Βάλια Παπακωνσταντίνου: «Πρόθεσή μας είναι να φτιάχνουμε παραστάσεις που αφορούν το σύνολο του θεατρικού κοινού»
2 Δεκεμβρίου 2019
Ο Συμεών Τσακίρης ερμηνεύει τον Βόυτσεκ
4 Δεκεμβρίου 2019
Βάλια Παπακωνσταντίνου: «Πρόθεσή μας είναι να φτιάχνουμε παραστάσεις που αφορούν το σύνολο του θεατρικού κοινού»
2 Δεκεμβρίου 2019
Ο Συμεών Τσακίρης ερμηνεύει τον Βόυτσεκ
4 Δεκεμβρίου 2019

Ο Θέμος Σκανδάμης παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Χειμερία Νάρκη» το οποίο περιέχει επτά τραγούδια σε δικούς του στίχους και μουσική, καθώς και ένα ορχηστρικό κομμάτι.

 

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ήθελε καιρό να φτιάξει έναν δίσκο που να έχει την ησυχία και την ωραία μοναξιά, κάποιου που απλώς κάθεται και κοιτάει τη θάλασσα. Μετά από μήνες μέσα στο στούντιο ετοίμασε το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Χειμερία Νάρκη» το οποίο παρουσιάζει ζωντανά στην Africana.  Ο Θέμος Σκανδάμης μιλάει για τα τραγούδια του άλμπουμ, τη συνεργασία του με τους μουσικούς και τον Ισπανό καλλιτέχνη Sam3 ο οποίος έχει κάνει το artwork του δίσκου, καθώς και για τους καλλιτέχνες που τον έχουν επηρεάσει άμεσα και βαθειά μέσα στα χρόνια. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε αποκλειστικά από τον Μικρό Ερωτικό με την επιμέλεια της B-otherside records σε εκατό συλλεκτικά και αριθμημένα αντίτυπα και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.  Όλος ο δίσκος είναι ένα αφιέρωμα στις χαμηλές φωνές της τραγουδοποιείας, Ελληνικής και ξένης.

 

 

 

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο σας άλμπουμ με τίτλο «Χειμερία Νάρκη». Θα θέλατε να μας πείτε για τον τίτλο και τα τραγούδια του;

Για τον τίτλο θα ήθελα να μην πω πολλά, γιατί νομίζω ότι ο κάθε τίτλος πρέπει από μόνος του να εισάγει σε κάτι . Συνειρμικά και ελεύθερα, όταν μιλάμε για καλλιτεχνικό έργο ή επεξηγηματικά και συγκεκριμένα, όταν πρόκειται για επιστημονικό έργο. Προφανώς πρόκειται για την πρώτη περίπτωση οπότε θα ήθελα το «Χειμερία Νάρκη» να δημιουργήσει στους ακροατές τις όποιες πρώτες εντυπώσεις και συνειρμούς χωρίς να το σχολιάσω. Τα τραγούδια είναι τραγούδια ήσυχα και στοχαστικά, φτιαγμένα ωστόσο, με ζωηρά χρώματα. Όπως αυτά τα όνειρα που βλέπουμε μεταξύ ύπνου και ξύπνιου λίγο πριν κοιμηθούμε ή λίγο πριν ξυπνήσουμε. Γενικά ολόκληρο το άλμπουμ είναι σαν ένα όνειρο ή σαν μία ταινία, που στο δικό μου το μυαλό είναι περίπου το ίδιο.

 

Τι σας εμπνέει στις δουλειές που κάνετε;

Αυτό που με εμπνέει είναι ακριβώς η συνάντηση των δύο κόσμων: του «πραγματικού» και του «ονειρικού». Βάζω εισαγωγικά και στους δύο όρους γιατί δεν πιστεύω ότι στ’ αλήθεια η ζωή μπορεί να διαχωριστεί τόσο κάθετα. Τουλάχιστον όχι σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία. Έτσι προσπαθώ να καταγράψω με μουσική και στίχους τα όνειρα αυτά που βλέπω στον ξύπνιο μου. Αυτό σημαίνει ότι πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οποιοδήποτε στοιχείο της καθημερινότητας, αν το κοιτάξεις με τον κατάλληλο φακό. Επίσης, σταθερή πηγή έμπνευσης για μένα είναι οι γυναίκες.

 

Με ποιους μουσικούς συνεργαστήκατε σε αυτόν το δίσκο;

Είναι ένας μάλλον μοναχικός δίσκος, με μίνιμαλ διάθεση. Έτσι μία μικρή παρέα μουσικών που αποτελείται από τον μπασίστα Διονύση Μακρή, την βοκαλίστα Τώνια Ράλλη και τον πιανίστα Κώστα Στεργίου, έχουν δημιουργήσει μία ήσυχη νυχτερινή θάλασσα όπου κολυμπάει η κιθάρα και η φωνή μου. Που και που περνάει ο κιθαρίστας Αλέξανδρος Δανδουλάκης σαν ηλεκτρικό πουλί πάνω απ τα κεφάλια μας. Θελήσαμε να δοκιμάσουμε το αξίωμα που λέει, ότι στην τέχνη η αφαίρεση ισοδυναμεί με πολλαπλασιασμό.

 

 

Nick Drake, Tom Waits, Leonard Cohen, Μάνος Λοίζος. Τι σημαίνουν αυτοί οι καλλιτέχνες για εσάς;

Είναι φωνές που με έχουν επηρεάσει άμεσα και βαθειά μέσα στα χρόνια, μαζί φυσικά με πολλές άλλες. Βαμβακάρης, Χατζιδάκης, Lou Reed, Jim Morrison, Τσιτσάνης… Είναι φαντάσματα απέναντι στα οποία προσπαθώ να είμαι συνεπής. Δεν είναι πολύ εύκολο γιατί πολλές φορές φαίνονται αντιφατικά και ασυμβίβαστα, όμως και η ζωή είναι ένα φαινόμενο με την αντίφαση στο κέντρο του. Ον που δεν είναι αντιφατικό, δεν είναι και ανθρώπινο. Επίσης η μουσική είναι καημός και τους χωράει όλους, όπως η ξενιτιά των Χειμερινών Κολυμβητών.

 

Πώς έχετε συνεργαστεί με τον Sam3;

Με τον Sam είμαστε κατ’ αρχάς φίλοι. Γνωριστήκαμε συμπαθηθήκαμε και κάναμε παρέα, την περίοδο που γύριζα στο κεφάλι μου την ιδέα αυτού του άλμπουμ. Σιγά-σιγά ήρθα σε επαφή με τη δουλειά του και την εκτίμησα πολύ. Είναι ένας πολύ διακριτικός άνθρωπος, πολύ εργατικός και ταλαντούχος καλλιτέχνης που έχει παράγει σημαντικό έργο. Πολύ φυσιολογικά όταν ήρθε η ώρα της εικαστικής επιμέλειας του δίσκου, ζήτησα τη συνδρομή του και αυτός φιλοτέχνησε μία σειρά από σχέδια «μονοκοντυλιές» , που κατά τη γνώμη μου εικονοποιούν ιδανικά την ατμόσφαιρα της δουλειά αυτής.

 

Ποιο τραγούδι ξεχωρίζετε από το νέο σας άλμπουμ;

Μου είναι όπως καταλαβαίνετε λίγο δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο. Πρόκειται για εφτά τραγούδια και ένα ορχηστρικό κομμάτι, επιλεγμένα ώστε να αποτελούν μία ενιαία χειρονομία, μία κοινή αφήγηση, και έχω για το καθένα από αυτά και για όλα μαζί μία σημαντική ψυχική επένδυση. Ίσως με τον καιρό και μέσα από την επαφή με τον κόσμο να ξεχωρίσει κάποιο. Αυτό γίνεται συνήθως. Αποφασίζει εν τέλει ο ακροατής….

 

 

Info

Θέμος Σκανδάμης live στην Afrikana

Πού: Africana, Ιεροφαντών 13, Αθήνα, τηλ. 210 3410445

Πότε: Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 20129, στις 22.00

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το νέο άλμπουμ του Θέμου Σκανδάμη «Χειμερία Νάρκη»

Ο νέος δίσκος του Θέμου Σκανδάμη «Χειμερία Νάρκη» μόλις κυκλοφόρησε αποκλειστικά από τον Μικρό Ερωτικό με την επιμέλεια της B-otherside records σε εκατό συλλεκτικά και αριθμημένα αντίτυπα, και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.  To artwork του δίσκου ανήκει στον Ισπανό καλλιτέχνη Sam3. Το άλμπουμ περιέχει 7 τραγούδια σε στίχους και μουσική του Θέμου Σκανδάμη, και ένα ορχηστρικό κομμάτι. Όλος ο δίσκος είναι ένα αφιέρωμα στις χαμηλές φωνές της τραγουδοποιείας, Ελληνικής και ξένης.  Μια ταλάντωση, από τον Nick Drake και τις μπαλάντες του  Tom Waits, μέχρι τα «Γράμματα στην αγαπημένη» του Μάνου Λοίζου, και την κινηματογραφική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, και πάλι πίσω στο πολύπαθο μουρμουρητό του Leonard Cohen.