«Ανάβρα» από την ομάδα Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project
27 Νοεμβρίου 2019
Ο Αλέκος Συσσοβίτης μιλάει για τη «Lulu»
28 Νοεμβρίου 2019

Η Βίκυ Καλπάκα και η Δάφνη Καφετζή υπογράφουν το κείμενο και ερμηνεύουν τους ρόλους στην παράσταση «Το δέντρο που αγαπούσε».

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

 

Η νεοσύστατη ομάδα θεάτρου ΒίΔα, που αποτελείται από την ηθοποιό και θεατροπαιδαγωγό Βίκυ Καλπάκα και την ηθοποιό, μουσικό και ψυχολόγο Δάφνη Καφετζή, παρουσιάζει την παράσταση «Το δέντρο που αγαπούσε», ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι που ανεβαίνει στο Θέατρο «το Τρένο στο Ρουφ» σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση. Η παράσταση συνδυάζει την πρωτότυπη και ζωντανή μουσική, με το χορό, το τραγούδι και το animation, προσκαλώντας τους θεατές κάθε ηλικίας να βιώσουν τα συναισθήματα των ηρώων του παραμυθιού και να μοιραστούν το χάρισμα που έχουν εκείνοι που ξέρουν να προσφέρουν απλόχερα την αγάπη. Οι δύο ηθοποιοί μιλούν την υπόθεση του έργου, τους ρόλους που ερμηνεύουν καθώς και για την ομάδα τους που σχηματίστηκε από τα αρχικά των ονομάτων τους.

 

 

Πρωτότυπη ζωντανή μουσική, χορός, τραγούδι, animation. Τι θα δούμε στην παράσταση «Το δέντρο που αγαπούσε»;

Δύο κορίτσια μπαίνουν σε ένα τρένο για να ταξιδέψουν, γνωρίζονται, γίνονται φίλες και αποφασίζουν να παίξουν θέατρο. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και ό,τι βρίσκουν μέσα στις παρατημένες βαλίτσες του βαγονιού, δημιουργούν μια ιστορία που ξεδιπλώνεται σιγά σιγά χωρίς να ξέρουν ούτε οι ίδιες πού θα τους οδηγήσει. Ανοίγοντας τις βαλίτσες, είναι σα να ανοίγει μια πόρτα στον κόσμο της φαντασίας τους. Το ένα κορίτσι μεταμορφώνεται σε δέντρο και το άλλο σε αγόρι. Τότε ξεκινάει ένα μαγικό ταξίδι παράλληλα με το πραγματικό ταξίδι των κοριτσιών. Μεταμορφώσεις, τραγούδια, χορός, βιντεοπροβολές και ζωντανή μουσική είναι τα στοιχεία που απαρτίζουν την παράσταση.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου;

Το δέντρο που αγαπούσε είναι η φύση, που παρέχει στον άνθρωπο ό,τι θελήσει και ό,τι χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένος. Είναι η αγάπη που προσφέρει μια δυνατή φιλία, είναι το συναρπαστικό παιχνίδι της μεταμόρφωσης, είναι το χάρισμα που έχουν εκείνοι που ξέρουν να προσφέρουν απλόχερα την αγάπη.

 

Ποια θέματα έχετε προσεγγίσει με αυτή την παράσταση;

Η ιστορία μας πραγματεύεται το βαθύ και υπαρξιακό ερώτημα του ανθρώπου «πώς μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος», βλέπουμε δηλαδή την ιστορία ενός παιδιού που αναζητά την ευτυχία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, τα θέματα που προκύπτουν ποικίλουν. Ένα βασικό ζήτημα είναι ο χρόνος που περνάει, τα αληθινά δώρα που φέρνει η αποδοχή του εαυτού μας και η ενηλικίωση. Πώς μπορούμε να επιβιώσουμε διατηρώντας τις ιδιαιτερότητές μας, αποφεύγοντας να πέσουμε στην παγίδα να αφομοιωθούμε σε μία κοινωνία που όλοι πρέπει να είναι ίδιοι;  Άλλο κεντρικό θέμα της δουλειάς μας, είναι η σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Τι παίρνουμε από τη φύση και τελικά πόσο γενναιόδωροι είμαστε εμείς μαζί της; Τι θέση έχει η αγάπη στη ζωή μας; Η φιλία;  Ξέρουμε να βάζουμε όρια και να προφυλάσσουμε  τον εαυτό μας;  Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτουμε μέσα από την παράστασή μας και ευελπιστούμε μικροί και μεγάλοι να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις!

 

 

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των παιδιών και των μεγάλων;

Αυτό που με χαρά έχουμε παρατηρήσει είναι ότι ενήλικες και παιδιά αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο, τη στιγμή που γελούν μετά από λίγο συγκινούνται και το ανάποδο. Επίσης ταυτίζονται με τους ρόλους και συμμετέχουν ενεργά στην ιστορία. Τα παιδιά συχνά παρασύρονται από την ιστορία αλλά και από τη μοναδική ατμόσφαιρα του βαγονιού και γίνονται συμπρωταγωνιστές μας. Γίνονται μέρος της ιστορίας. Πράγμα που είναι πολύ σημαντικό και ευχάριστο, βασικά είναι το ζητούμενο.

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Εγώ η Δάφνη είμαι η Μηλιά, είμαι το Δέντρο που αγαπούσε ένα αγόρι, είμαι η Φύση που αγαπάει τον άνθρωπο, είμαι το Δέντρο που δίνει τα πάντα για να δει το αγόρι ευτυχισμένο. Κάνω επίσης άλλους τέσσερις ρόλους που όμως τους αφήνω για έκπληξη!

Εγώ, η Βίκυ, υποδύομαι το αγόρι. Ουσιαστικά είναι ένας ήρωας που πολύ γρήγορα ταυτίζεσαι μαζί του καθώς είναι ένας χαρακτήρας ανθρώπινος, αληθινός με όλες τις αδυναμίες που συναντάμε στον εαυτό μας αλλά και με όλες τις ανθρώπινες καλοσύνες!  Τον αγαπάω αυτό τον ρόλο, γιατί μου θυμίζει τον εαυτό μου, το παιδί μου, τους φίλους μου.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την ομάδα ΒίΔα;

Η ομάδα ΒίΔα ιδρύθηκε από εμάς, τη Βίκυ και τη Δάφνη με κοινό σκοπό την αγάπη μας για το θέατρο.  Συναντηθήκαμε ξανά μετά από πολλά χρόνια που είχαμε συνεργαστεί και αισθανθήκαμε ότι θέλαμε να προχωρήσουμε σε κάτι πιο ουσιαστικό στη δουλειά μας. Ενώσαμε λοιπόν τις δυνάμεις μας και τα ονόματά μας και φτιάξαμε τη ΒίΔα!

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Το δέντρο που αγαπούσε»

Κείμενο: Ομάδα ΒίΔα

Σκηνοθεσία/φωτισμοί: Ορέστης Τάτσης

Πρωτότυπη μουσική: Μάκης Παπαγαβριήλ

Σκηνικά/κοστούμια: Έλλη Παπαδάκη

Κίνηση: Θένια Αντωνιάδου

Animation/γραφικά: Νικολάια Γενηγεωργίου

Εικαστική σύνθεση έντυπου υλικού: Σμαράγδα Καφετζή

Εκτέλεση παραγωγής: Ομάδα ΒίΔα

 

Παίζουν: Βίκυ Καλπάκα, Δάφνη Καφετζή

Για παιδιά από 5 ετών

 

 

Πού: Αμαξοστοιχία –Θέατρο  «το Τρένο στο Ρουφ», Θεατρικό Βαγόνι, Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως (10’ με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός), τηλ. 210 5298922 και 6937 604988
καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10.00–14.00 και 18.00–22.00, www.totrenostorouf.gr

Πότε: από 3 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Κυριακή στις 11.30, καθημερινές για σχολεία (9.30μμ και 11.00μμ)

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), ηλεκτρονική προπώληση: www.viva.gr

 

 

 

Λίγα λόγια για την ομάδα ΒίΔα

Η νεοσύστατη ομάδα θεάτρου ΒίΔα αποτελείται από την ηθοποιό και θεατροπαιδαγωγό Βίκυ Καλπάκα και την ηθοποιό, μουσικό και ψυχολόγο Δάφνη Καφετζή, που έχουν αξιόλογη πορεία στο θέατρο και ιδιαίτερη εμπειρία στη διδασκαλία του θεάτρου σε παιδιά. Η ομάδα ΒίΔα ιδρύθηκε με σκοπό τη διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και ενήλικες και στόχο την έρευνα και αναζήτηση της καινοτομίας στο θέατρο και την τέχνη. Στην παράσταση «Το δέντρο που αγαπούσε» συνεργάζεται με μια ομάδα έμπειρων και νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών.