Κωνσταντίνος Χατζής: «Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα έργα και πρέπει να τα ανεβάζουμε στο θέατρο»

«The Proof Show» στο Red Jasper Theatre
9 Δεκεμβρίου 2019
Θέατρο χωρίς κινητό. Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις του «Lemon» στο Μπάγκειον
11 Δεκεμβρίου 2019

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Έχει κάνει τη διασκευή, την απόδοση και τη συρραφή κειμένων μαζί με τον Γιάννη Χαρτοδιπλωμένο. Υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη σκηνική εγκατάσταση, ερμηνεύει τον Πορφύρη, τον Τύχωνα και τον Πιοτρ Βερχοβένσκι και επίσης παίζει πιάνο ζωντανά επί σκηνής. Ο πολυπράγμων ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής συνεχίζει τη μελέτη του πάνω στο έργο του σπουδαίου Ρώσου μυθιστοριογράφου Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο «Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι αμαρτωλοί». Λίγο μετά το τέλος της παράστασης «Δαιμονισμένοι/Μέγας Ιεροεξεταστής» και τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία των «Μεγάλων Αμαρτωλών» (2015 στο ΙΜΚ), ο νεαρός σκηνοθέτης εντρυφεί και πάλι στους κύριους ήρωες του Ντοστογιέφσκι: Ρασκόλνικοφ, Σταυρόγκιν, Σμερντιακόφ Ιβάν Καραμάζοφ. Πρόκειται για μια μία πρωτότυπη διασκευή – σύνθεση που αποτελείται από αποσπάσματα των κορυφαίων έργων του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία», «Οι Δαιμονισμένοι» και «Αδελφοί Καραμάζοφ».

 

 

«Ανήκω στη γενιά των ανθρώπων που γεννηθήκαμε το 1980 και νομίζω ότι όπως εγώ έτσι και οι περισσότεροι συμμαθητές μου διαβάζαμε πολύ Ντοστογιέφσκι στην εφηβεία μας, άρα η σχέση μου με αυτόν το συγγραφέα ξεκινάει από τότε» λέει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής. «Είναι ένας συγγραφέας που για κάποιο λόγο τον καταλάβαινα πολύ καλά και είχα μια επιμονή να διαβάζω τα έργα του ξανά και ξανά. Η μεγάλη μου αγάπη με οδήγησε στο να ανεβάσω πριν από πέντε χρόνια για πρώτη φορά τους “Μεγάλους Αμαρτωλούς” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ήταν μια ανάγκη μου να αναζητήσω το θέμα της πίστης και έτσι προέκυψαν οι “Δαιμονισμένοι” και ο “Μέγας Ιεροεξεταστής” που πρόσφατα παρουσιάσαμε επίσης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ο Ντοστογιέφσκι είναι ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες, είναι νομίζω ο Ρώσος Σαίξπηρ. Όταν έγραφε τα μυθιστορήματά του, πρώτα έγραφε το θεατρικό διάλογο και μετά έβαζε την περιγραφή, άρα μιλάμε για έναν συγγραφέα που έχει μια σχέση με τη θεατρική γραφή αν και δεν είναι φυσικά θεατρικός συγγραφέας. Στη νέα μας παράσταση “Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι αμαρτωλοί” έχουμε κρατήσει τον πυρήνα από τους “Διαμονισμένους” μέχρι και την “επανάσταση” που κάνουν στην πόλη που προσπαθούν να ανατρέψουν τα πάντα και μετά πηγαίνουμε στους δύο μεγάλους ήρωες του Ντοστογιέφσκι, στον Ρασκόλνικοφ και στον Ιβάν Καραμάζοφ, όπου εκεί υπάρχει η προσωπική επανάσταση. Δηλαδή είναι ο καινούργιος άνθρωπος, η ανακάλυψη μιας καινούργιας ιδέας που φυσικά αποτυγχάνουν γιατί οδηγούνται από το δρόμο του εγκλήματος. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλους αυτούς τους χαρακτήρες του Ρώσου συγγραφέα στη σκηνή (Ρασκόλνικοφ, Σταυρόγκιν, Σμερντιακόφ Ιβάν Καραμάζοφ), οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις αμαρτίες τους, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια τους, αυτοαναιρούνται, καταστρέφονται, φτάνουν να δουν το βάθος της ύπαρξής τους. Απέναντι τους ο Πορφύρης, ο Τύχων και ο Διάβολος».

 

 

«Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργάζομαι για δεύτερη φορά με το Νίκο Ξυδάκη ο οποίος είχε γράψει ένα τραγούδι για την παράσταση του 2015 “Το όνειρο”, που βασίζεται σε ποίηση του Γεωργίου Βιζυηνού, ένα εξαιρετικό τραγούδι» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Οι ρόλοι που ερμηνεύω είναι ο Πορφύρης και ο Τύχωνας, ενώ κατά τη διάρκεια της παράστασης, θα παίζω ζωντανά στο πιάνο και συγκεκριμένα ένα κομμάτι του Φραντς Λιστ που έγραψε για την εξέγερση στην Ουγγαρία το 1849 και είναι η Ταφή. Μελετάω, κάνω πρόβες για την παράσταση, ερμηνεύω και κάνω μαθήματα πιάνου κάπου έξι ώρες την ημέρα. Έπαιζα και παλαιότερα πιάνο, αλλά το άφησα λόγω του θεάτρου και ξεκίνησα μαθήματα πάλι φέτος το καλοκαίρι. Οι ηθοποιοί που συνεργάζομαι και σε αυτή την παράσταση είναι πολύ ταλαντούχα παιδιά, έχουμε μια πολύ ωραία σχέση και υπήρχε κάτι διαφορετικά. Ήταν μια δουλειά φυσικά, αλλά όλοι είχαμε μια μεγαλύτερη ανάγκη να δουλέψουμε και να εκφραστούμε μέσω του Ντοστογιέφσκι. Δεν πιστεύω στη θεωρία στο θέατρο. Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινάμε από την πράξη και μετά να ανακαλύπτουμε τη θεωρεία. Δηλαδή, δεν κάναμε έρευνα ο καθένας ξεχωριστά, αλλά φτιάξαμε την παράσταση όλοι μαζί. Κάναμε πολλά πράγματα μαζί, όπως να κουβαλάμε τα σκηνικά, να τα αλλάζουμε, να φτιάχνουμε τα φώτα, οι ηθοποιοί πρότειναν κινήσεις και όλο το αποτέλεσμα είναι μια ομαδική δουλειά. Με τον Γιώργο Παπαπαύλου, που ερμηνεύει τον Ρασκόλνικοφ και τον Ιβάν Καραμάζοφ, είναι  η πέμπτη φορά που δουλεύουμε μαζί, ο Γιάννης Χόρτης είναι ένας νέος πολύ ταλαντούχος ηθοποιός που ερμηνεύει τον Σάτοφ και τον Σμερτνιακόφ, με τον Θεοχάρη Ιωαννίδη δουλέψαμε στις προηγούμενες παραστάσεις όπως και με το Νίκο Μάνεση. Υπάρχει μια φράση που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση όταν πρωτοξεκινήσαμε αυτή τη δουλειά που τη λέω εγώ ως Πιοτρ Βερχοβένσκι (από τους Δαιμονισμένους) “Εμπρησμός, κύριοι, εμπρησμός. Η πιο διαδεδομένη λαϊκή ρήση για ψήφους και καταστροφή”. Αυτή η φράση για κάποιο λόγο με ταράζει, αν τη σκεφτούμε και με τα πρόσφατα γεγονότα στο Μάτι, και με εκφράζει κάθε φορά. Φυσικά υπάρχουν και πολλές ακόμα σε όλο το έργο. Αυτά τα κείμενα είναι τόσο σπουδαία, κάνουν μια βαθιά τομή στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στην ανθρώπινη πράξη που είναι κέρδος μόνο και μόνο να έρθει κάποιος να ακούσει τα κείμενα. Είναι πολύ σημαντικό κυρίως να τα διαβάζουμε αυτά τα έργα και μακάρι να υπήρχε τρόπος να διδάσκονται στα σχολεία. Δεν θυμάμαι ποιος έχει πει την εξής φράση, ότι “Απλά και μόνο το Έγκλημα και Τιμωρία να έχει διαβάσει κάποιος, δεν χρειάζεται κάτι άλλο”. Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα έργα και πρέπει να τα ανεβάζουμε στο θέατρο. Να τα διαβάζουμε και να επιστρέφουμε σε αυτά».

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι αμαρτωλοί» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

 

Διασκευή-απόδοση-συρραφή κειμένων: Κωνσταντίνος Χατζής, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος

Σκηνοθεσία – σκηνική εγκατάσταση: Κωνσταντίνος Χατζής

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση-τραγούδι παράστασης: Νίκος Ξυδάκης

Κοστούμια: Miranda Dempsey

Κίνηση: Άγγελος Παπαδόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίλια Μητρούση, Μάγδα Λαδά

Γραφιστικά: Gio Stergioulas

 

Παίζουν (αλφαβητικά):

Σταυρόγκιν, Διάβολος: Θεοχάρης Ιωαννίδης

Κυρίλοφ: Νίκος Μάνεσης

Ρασκόλνικοφ, Ιβάν Καραμάζοφ: Γιώργος Παπαπαύλου

Πορφύρης, Τύχωνας, Πιοτρ Βερχοβένσκι: Κωνσταντίνος Χατζής

Σάτοφ, Σμερτνιακόφ: Γιάννης Χόρτης

 

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο Κωνσταντίνος Χατζής παίζει ζωντανά στο πιάνο αποσπάσματα από Prokofiev (Toccata in d minor) και List (Totentanz).

 

Το κείμενο των Μεγάλων Αμαρτωλών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάπα.

 

 

 

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Υπόγειος Χώρος, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418550

Πότε: από 13 Δεκεμβρίου 2019 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή  στις 21.00. Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Εισιτήρια: 12 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρω (μειωμένο μαθητικό / Φοιτητικό / Κάτοχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ) / ΑμΕΑ/ Άνω των 65 / ομάδες άνω των εικοσιπέντε (25) ατόμων).

Προπώληση:

Ταμεία Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης,  τηλ. 2103418550

Ticket Services- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
– τηλεφωνικά: 210 7234567

– online: www.ticketservices.gr

η τηλεφωνική και η online αγορά περιλαμβάνει χρέωση υπηρεσίας +0,50€ ανά εισιτήριο.

Public
– σε όλα τα καταστήματα Public
– στο tickets.public.gr