
Ο Βαγγέλης Παπαδάκης και το «Talking Heads»
26 Δεκεμβρίου 2019
Ηλίας Κουνέλας: «Ήθελα για άλλη μια φορά να γεφυρώσω το χάσμα ανάμεσα στους γονείς και στους νέους»
30 Δεκεμβρίου 2019Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου
Βερολίνο 1942. Δυο γυναίκες συναντιούνται. Μια Εβραία και μια Γερμανίδα, παντρεμένη με αξιωματικό των Ναζί. Δυο γυναίκες συναντιούνται και μια μεγάλη αγάπη γεννιέται. Σ’ ένα Βερολίνο όπου έξω έπεφταν οι βόμβες βροχή και μέσα οι άνθρωποι χόρευαν και ερωτεύονταν απελπισμένα. Όλη η ζωή της Γερμανίδας Ναζί, της Λίλυ, οι 18 μήνες που έζησε με την Εβραία Φελίτσε. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που ενέπνευσε την Ελένη Καρασαββίδου, ερευνώντας την μέσα από το βιβλίο της Erica Fischer, την ταινία Aimee and Jaguar αλλά και την επικίνδυνη άνοδο της ναζιστικής απειλής και των ρατσιστικών επιθέσεων παγκοσμίως, να γράψει το έργο «Φελίτσε και Λίλυ: ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους» το οποίο ανεβαίνει από τη νέα χρονιά στο θέατρο Vault, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Η σκηνοθέτις μιλάει για τη συνεργασία της με τις τρεις ηθοποιούς της παράστασης και για την αληθινή και πολύ επίκαιρη ιστορία του έργου.
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να σκηνοθετήσετε το έργο της Ελένης Καρασαββίδου «Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους»;
Αυτή η ιστορία με συγκλόνισε μόλις τη διάβασα. Τη γνώρισα μέσα από το έργο της Ελένης Καρασαββίδου. Και ένιωσα έντονα την ανάγκη να την επικοινωνήσω, να τη διερευνήσω σε βάθος. Δεν είναι μόνο μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο γυναίκες. Έχει μεγάλη σημασία η χρονική στιγμή και το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννιέται και οι συνέπειες που επιφέρει αυτός ο έρωτας, πόσα θέματα θίγει.
Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο γυναίκες. Ποιο είναι το θέμα του έργου;
Μια Γερμανίδα παντρεμένη με αξιωματικό των Ναζί και τιμημένη από τον Φύρερ γιατί έχει φέρει στη ζωή τέσσερα αγόρια, τέσσερις μελλοντικούς στρατιώτες, συναντιέται με μια άλλη γυναίκα – που αγνοούσε ότι ήταν Εβραία – και όλη η ζωή της αλλάζει. Ανακαλύπτει τον εαυτό της, αρχίζει να αποκτά ενδιαφέροντα που ούτε καν υποψιαζόταν ότι είχε και όλα αυτά, σ’ ένα Βερολίνο που βομβαρδίζεται συνεχώς, που ο κλοιός στενεύει και το να ζεις και αύριο είναι θέμα τύχης. Όμως, η ζωή συνεχίζεται και όλοι ερωτεύονται και χορεύουν απελπισμένα.
Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα από την εποχή που διαδραματίζεται το έργο; Ποιο είναι το ιστορικό και το πολιτικό πλαίσιο;
Όπως ανέφερα και πριν, το Βερολίνο, μια πανέμορφη πόλη, η πόλη που άκμαζε η τέχνη σε όλες τις μορφές της, (λογοτεχνία, φιλοσοφία, θέατρο), η πόλη της ελευθερίας της έκφρασης, βομβαρδιζόταν διαρκώς. Καταστρεφόταν. Οι Ναζί ήθελαν να εξοντώσουν τους Εβραίους. Η θέση της γυναίκας ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα. Δεν έδινε κανείς σημασία στη διαφορετικότητά τους. Θεωρούνταν απλώς «αντικοινωνικές». Και οι άνθρωποι γλεντούσαν με τέτοια ένταση γιατί κάθε μέρα μπορεί να ήταν η τελευταία τους.
