Θέατρο χωρίς κινητό. Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις του «Lemon» στο Μπάγκειον
11 Δεκεμβρίου 2019
4ο Εργαστήριο Νέων Θεατρικών Συγγραφέων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
12 Δεκεμβρίου 2019
Θέατρο χωρίς κινητό. Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις του «Lemon» στο Μπάγκειον
11 Δεκεμβρίου 2019
4ο Εργαστήριο Νέων Θεατρικών Συγγραφέων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
12 Δεκεμβρίου 2019

Η Μαρία Γκιώνη ερμηνεύει τη μικρή γοργόνα στην παράσταση «Η μικρή γοργόνα» που ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη. ( Φωτογραφίες: Άρτεμις Λιάγκα).

 

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μέσα στον ωκεανό εκεί όπου το νερό είναι μπλε και καθαρό, ζει η μικρή γοργόνα με το πιο αναγνωρίσιμο χάρισμα του βυθού: έχει μια υπέροχη φωνή που την θαυμάζει όλος ο βυθός. Αυτό το υπέροχο χάρισμα της όμως είναι και το τίμημα για να κερδίσει την αγάπη. Η ζωή της πρέπει να αλλάξει προκειμένου να αποκτήσει τον αγαπημένο της πρίγκιπα. Τα εμπόδια δεν έχουν τελειωμό. Θα βρει η μικρή γοργόνα το δρόμο προς την αληθινή αγάπη; Η Μαρία Γκιώνη ερμηνεύει τη μικρή γοργόνα στην παιδική διαδραστική παράσταση «Η μικρή γοργόνα» που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στη θεατρική σκηνή του Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Αποστόλη Ψαρρού. Η ηθοποιός μιλάει για τα νοήματα του έργου και τις αντιδράσεις μικρών και μεγάλων του πασίγνωστου έργου του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

 

 

Θυμάστε το παραμύθι «Η μικρή γοργόνα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τα παιδικά σας χρόνια;

Η Μικρή Γοργόνα της Disney ήταν η πρώτη ταινία που είδα στη ζωή μου. Την είχαμε στο σπίτι σε βιντεοκασέτα και την έβλεπα ξανά και ξανά. Από ένα σημείο και μετά ήξερα απ’ έξω όλα τα τραγούδια και πολλά απ’ τα λόγια και όποτε την έβλεπα τα έλεγα μαζί με τους ήρωες. Η εκδοχή του Άντερσεν, όμως, ήταν μια πικρή ιστορία. Μου είχαν πάρει ένα βιβλίο με διάφορα παραμύθια του και πρώτο πρώτο είχε τη Μικρή Γοργόνα, που είναι απ’ τα πιο γνωστά του. Η μαμά μου ξεκίνησε να μου το διαβάζει, αλλά όταν φτάσαμε στο τέλος, υπήρξε πρόβλημα. Δεν την άφησα να μου το διαβάσει ξανά και μεγαλώνοντας άργησα να το ξαναπιάσω στα χέρια μου. Ήθελα να ισχύει η εκδοχή της Disney, γιατί του Andersen δεν μπορούσα να την καταλάβω τότε. Πίστευα ότι αν δεν το διάβαζα, ήταν σα να την προστάτευα. Βέβαια, αν σκεφτούμε ότι, ειδικά ως παιδιά βλέποντας κάτι συνηθίζαμε να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του ήρωα, μάλλον τον εαυτό μου προσπαθούσα να προστατεύσω.

 

Πώς νιώσατε και ποιες ήταν οι σκέψεις όταν το ξαναδιαβάσατε ως ενήλικας;

Είναι ένα παραμύθι που επιδέχεται πολλές μεταφράσεις. Αυτή που έχω διαλέξει για μένα, είναι ότι μιλάει για έναν άνθρωπο που έκανε τα πάντα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του και δεν έμεινε στο δρόμο που οι άλλοι είχαν στρώσει γι’ αυτόν. Της λένε ότι δεν μπορεί να ζήσει έξω απ’ το νερό, αλλά εκείνη το θέλει τόσο πολύ, που βρίσκει τρόπο και το κάνει. Κι όταν έρχεται η ώρα, δέχεται τις συνέπειες της απόφασής της. Δεν έχω στο μυαλό μου ότι τα πέρασε όλα για το χατίρι του πρίγκιπα. Δεν έγινε άνθρωπος, επειδή αγάπησε τον πρίγκιπα. Αγάπησε τον πρίγκιπα, επειδή ήταν άνθρωπος και ήθελε να γίνει κι εκείνη. Άλλωστε πάντα άκουγε ιστορίες για την επιφάνεια από τις μεγαλύτερες αδελφές της και ανυπομονούσε να δει κι εκείνη τι υπάρχει εκεί πάνω, ήταν ήδη για εκείνη κάτι μαγικό. Είναι μια ηρωίδα πολύ θαρραλέα, μιλάει για όλους τους ανθρώπους που παλεύουν να ζήσουν όπως επιθυμούν, όπως νιώθουν πιο όμορφοι.

 

Πώς έχει γίνει η μεταφορά του έργου επί σκηνής;

Επί σκηνής θα δείτε τρεις ηθοποιούς, αλλά πολύ περισσότερα πρόσωπα του έργου. Αυτό που εξαρχής ξέραμε είναι ότι όποιος έπαιζε τη Μικρή Γοργόνα θα έπαιζε μόνο αυτό και οι άλλοι δύο θα μεταμορφώνονταν μέσω της αφήγησης στη γιαγιά της, στις αδελφές της, σε ναύτες, πριγκίπισσες και φυσικά στον Πρίγκιπα και στη Γριά Μάγισσα! Όλο αυτό γίνεται με καραβάκι μας το χιούμορ και το παιχνίδι. Επίσης, η Μικρή Γοργόνα αγαπάει το τραγούδι και έχει από ένα για κάθε πράγμα που της συμβαίνει, τουλάχιστον μέχρι ένα σημείο.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Αποστόλη Ψαρρό;

Η συνεργασία με τον Αποστόλη Ψαρρό ήταν άψογη. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με φοβερή γενναιοδωρία, ξέρει ακριβώς τι να ζητήσει και πώς. Όπως είπα παραπάνω, είναι μια παράσταση με πολύ χιούμορ και αυτό φυσικά οφείλεται και σε εκείνον, γιατί δεν ξεχνάει να το πάρει μαζί του στην πρόβα. Κάθε φορά! Έκανε ο ίδιος τη διασκευή από το παραμύθι, είχε στο μυαλό του ακριβώς το σύμπαν που ήθελε να φτιάξουμε μαζί με αυτή την παράσταση, μάς έβαλε μέσα σε αυτό και μάς άφησε χώρο να προτείνουμε πράγματα και να κολυμπήσουμε. Σε κάθε μας πρόβα είχε συγκεκριμένο στόχο και δεν τον είδα ποτέ πελαγωμένο ή φουρτουνιασμένο. Μπορώ να συνεχίσω να γράφω θαλασσινές λέξεις σε κάθε μου πρόταση για χάρη της παράστασης!

 

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Ο ρόλος που παίζω είναι η Μικρή Γοργόνα. Η μικρή Μαρία πίσω στα ‘90s χειροκροτάει συγκινημένη. Μόνο που τώρα επιλέξαμε την εκδοχή του Άντερσεν, αλλά αυτό δεν της το έχω πει ακόμα.

 

Ποια είναι τα νοήματα του έργου;

Δύο θα έχετε από μένα και τα υπόλοιπα θα μου τα πείτε μετά την παράσταση, γιατί για τον καθένα μπορεί να είναι κάτι άλλο και αυτό είναι το ωραίο. Το πρώτο είναι ότι με τη δύναμη της αγάπης μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Η αγάπη όχι μόνο προς ένα άλλο πρόσωπο, αλλά κυρίως προς τον ίδιο σου τον εαυτό. Και όχι μια αγάπη γενική ή γλυκανάλατη. Μια αγάπη απολύτως προσωπική, δική σου, που σου δίνει θέληση, που καίει μέσα σου και σου δίνει καύσιμο για να προχωράς προς το μέρος που επιθυμείς και να ξεπερνάς όλα τα εμπόδια. Που σε κάνει ήρωα της ζωής σου. Το δεύτερο είναι ότι κάθε επιλογή μας έχει συνέπειες. Η εύκολη λύση είναι να αφήσουμε να τις υποστεί κάποιος άλλος. Όμως έτσι σίγουρα δεν τιμούμε τις επιλογές μας. Κάτι θα πάρεις, κάτι θα χάσεις. Οπότε πριν πάρεις μια απόφαση, φρόντισε να είσαι έτοιμος και για το ένα και για το άλλο.

 

Πώς συμμετέχουν τα παιδιά στην παράστασή σας;

Υπάρχουν κομμάτια του έργου που είναι διαδραστικά. Ρωτάμε τα παιδιά να μας απαντήσουν κάποια πράγματα, για να προχωρήσει η ιστορία και κάθε φορά το τι ακούν τα αυτιά μας δεν περιγράφεται. Επίσης, μου κάνουν τα γενέθλιά μου και μου δίνουν δύναμη να σώσω τον πρίγκιπα όταν χρειάζεται βοήθεια. Και φυσικά όποτε νιώθουν ότι κάτι έχουν να πουν, το λένε. Δεν έχουν φίλτρο, θα πουν ό,τι τους έρθει στο μυαλό κι αυτό με έναν τρόπο κάνει τη δουλειά μας πολύ εύκολη, γιατί κάθε φορά είναι άλλη παράσταση, μας βοηθούν να την κρατάμε ζωντανή.
Μου αρέσει πολύ όταν κάποιο παιδί στην αρχή είναι πιο ανήσυχο. Μπορεί να μας πει «Δεν είστε γοργόνες. Δεν είναι πραγματική η ουρά σας». Στην πορεία, όμως, καταλαβαίνει ότι δεν πάμε να το κοροϊδέψουμε, να το κάνουμε να πιστέψει κάποιο ψέμα, αλλά ότι είμαστε εκεί για να του πούμε μια ιστορία. Και μετά κάθεται και το διασκεδάζει.

 

Ποια είναι τα σχόλια που σας λένε;

Νομίζω ότι αυτό που ευχαριστιόμαστε να ακούμε περισσότερο απ’ όλα είναι ότι περνούν καλά και οι γονείς μαζί με τα παιδιά και ότι είμαστε ωραία ομάδα. Χωρίς τον Ιορδάνη Κασάπογλου και τη Νικολέττα Παναγιώτου σε διπλή διανομή με την Ειρήνη Ιωάννου, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν αυτή η παράσταση. Θα μοιάζει ότι λέω ψέματα, για να φανούμε αγαπημένοι, αλλά πρόκειται για τρία άτομα που είναι απολύτως εκεί κάθε φορά που παίζουμε. Μισό λαθάκι να γίνει, κάποιος το προλαβαίνει και το πάει παρακάτω. Υπάρχει εμπιστοσύνη, τελεία και παύλα.

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Η μικρή γοργόνα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 

Σκηνοθεσία:  Αποστόλης Ψαρρός

Κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα: Θωμάς Χουλιάρας

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αποστόλης Σκανδάλης

Μουσική: Evi Evan

Αφίσα: Kanelloscob.com

Φωτογραφίες: Άρτεμις Λιάγκα

Επικοινωνία: Λιάνα Γαβριήλ

 

Παίζουν: Μαρία Γκιώνη, Ειρήνη Ιωάννου – Νικολέττα Παναγιώτου (διπλή διανομή), Ιορδάνης Κασάπογλου.

 

 

Πού: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-10, Αθήνα, τηλ. 210 3428650

Πότε: από 5 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Σάββατο στις 17.00

Διάρκεια παράστασης: 55 λεπτά

Εισιτήριο: 8 ευρώ.