
Ο Δημοσθένης Φίλιππας και «Το τελευταίο όνειρο της Έμιλυ Ντίκινσον»
25 Νοεμβρίου 2019
Ο Άρης Λάσκος σκηνοθετεί την παράσταση «Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες»
26 Νοεμβρίου 2019Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου
Ένας μάνατζερ κάνει μπάχαλο το νεανικό ροκ συγκρότημα Γκουντ Λακ το οποίο και έχει αναλάβει. Η ιστορία ξεκινά να διαδραματίζεται το 1996 και φτάνει μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004. Χρόνια καθοριστικά σε σχέση με την Ελλάδα του σήμερα. Πρόκειται για το νέο θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο Radar, σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Γερογιάννη. Ο συγγραφέας αρκετά χρόνια μετά το πολύ γνωστό του «Καλιφόρνια Ντρίμινγκ», με την ίδια φρεσκάδα, ταπεραμέντο και χιούμορ, παραδίδει το «Γκουντ Λάκ» και μαζί με τον Ερρίκο Λίτση, τον Γιάννη Διακάκη, τον Άλκη Μπακογιάννη, και την Αγγελική Νοέα, υπόσχεται άφθονες στιγμές γέλιου, ίσως και κάποιας περίσκεψης.
Πώς νιώθετε κάθε φορά που ένα έργο σας ανεβαίνει σε θεατρική σκηνή;
Σα να κοντεύει η γιορτή μου και να περιμένω φίλους να τους περιποιηθώ. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα απογοητευθούν, όμως από την άλλη ελπίζω να μη με απογοητεύσουν και αυτοί. Με τα χρόνια έχει διαμορφωθεί μέσα μου ένα «παράλογο» αίτημα – προσδοκία, οι άνθρωποι που κάτι από τα έργα μου κάπως μέσα τους τούς ακούμπησε, να το τιμούν αυτό. Είναι καλό για όλους μας και πάει την Τέχνη πιο πέρα από το επίπεδο καλλιτεχνικού προϊόντος προς κατανάλωση, την αναβαθμίζει σε ένα άλλο επίπεδο όπου πλέον είναι σχέση. Εντάξει, με τα χρόνια που λέγαμε, μπορεί να έχω παραξενέψει κι εγώ λίγο…
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη συγγραφή αυτού του έργου σας;
Συνήθως γράφω με τη συνοδεία δυνατής ροκ μουσικής. Κάποια στιγμή όμως βρέθηκα απλώς να ακούω ροκ με τη συνοδεία γραψίματος. Έτσι προέκυψε ένα έργο για το πνεύμα του ροκ εν ρολ. Τίποτα λιγότερο δηλαδή από την αέναη επιστροφή της λαχτάρας για το ανέφικτο.
Τι σας είπαν οι ηθοποιοί ή η σκηνοθέτις όταν διάβασαν το κείμενο. Υπήρχε κάποια σκηνή που τους έκανε να γελάσουν;
Όλη την ώρα γελούσαν. Όταν σοβαρεύτηκαν όμως, έκαναν θαύματα. Σημασία πάντα έχει βέβαια ποιος γελάει τελευταίος, οι θεατές δηλαδή. Στην περίπτωσή μας, μια χαρά ανταποκρίνονται.
Τι σημαίνει ο τίτλος του;
Είναι η ευχή που δίνουμε όταν ξεκινάμε κάτι όλοι μαζί, αλλά και η ευχή που δίνουμε ο ένας στον άλλον όταν χωριζόμαστε.
Υπογράφετε τη μουσική επιμέλεια μαζί με τη σκηνοθέτρια Μαργαρίτα Γερογιάννη. Πώς ήταν η συνεργασία σας;
Σκοτωθήκαμε λίγο, αλλά γουστάραμε. Εγώ ανέλαβα τις ροκιές, η Μαργαρίτα τις ποπιές και για κάνα δυο σκυλάδικα που ακούγονται, είχαμε πλήρη ομοφωνία και αισθητική απόλαυση.
Ποια είναι η υπόθεση του έργου και οι χαρακτήρες του;
Είναι η ιστορία του παγκοσμίως άσημου ροκ συγκροτήματος «Γκουντ Λακ» και του εξίσου παγκοσμίως ανεκδιήγητου μάνατζέρ τους, του Μητς. Μια ιστορία που διατρέχει την οκταετία 1996-2004 μέχρις τις παραμονές των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Οκταετία που πολλά συνέβησαν, και τα οποία ακόμα περισσότερα εξηγούν για όσα έγιναν στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα. Το έργο το έγραψα το 2001 και τότε συνιστούσε μια γέφυρα μεταξύ του τότε παρελθόντος και του τότε μέλλοντος. Από αυτή την άποψη έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς το τότε μέλλον διαμορφώθηκε στο μέχρι τώρα παρελθόν μας. Και το παρόν; θα μου πείτε. Συγγνώμην, μόλις μου διέφυγε.
Ποιο δικό σας θεατρικό έργο ή ήρωα ξεχωρίζετε;
Σίγουρα ξεχωρίζω τον Μητς, τον βασικό ρόλο από το Γκουντ Λακ. Ένας αξιαγάπητος αληταράς, εκτός τόπου, χρόνου και τρέχουσας ηθικής. Κάτι σαν το πνεύμα του ροκ εν ρολ που λέγαμε.
Πληροφορίες παράστασης
«Γκουντ Λακ» του Βασίλη Κατσικονούρη
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Γερογιάννη
Μουσική Επιμέλεια: Βασίλης Κατσικονούρης-Μαργαρίτα Γερογιάννη
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία-Φωτισμοί: Μαργαρίτα Γερογιάννη-Αναστασία Δαφερέρα
Κίνηση: Αγγελική Νοέα
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Μητς: Ερρίκος Λίτσης
Γιάννης: Γιάννης Διακάκης
Άλκης: Άλκης Μπακογιάννης
Έλενα: Αγγελική Νοέα
Πού: Θέατρο Radar, Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93, Αθήνα, τηλ. 210 9769294
Πότε: από 13 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά με διάλειμμα
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό),12 ευρώ (μειωμένο)