Ποιοι είναι οι ρόλοι που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δήμητρα Βαμβακάρη, Δήμητρα Σύρου και Έλενα Τυρέα και πώς ήταν η συνεργασία σας;
Η Δήμητρα Σύρου ερμηνεύει τη Λίλυ, κάποια χρόνια μετά. Ζει όλη της τη ζωή με την ανάμνηση της Φελίτσε. Η Δήμητρα Βαμβακάρη ερμηνεύει τη Λίλυ στο παρόν. Όλη η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει τη Φελίτσε, όταν αφήνεται σ’ αυτόν τον έρωτα τον πρωτόγνωρο και απρόσμενο. Και η Έλενα Τυρέα ερμηνεύει τη Φελίτσε, τη ριψοκίνδυνη Εβραία, ένα φωτεινό μυαλό, μια ιδιαίτερα γοητευτική προσωπικότητα, η οποία πέταξε το άστρο του Δαβίδ και είχε έντονη αντιστασιακή δράση. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω και τις τρεις ηθοποιούς για την εξαίρετη συνεργασία που είχαμε. Και δεν το λέω καθόλου συμβατικά. Κλήθηκαν να ερμηνεύσουν δύσκολους ρόλους και ανταποκρίθηκαν με αγάπη, γενναιοδωρία, καταθέτοντας το ταλέντο τους, τη σκηνική εμπειρία τους και δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους. Τις ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη τους. Όπως και όλους τους συντελεστές της παράστασης και το φιλόξενο κι αγαπημένο Vault.
Επιθέσεις εναντίον γυναικών, ομοφυλόφιλων, ανθρώπων με αναπηρία, ανθρώπων με κάθε είδους ιδιαιτερότητα, μανία για εξουσία και κέρδος. Τι έχει αλλάξει σήμερα, τι συμβαίνει;
Δυστυχώς, αν κάτι κάνει πολύ επίκαιρη αυτή την αληθινή ιστορία είναι το ότι ακόμα και σήμερα όλα αυτά συνεχίζονται και αντί να προοδεύουμε, να ξεπερνάμε όλο αυτό το μίσος, τη μανία, την επιθετικότητα του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, βαδίζουμε σε μια διαρκή οπισθοδρόμηση. Η παιδεία, η τηλεόραση, η απομάκρυνση από τη φύση, ο τρόπος ζωής, ο ρατσισμός και τα κατασκευασμένα και σαθρά πρότυπα έχουν οδηγήσει σε λάθος αξίες, λάθος προτεραιότητες, βαρβαρότητα και αύξηση ρατσιστικών συμπεριφορών. Έχουμε καθημερινά πολλά τέτοια περιστατικά και όχι μόνο στη χώρα μας. Σαν φορείς πολιτισμού, σαν ελεύθεροι άνθρωποι, οφείλουμε και με το έργο μας να καταγγέλλουμε αυτές τις συμπεριφορές, αυτές τις απάνθρωπες αντιλήψεις και πράξεις.
Υπάρχει κάποιος διάλογος ή σκηνή της παράστασης που σας προκαλεί έντονα συναισθήματα;
Είναι πολλές οι σκηνές που στο έργο αυτό με συγκινούν πολύ. Και πολλές φράσεις, που δυστυχώς, είναι τραγικά επίκαιρες. Με μεγάλη δυσκολία θα ξεχώριζα κάποιες.

Η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου σκηνοθετεί την παράσταση «Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους» που ανεβαίνει στο θέατρο Vault.
Πληροφορίες παράστασης
«Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους»
Κείμενο: Ελένη Καρασαββίδου
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη
Μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Μαρία Βουμβάκη
Χορογραφίες – Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Κολιάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου – Θοδωρής Μαργαρίτης
Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη
Γραφιστική επιμέλεια: Γιώτα Παρασκευά
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Παραγωγή: ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ – VAULT
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Δήμητρα Βαμβακάρη, Δήμητρα Σύρου, Έλενα Τυρέα
Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους
Πού: Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός, τηλ. 213 0356472 και 6949 534889
Πότε: από 2 Ιανουαρίου 2020 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15.
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (προπώληση μέσω viva.gr), 10 ευρώ (φοιτητές, σπουδαστές, κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων, ΑμΕΑ, κάτοχοι κάρτας ανεργίας)