Εύη Τσάφου: «Η καλύτερη έρευνα που μπορείς να κάνεις είναι η δουλειά»

Ο Μενέλαος Πρόκος μιλάει για το concept του Theatresports
23 Δεκεμβρίου 2019
Ο Βαγγέλης Παπαδάκης και το «Talking Heads»
26 Δεκεμβρίου 2019

Η Εύη Τσάφου ερμηνεύει τη Σαμάνθα στην παράσταση του έργου «Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου». (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

 

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Η Σαμάνθα και ο Μαξ ακολουθούσαν τον Άκη Δήμου από το 1996. Τότε τους πρωτοβρήκε σ’ έναν τυχαίο δρόμο και τότε πρωτοέγραψε το έργο «Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου» το οποίο ανεβαίνει στο Θέατρο Vault σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αντωνιάδη. Η Εύη Τσάφου μιλάει για το ρόλο της Σαμάνθα και για τη συνεργασία της με το σκηνοθέτη ο οποίος είχε ερμηνεύσει τον Μαξ το 2006 σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

 

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις όταν διαβάστε το έργο του Άκη Δήμου;

Πρέπει να υποδυθώ την Σαμάνθα. Λαχτάρα, εμμονή και πάθος. Ερμηνευτικά είναι μια μεγάλη πρόκληση το συγκεκριμένο έργο. Ο Άκης Δήμου έχει καταφέρει να συνδυάσει πολλά είδη θεάτρου σε ένα έργο με αρμονία αλλά αυτό το κάνει εξαιρετικά απαιτητικό. Είναι ένας αγώνας δρόμου!

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον τρόπο γραφής του;

Ας μου επιτραπεί να τον χαρακτηρίσω τον Έλληνα Τενεσί Ουίλιαμς. Διαβάζοντάς τον αποκτάς μια προσωπική ερωτική σχέση με τις πολύ συνθέτες καταραμένες ηρωίδες του. Η γραφή του είναι «καθημερινή», λιτή αλλά με πολλά επίπεδα. Αν νομίζεις ότι κατάλαβες το έργο του στην πρώτη ανάγνωση θα σου πρότεινα να το ξαναδιαβάσεις.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Θοδωρή Αντωνιάδη και πώς σας έχει οδηγήσει σκηνοθετικά;

Το παιχνίδι τζένγκα το θυμάστε; Είναι εκείνο που πρέπει να πάρεις με χειρουργική ακρίβεια το τουβλάκι από τον πύργο που έχεις φτιάξει δημιουργώντας ένα κενό, αλλά ταυτόχρονα κάνοντάς τον ψηλότερο. Αυτή ακριβώς ήταν η συνεργασία μου με τον Θοδωρή Αντωνιάδη και η μέθοδός του ταυτόχρονα. Αν υποθέσουμε πως εγώ είμαι αυτός ο πύργος αφαιρούσε ένα κομμάτι κάθε φορά για να με κάνει ψηλότερη. Κάποιες φορές χρειάστηκε να αφήσει κενά για να τα γεμίσει αργότερα κάποιες άλλες. Ο πύργος γκρεμίστηκε και μπήκαν οι βάσεις από την αρχή, αλλά πιο γερές. Στο τέλος όμως, ο μάγος Αντωνιάδης με έναν ταχυδακτυλουργικό τρόπο γέννησε κι άλλα κομμάτια και έφτιαξε ένα πύργο ψηλότερο με γερές βάσεις και κανένα κενό ανάμεσα. Πού με οδήγησε σκηνοθετικά; Να γίνω ηθοποιός. Με γερές βάσεις και πολλούς ορόφους.

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Είναι ένα έργο δύο ρόλων. Εγώ κάνω τη Σαμάνθα και ο Πάρις Σκαρτσολιάς τον Μαξ.

 

 

 

 

Πότε ξεκινήσατε τις πρόβες, ποια ήταν η προετοιμασία και η έρευνα που χρειάστηκε να κάνετε;

Τις ξεκινήσαμε τις πρόβες τον Σεπτέμβριο με ατελείωτες ώρες συζητήσεων πάνω στους χαρακτήρες του έργου. Η Σαμάνθα και ο Μαξ είναι δύο σύμβολα. Τι θέλουν να πουν; Πως ζωντανεύεις δυο τέτοιες μορφές ακροβατώντας ανάμεσα σε ρεαλισμό και σουρεαλισμό χωρίς να χάσεις την αλήθεια, την αμεσότητα, την ποίηση, τη βρωμιά της καθημερινότητας, τα τραύματα και το χιούμορ. Η καλύτερη έρευνα που μπορείς να κάνεις είναι η δουλειά. Όσο πιο πολύ δουλεύεις και ψάχνεις στις λέξεις τόσο πιο πολλά βρίσκεις!

 

Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το έργο;

Παρελθόν, παρόν, μέλλον, έρωτας, φιλία, τραύματα, σχέσεις, όνειρα, σεξουαλικότητα, πάθος, χιούμορ, απελπισία, ανάγκη. Είναι τόσο πολυεπίπεδο το  έργο που πραγματικά μπορώ να μιλάω με τις ώρες γι’ αυτό.

 

Θα θέλατε να μας περιγράψετε μια δυνατή σκηνή της παράστασης;

Θα περιγράψω την πιο βίαιη σκηνή του έργου. Είναι προς το τέλος όταν η Σαμάνθα είναι πλέον εκτός ελέγχου μετά τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει και την σεξουαλική απόρριψη που έχει δεχτεί από τον Μαξ και επιτίθεται στο αγαπημένο του παιχνίδι. Ο Μαξ δεν αντέχει να βλέπει τον αγαπημένο του κούκλο, τον Οράτιο, να καταστρέφεται και ορμάει στη Σαμάνθα με σκοπό να την πνίξει. Άραγε η Σαμάνθα φεύγει ζωντανή από τα χέρια του;

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο Βυθό της Ασφάλτου»

Κείμενο: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αντωνιάδης

Σκηνικά: Ανδρομάχη Αρβανίτη

Κοστούμια: Μαρία Μαγγίρα

Μουσική: Μάριος Τσικνής

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Παπανδρικόπουλος

Επιμέλεια Κίνησης: Φρόσω Κορρού

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Πέρρος

Σκηνοθεσία Τρέιλερ: Γιάννης Β. Λαπατάς

Μοντάζ Τρέιλερ: Στέλλα Φιλιπποπούλου

Φωτογραφίες Παράστασης / Αφίσα : Κωνσταντίνος Λέπουρης

Μακιγιάζ: Παρή Καλουδά

Κατασκευή Σκηνικού: Γιάννης Δαμίγος

Διεύθυνση Παραγωγής: Φωτεινή Σάιντερς

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Aude Sapere productions – ARTemis productions

 

Παίζουν: Πάρις Σκαρτσολιάς (Μαξ), Εύη Τσάφου (Σαμάνθα)

 

Πού: Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Βοτανικός, τηλ. 213 0356472

Πότε: από 14 Δεκεμβρίου 2019 και κάθε Σάββατο στις 18.15 και Κυριακή στις 21.00

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά