Ο Μενέλαος Πρόκος μιλάει για το concept του Theatresports

Ο Αντώνης Πριμηκύρης μιλάει για την παράσταση «Tom in Greece»
21 Δεκεμβρίου 2019
Εύη Τσάφου: «Η καλύτερη έρευνα που μπορείς να κάνεις είναι η δουλειά»
24 Δεκεμβρίου 2019
Ο Αντώνης Πριμηκύρης μιλάει για την παράσταση «Tom in Greece»
21 Δεκεμβρίου 2019
Εύη Τσάφου: «Η καλύτερη έρευνα που μπορείς να κάνεις είναι η δουλειά»
24 Δεκεμβρίου 2019

Ο Μενέλαος Πρόκος σκηνοθετεί και ερμηνεύει στην παράσταση «Ιmprov Theatresports». (Φωτογραφίες: Μενέλαος Πρόκος).

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Mια σκηνή, τρεις δικαστές, ένας παρουσιαστής, δύο ομάδες. Ένα αποτέλεσμα. Μόνο μία ομάδα θα νικήσει. Κάθε Παρασκευή η σκηνή του Θεάτρου Άβατον γίνεται το ρινγκ για έναν διαφορετικό αγώνα, μία διαφορετική παράσταση γεμάτη σασπένς, απρόοπτα, γέλιο και αυτοσχεδιασμό στην παράσταση «Ιmprov Theatresports». Πρόκειται για μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου που πρωτοεισήγαγε ο Keith Johnstone στον Καναδά το 1977, που χρησιμοποιεί σαν όχημα την ιδέα της «μάχης» ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο – ευγενούς – ανταγωνισμού. Οι αντίπαλες ομάδες μπορούν να εκτελέσουν σκηνές βάσει προτάσεων κοινού, και να κριθούν από το κοινό ή από μια ομάδα «δικαστών». Η ομάδα της πρώτης σχολής Ιmprov Theatre «Improvibe» μαζί με ταλαντούχους performers φέρνουν στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά το concept του Theatresports. Για αυτό το διαφορετικό είδος θεάτρου, που ήδη έχει μεγάλο κοινό, μιλάει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και φωτογράφος Μενέλαος Πρόκος. Ο ίδιος είναι και ο ιδρυτής της ομάδα και της σχολής Improvibe.

 

 

Τι είναι το concept του Theatresports;

Το TheatreSports στην επίσημη μορφή του παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Είναι μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improv Theater στην οποία δύο ομάδες διαγωνίζονται παίζοντας αυτοσχεδιαστικές θεατρικές σκηνές. Κάθε σκηνή βαθμολογείται από μια ομάδα κριτών και στο τέλος της βραδιάς ανακηρύσσεται η μία ομάδα ως νικήτρια. Στη βάση της αυτή είναι η παράσταση. Αλλά πάνω σε αυτό πατάνε και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. Οι παρουσιαστές, το κοτόπουλο του βαρετού, το καλάθι της τιμωρίας, οι προκλήσεις από τη μια ομάδα στην άλλη, η ευγενής άμιλλα… Όλη η δομή της παράστασης έχει εμπνευστεί από τον τρόπο που λειτουργεί ένας αγώνας wrestling, με τις μάχες, τους κριτές, την ατμόσφαιρα του κοινού… Απλώς αντί να φοράμε χρωματιστά σωβρακάκια και να προσγειωνόμαστε με τον αγκώνα ο ένας πάνω στον άλλο, πραγματοποιούμε τις μάχες με θεατρικές σκηνές. (Οκ, τα χρωματιστά σωβρακάκια δεν αποκλείονται εξ ολοκλήρου).

 

Τι συμβαίνει κάθε Παρασκευή στη σκηνή του Θεάτρου Άβατον;

Οι παραστάσεις μας Improv Theatresports γίνονται κάθε Παρασκευή στις 21.15 στο Θέατρο Άβατον. Κάθε εβδομάδα είναι μια εντελώς διαφορετική παράσταση. Άλλες ομάδες, άλλες σκηνές, άλλη εξέλιξη, και τα πάντα επινοούνται επί σκηνής. Το improv είναι θέατρο που γεννιέται και πεθαίνει την ίδια βραδιά.

 

Δώδεκα ηθοποιοί επί σκηνής. Ποιοι είναι οι ρόλοι που ερμηνεύουν;

Δεκατέσσερεις, για την ακρίβεια. Δύο ομάδες αυτοσχεδιαστών που μάχονται, μια ομάδα κριτών που βαθμολογούν τις σκηνές, ο παρουσιαστής της βραδιάς, καθώς επίσης και ο μουσικός μας και ο τεχνικός φώτων, οι οποίοι αυτοσχεδιάζουν εξίσου.

 

 

Ποια είναι τα αστεία που λέτε μεταξύ σας, εκτός παράστασης;

Αισχρά, κρύα και προσβλητικά. Κρατάμε την ποιότητα για τη σκηνή και βγάζουμε τον οχετό στα ρεπό μας.

 

Ποιες είναι οι μεγάλες σας αγάπες στο θέατρο; Η υποκριτική, η σκηνοθεσία, η φωτογραφία;

Στο θέατρο με κερδίζει η αμεσότητα με το κοινό και η ειλικρίνεια στις αντιδράσεις των ηθοποιών. Θέλω να νιώθω ότι το πιστεύει αυτό που λέει και ότι το λέει σε εμένα. Βέβαια, σπάνια το βλέπω να επιτυγχάνεται.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την ομάδα σας και για τη σχολή Improvibe;

Η ομάδα μας λέγεται The Challengers. Απαρτίζεται από ανθρώπους που, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, αλλά ποτέ όλοι μαζί. Φέτος, για πρώτη φορά, ήρθαμε όλοι μαζί κάτω από την ίδια «στέγη», και το πρώτο μας κοινό project είναι τα theatresports. Νιώθουμε υπέροχα για το αποτέλεσμα που προκύπτει, ήδη σχεδιάζουμε και επόμενα project, ενώ επίσης πρόκειται να κάνουμε και κάποιες παραστάσεις σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Η Improvibe είναι η πρώτη σχολή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου improv theater στην Ελλάδα. Προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση, ενώ επίσης κάνουμε και πολλές παραστάσεις και ένα διεθνές φεστιβάλ improv (Mount Olymprov) κάθε χρόνο τον Ιούνιο στην Αθήνα. Είναι το παιδί μου. Την ίδρυσα το 2012 που γύρισα Ελλάδα γιατί ήθελα να συνεχίζω να ασχολούμαι με το improv αλλά δεν υπήρχαν improvisers πουθενά στη χώρα τότε. Την έχω δει από τότε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται, και να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Αυτή τη στιγμή, έχει γίνει η καριέρα μου, η ομάδα μου, η καθημερινότητα μου. Είναι η πρώτη σχολή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου στην Ελλάδα και έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια μια τεράστια κοινότητα ανθρώπων που τους έχει παθιάσει και τους έχει επηρεάσει αυτή η μορφή τέχνης. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο νιώθω πιο περήφανος από τη δημιουργία της Ιmprovibe.

 

Ποια είναι η άποψή σας για την κωμωδία ως θεατρικό είδος;

Η κωμωδία είναι κάτι πολύπλευρο. Έχει αμέτρητα είδη και καλύπτει τους πάντες. Προσωπικά, δεν θεωρώ τον εαυτό μου κωμικό, ούτε εστιάζω στην κωμωδία. Οι παραστάσεις μας, για παράδειγμα, μπορεί να προκύπτουν συχνά κωμικές, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Το γέλιο δεν είναι ο στόχος. Είναι η φυσική συνέπεια, λόγω του ότι παίζουμε με αυθορμητισμό και βγάζουμε στη σκηνή αυτό που νιώθουμε την κάθε στιγμή. Και συνήθως, τυχαίνει να είναι ακριβώς αυτό που σκέφτεται και το κοινό, οπότε βγαίνει αστείο το αποτέλεσμα.

 

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Ιmprov Theatresports»

 

Ηθοποιοί: Μενέλαος Πρόκος, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Βασιλική Κίσσα, Άννα Πατρικίου, Αλέξανδρος Λίγγρης, Δανιήλ Οικονομέας, Θάλια Καρτσάνα, Σταύρος Ατμαντζίδης, Κωνσταντίνα Δάρρα, Κώστας Παπαδημάκης, Παντελής Τρίγκατζης, Πέλη Σπυράτου & guests

Μουσικός επί σκηνής: Θάνος Παπαχρήστου

Τεχνικός φώτων: Γιώργος Νίνας

Φωτογραφίες promo: Μενέλαος Πρόκος

Φωτογραφίες παράστασης: Αλεξία Λουκοπούλου

 

 

 

Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Κεραμεικός (στάση μετρό Κεραμεικός) , τηλ. 210 3412689, www.theatroavaton.com

Πότε: κάθε Παρασκευή 21.15

Εισιτήρια: 10 ευρώ και 5 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά