόνιμη και πολύ δημιουργική περίοδος.

 

Ποια είναι η υπόθεση του έργου;

Η Μωντ Γκούντμαν (Ράνια Σχίζα), μια άνεργη μπαργούμαν ζει σε ένα trailer park στο Bakersfield της Καλιφόρνια. Όταν αγοράζει για μερικά δολάρια από ένα μαγαζί με παλιά αντικείμενα έναν πίνακα ζωγραφικής, κανείς δεν πιστεύει ότι στα χέρια της μπορεί να βρίσκεται ένα από τα αριστουργήματα του διάσημου ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ. Καλώντας από τη Νέα Υόρκη έναν από τους καλύτερους εκτιμητές έργων τέχνης στον κόσμο, τον Λάιονελ Πέρσυ (Νίκος Παντελίδης), κανείς δεν μπορεί να προβλέψει  τις αποκαλύψεις που θα φέρει στο φως η συνάντησή τους.

 

Ποια τα ερωτήματα που θέτει;

Σημαντικά ερωτήματα για τον ορισμό του αυθεντικού και την αξία του, στη Ζωή και την Τέχνη.

 

Οι ηθοποιοί Ράνια Σχίζα και Νίκος Παντελίδης. (Φωτογραφίες: Στέλιος Δανιήλ και Γεωργία Σιέττου).

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τη Ράνια Σχίζα και τον Νίκο Παντελίδη;

Με τη Ράνια εδώ και δύο χρόνια, που θέλαμε να συνεργαστούμε, διαβάσαμε πολλά έργα. Τα «Σημάδια στην Ομίχλη» (Bakersfield Mist) του Στίβεν Σακς ήταν ένα έργο που είχα μεταφράσει πριν δυο χρόνια.  Τη συγκίνησε με την πρώτη ανάγνωση και έτσι πήραμε από κοινού την απόφαση να το ανεβάσουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος που δουλέψαμε με τη Ράνια και το Νίκο. Καταθέτουν ψυχή, και εκτιμώ, δύο πολύ σπουδαίες ερμηνείες.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον συγγραφέα του έργου Στίβεν Σακς;

Είναι ένας πολύ σημαντικός αμερικανός συγγραφέας και σκηνοθέτης. Χαίρομαι που ανεβαίνει το έργο του για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

Ποια –κατά τη γνώμη σας- είναι η πιο δυνατή σκηνή της παράστασης;

Δυνατή σκηνή είναι αυτή που καταφέρνει να αγγίξει τη σκέψη και την ψυχή μας με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελέσει σπίθα προβληματισμού και φλόγα συγκίνησης. Εισπράττω το έργο ως συνολική εμπειρία πια, και κάθε φορά που το βλέπω, υπάρχουν διαφορετικά σημεία που επιτελούν αυτόν τον σκοπό.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Σημάδια στην ομίχλη» του Στίβεν Σακς

Μετάφραση- Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα

Σχεδιασμός Φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Video: Στέφανος Κοσμίδης

Ηχητικά Τοπία: Λιάνα Τζερεφού

Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Θεοδωρίδου

Φωτογραφίες παράστασης: Στέλιος Δανιήλ και Γεωργία Σιέττου

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

 

Διανομή: Ράνια Σχίζα και Νίκος Παντελίδης

 

Πού: Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Βοτανικός, τηλ.  213 0356472

Πότε: από 30 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 18.30. Εως 2 Φεβρουαρίου 2020

Εισιτήρια: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα