Βάλια Παπακωνσταντίνου: «Πρόθεσή μας είναι να φτιάχνουμε παραστάσεις που αφορούν το σύνολο του θεατρικού κοινού»

Αργυρώ Χιώτη: «Δύσκολα συναντώ γραφές που με εμπνέουν»
30 Νοεμβρίου 2019
Ο Θέμος Σκανδάμης live στην Afrikana
3 Δεκεμβρίου 2019
Αργυρώ Χιώτη: «Δύσκολα συναντώ γραφές που με εμπνέουν»
30 Νοεμβρίου 2019
Ο Θέμος Σκανδάμης live στην Afrikana
3 Δεκεμβρίου 2019

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει. Μια απογευματινή επίσκεψη – βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπι κορυφής, σε ένα «ρινγκ» 170 τετραγωνικών μέτρων.  Η Βάλια Παπακωνσταντίνου μιλάει για την παράσταση του έργου «170 τετραγωνικά» (Moonwalk) του Γιωργή Τσουρή. Η ηθοποιός που ερμηνεύει το ρόλο της μεγάλης αδελφής, υπογράφει επίσης τη δραματουργική επεξεργασία του έργου μαζί με τον σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Παλούμπη.

 

 

 

Υπογράφετε τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου με τον σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Παλούμπη και ερμηνεύετε επί σκηνής. Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας για αυτή την παράσταση;

Το ταξίδι της παράστασης ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Τότε γεννήθηκε η ιδέα του έργου καθώς και η απόφαση να συνεργαστούμε με τον Γιωργή Τσουρή και με τον Γιώργο Παλούμπη, καθώς και με την Αμαλία Αρσένη. Βασική αφετηρία υπήρξε η διανομή της παράστασης. Το έργο δηλαδή γράφτηκε εξ αρχής για να παιχτεί από τους συγκεκριμένους ηθοποιούς. Αυτό είναι πολύ κομβικό πιστεύω στον τρόπο που συνολικά κινούμαστε σαν εταιρεία θεάτρου Ma non troppo, και στη διαδικασία παραγωγής των παραστάσεών μας. Στον πυρήνα της δουλειάς μας είναι και η ανοιχτή συνομιλία του συγγραφέα με τους συντελεστές και τους ηθοποιούς. Με τον ίδιο τρόπο και αφετηρία σχεδιάζουμε και τα επόμενα μας βήματα.

 

Ποιο ρόλο ερμηνεύετε και πώς νιώθετε κάθε φορά που τον υποδύεστε;

Ερμηνεύω το ρόλο της Αλεξάνδρας, της μεγαλύτερης αδερφής, σε μια οικογένεια όπου ο πατέρας απεβίωσε πριν κάποιους μήνες και η μητέρα απουσιάζει από το σκηνικό από την παιδική ακόμη ηλικία. Ο χαρακτήρας που υποδύομαι επιστρέφει στο πατρικό σπίτι μετά από δέκα χρόνια απουσίας, με συσσωρευμένη οργή και έντονο αίσθημα αδικίας, για να διεκδικήσει αυτά που νιώθει ότι του αναλογούν. Κάθε βράδυ που παίζω στην παράσταση νιώθω ότι εξερευνώ τα όρια της σκληρότητας που μπορώ να εκδηλώσω σαν άνθρωπος. Η βασική δυσκολία μου είναι η ταχύτητα εναλλαγής της έντασης και της ηρεμίας πάνω στη σκηνή. Υπάρχουν κάποιες σκηνές που με ταράζουν αρκετά, σε σημείο που χρειάζομαι αρκετό χρόνο μετά, για να επαναφέρω τους παλμούς μου και να ξαπλώσω για ύπνο.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου «170 τετραγωνικά»;

Ο τίτλος «170 τετραγωνικά» σηματοδοτεί -όπως θα μπορούσε κανείς εύκολα να φανταστεί- την συνύπαρξη κάποιων ανθρώπων σε ένα μεγάλο σπίτι. Συγκεκριμένα, στη Θήβα, σε μια μεγάλη μονοκατοικία, ζουν δύο αδερφές: η Λίλη, μια έγκυος κοπέλα με τον σύντροφό της και η μεγαλύτερη αδερφή της Αλεξάνδρα. Το έργο παρακολουθεί αυτή την συνύπαρξη στην πιο κρίσιμή της μέρα, κατά την οποία βγαίνουν στη φόρα μυστικά που πυροδοτούν εξελίξεις και συγκρούσεις. Φοβάμαι ότι αν πω περισσότερα για την υπόθεση, θα χαλάσω το σασπένς που δημιουργεί η πλοκή και οι αποκαλύψεις που στηρίζονται στην άγνοια των προσώπων αλλά και των θεατών.

 

Οι ηθοποιοί Αμαλία Αρσένη, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Γιωργής Τσουρής, Βάλια Παπακωνσταντίνου και Άννα Πατητή. (Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου).

 

Με τον Γιωργή Τσουρή έχετε την εταιρεία θεάτρου Ma non troppo. Πώς ήταν η συνεργασία σας σε αυτή την παράσταση που ο ίδιος έχει γράψει το κείμενο;

Ο Γιωργής κι εγώ συνεργαζόμαστε στα πλαίσια της εταιρείας πάνω από έξι χρόνια. Τα τελευταία τρία όμως, επιλέξαμε να είμαστε μαζί και επί σκηνής, να παίζουμε δηλαδή στις ίδιες παραστάσεις. Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία στα 170 Τετραγωνικά είναι μια πολύ σημαντική στιγμή και για τους δυο μας, και παρά τις δυσκολίες, η επιλογή μας να παίξουμε μαζί και να συνεργαστούμε και σε επίπεδο οργάνωσης και σε επίπεδο δραματουργίας, σε τρία δηλαδή μέτωπα, δικαιώνεται από την αγάπη του κοινού και το αποτέλεσμα της παράστασης.

 

Τι είναι αυτό που έκανε την παράσταση τόσο επιτυχημένη, καθώς πέρυσι ήταν sold out;

Η παράσταση έκανε πέρσι μια ονειρεμένη πορεία, και φέτος ξεκίνησε εξίσου δυναμικά. Δεν μπορώ να πω ακριβώς ποιος είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας που αγαπήθηκε τόσο πολύ αυτό το έργο και αυτή η παράσταση. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι η πρόθεσή μας είναι να φτιάχνουμε παραστάσεις που αφορούν το σύνολο του θεατρικού κοινού, και να μπορούν να συγκινήσουν τόσο τους παραδοσιακούς θεατρόφιλους, όσο και τον κόσμο που δεν έχει συχνή επαφή με το θέατρο αλλά διψάει να ακούσει μια ιστορία και να ταυτιστεί με τα πρόσωπα που δρουν επί σκηνής. Αυτό που παρατηρώ με μεγάλη χαρά στο χειροκρότημα, είναι ότι με την παράσταση επικοινωνούν άνθρωποι όλων των ηλικιών, που έρχονται στο θέατρο από διαφορετική αφετηρία, αλλά ανταποκρίνονται και αγαπούν εξίσου την παράσταση.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«170 τετραγωνικά» (Moonwalk)

Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης

Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης – Βάλια Παπακωνσταντίνου

Μουσική – Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής

Βοηθός σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής

Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη – Έλλη Παπαδάκη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη

Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Παραγωγή: Θέασις Δράσεις Πολιτισμού Ε.Π.Ε.

 

Ηθοποιοί: Αμαλία Αρσένη, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Άννα Πατητή, Γιωργής Τσουρής

 

Πού: Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, τηλ. 210 7223010

Πότε: από 11 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Κυριακή στις 21.15, Δευτέρα στις 20.15 και Τρίτη στις 21.15. Έως 20 Δεκεμβρίου 2019

Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Εισιτήρια: 14 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό και ΑΜΕΑ), 10 ευρώ (ανέργων), 5 ευρώ )ατέλεια)