Δώρα Πανταζοπούλου: «Επενδύω στα όνειρά μου και αυτό έκανα σε αυτή την παράσταση»

Ο Δημήτρης Αποστολάκης και «Το Δρακοδόντι»
4 Ιανουαρίου 2020
Ο Γιάννης Καλαβριανός μιλάει για το «Hotel Éternité»
7 Ιανουαρίου 2020
Ο Δημήτρης Αποστολάκης και «Το Δρακοδόντι»
4 Ιανουαρίου 2020
Ο Γιάννης Καλαβριανός μιλάει για το «Hotel Éternité»
7 Ιανουαρίου 2020

Η Δώρα Πανταζοπούλου παίζει στην παράσταση «Το Χρυσόψαρο» που ανεβαίνει στο θέατρο Μπιπ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Νταούλη και Έλλης Ταμπάκη. (Φωτογραφίες: Άρης Γεωργίου).

 

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Έξι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα αστυνομικό τμήμα για να εξιχνιάσουν μαζί με τον αστυνόμο την υπόθεση απαγωγής, κλοπής ή εξαφάνισης ενός χρυσόψαρου. Η Δώρα Πανταζοπούλου μιλάει για την παράσταση του έργου «Το χρυσόψαρο» του Δημήτρη Νταούλη που ανεβαίνει στο θέατρο Μπιπ. Πρόκειται για ένα έργο για την ελευθερία, μια σουρεαλιστική κωμωδία με πολλές ανατροπές. Η ηθοποιός  μιλάει για το ρόλο που ερμηνεύει, ενώ έχει αναλάβει τα σκηνικά, τα κοστούμια καθώς και την οργάνωση παραγωγής της παράστασης.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε με δύο λόγια τι θα δούμε στη σκηνή του θεάτρου ΜΠΙΠ όπου ανεβαίνει η παράσταση «Χρυσόψαρο»;

Το χρυσόψαρο είναι μια σουρεαλιστική κωμωδία. Αυτό που παρακολουθούμε είναι η προσπάθεια διαλεύκανσης μιας υπόθεσης κλοπής ενός χρυσόψαρου. Ο ιδιοκτήτης του pet shop κατηγορεί μια κυρία και την πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα όπου θα εμφανιστούν για να καταθέσουν μια σύζυγος μεγαλοεφοπλιστή, ένας νοσοκόμος και μια υπάλληλος και φυσικά το θέμα θα έρθει να το καλύψει μια δημοσιογράφος από το κανάλι 4. Ωστόσο, το κείμενο θίγει αρκετά θέματα όπως η ελευθερία της σκέψης, η γυάλα που ζει ο καθένας μας, η εξουσία που μας επιβάλλεται κ.τ.λ. Ο κόσμος γελάει αλλά μπαίνει και σε μια διαδικασία σκέψης.

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Είμαι η κυρία που κατηγορείται για την κλοπή. Η βασική ύποπτη. Τώρα αν είμαι πραγματικά ενοχή φυσικά δεν μπορώ να το αποκαλύψω, θα πρέπει να έρθει το κοινό να μας δείτε και να κρίνει. Άλλωστε τα πάντα είναι θέμα οπτικής γωνίας, έτσι δεν είναι;

 

 

Στην παράσταση πέρα από το ερμηνευτικό κομμάτι, έχετε αναλάβει και την παραγωγή αλλά και τα κουστούμια. Πόσο απαιτητικό είναι για έναν ηθοποιό να έχει και άλλες ευθύνες σε μια θεατρική παράσταση;

Έτσι κι αλλιώς η δουλειά του ηθοποιού είναι απαιτητική από μόνη της, αλλά επειδή είμαι ένας άνθρωπος που αρέσκεται με το να ασχολείται με διαφορετικά πράγματα, αποφάσισα να πάρω αυτό το ρίσκο. Όσον αφορά στο κομμάτι της παραγωγής, σαφώς και είναι αγχωτικό και απαιτητικό και ήταν ένα ρίσκο, αλλά όταν είδα την ενέργεια της ομάδας αποφάσισα πως δεν γινόταν να σταθεί εμπόδιο το οικονομικό. Έτσι έκανα ότι μπορούσα, φυσικά όλοι βοήθησαν και το αποτέλεσμα είναι μια ομαδική δουλειά και ο κόσμος το εισπράττει. Γενικά η στάση της ζωής μου είναι να επενδύω στα όνειρά μου και αυτό έκανα σε αυτή την παράσταση. Προτιμώ να έχω τον έλεγχο και να κάνω κάτι που μου αρέσει ακόμα και αν δεν βγάλω κάτι, παρά να δουλεύω σε πράγματα και με ανθρώπους μόνο και μόνο για να μπορώ να επιβιώσω. Τώρα όσον αφορά στα σκηνικά και τα κοστούμια είναι το δεύτερο πράγμα που λατρεύω. Αν υπήρχε μεγαλύτερη οικονομική άνεση θα είχα εκφραστεί πιο ελεύθερη, ωστόσο νομίζω τα πήγα καλά. Το στοίχημα είναι να μπορέσεις με λίγα χρήματα να καταφέρεις ένα άρτιο αποτέλεσμα.

 

 

Πώς προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σας;

Νομίζω ήταν το δεύτερο πράγμα που έλεγα πως ήθελα να κάνω από μικρή. Το πρώτο ήταν να γίνω αρχαιολόγος. Τελείωσα την κοινωνική ανθρωπολογία επομένως κάπου κοντά ήμουν και με το πρώτο  μου όνειρο. Από μικρή είχα επαφή με το θέατρο, ήμουν στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του σχολείου μου, έτυχε και αργότερα να έχουμε ένα οικογενειακό φίλο σκηνοθέτη που με πήγαινε σε παραστάσεις και νομίζω πως εκεί έγινε το μεγάλο κλικ.

 

Όταν δεν είσαστε στη σκηνή τι σας αρέσει να κάνετε;

Διαβάζω, γράφω, ζωγραφίζω, ντύνομαι πριγκίπισσα και πάω σε παιδικά πάρτι, φωτογραφίζω, σερβίρω ανάλογα τα κέφια. Γενικά δεν κάθομαι αν και μου αρέσει να χάνομαι στον καναπέ μου πότε πότε και να βλέπω ταινίες.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος στην Αθήνα;

Τα Αναφιώτικα θα πω, μιας που θεωρώ πως είναι απ’ τα πιο γραφικά μέρη της πόλης μας.

 

Επόμενα επαγγελματικά βήματα;

Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο διάφορα πλάνα στο μυαλό μου, άλλωστε η ιστορία έχει δείξει πως όλα μου προκύπτουν ξαφνικά. Προς το παρόν «Χρυσόψαρο» και πάλι «Χρυσόψαρο» το οποίο ελπίζω να το πάμε και καμία βόλτα εκτός Αθηνών. Θα δείξει!

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Το Χρυσόψαρο»

Κείμενο: Δημήτρης Νταούλης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νταούλης, Έλλη Ταμπάκη

Επιμέλεια Κίνησης: Έλλη Ταμπάκη

Μουσική: Λένα Σέρρα

Σκηνικά – Κοστούμια: Δώρα Πανταζοπούλου

Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας

Φωτογραφίες-Βίντεο: Άρης Γεωργίου

Οργάνωση Παραγωγής: Δώρα Πανταζοπούλου

Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Παίζουν, καταθέτουν, τραγουδούν: (Με σειρά εμφάνισης) Δημήτρης Μπούρας, Γιώργος Ημέρης, Δώρα Πανταζοπούλου, Βερόνικα Μπακόλα, Ανδριανή Κυλάφη, Σάββας Βασιλειάδης, Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου

 

 

Πού: Θέατρο Μπιπ, Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη, τηλ. 213 0344074

Πότε: από 16 Δεκεμβρίου 2019 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Έως 4 Φεβρουαρίου 2020

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ατέλειες)