Γιώργος Παπαγεωργίου: «Με συγκινεί το βάθος με το οποίο έχει χειριστεί τους χαρακτήρες του ο Τενεσί Ουίλιαμς»

Βασιλική Τρουφάκου: «Ο Καραγάτσης δεν κατέχει τυχαία τη θέση του στις καρδιές του κόσμου»
22 Νοεμβρίου 2019
Ο Δημοσθένης Φίλιππας και «Το τελευταίο όνειρο της Έμιλυ Ντίκινσον»
25 Νοεμβρίου 2019
Βασιλική Τρουφάκου: «Ο Καραγάτσης δεν κατέχει τυχαία τη θέση του στις καρδιές του κόσμου»
22 Νοεμβρίου 2019
Ο Δημοσθένης Φίλιππας και «Το τελευταίο όνειρο της Έμιλυ Ντίκινσον»
25 Νοεμβρίου 2019

Ο πολυσχιδής και πολυπράγμων ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου βρίσκεται αυτή την εποχή στις πρόβες για την παράσταση «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς που σκηνοθετεί στο Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Παίζει και σκηνοθετεί και ξανά σκηνοθετεί και παίζει. Ας πάρουμε τις παραστάσεις με τη σειρά. «Αρίστος», «Ο Επιθεωρητής», «Ξύπνα Βασίλη», «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι». Τι είναι αυτό που συνδέει τα παραπάνω έργα; Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου ο οποίος αυτή την περίοδο ερμηνεύει το ρόλο του Φανφάρα στην παράσταση «Ξύπνα Βασίλη» που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, ενώ παράλληλα κάνει πρόβες με τη Θέμιδα Μπαζάκα, τη Μαίρη Μηνά, τον Κώστα Βασαρδάνη, την Αθηνά Αλεξοπούλου και τον Γιάννη Λατουσάκη για το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς που κάνει πρεμιέρα στις 24 Ιανουαρίου 2020 στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

 

 

«Το “Ξύπνα Βασίλη” είναι μια παράσταση που από πέρυσι έχει κάνει πολύ σημαντική πορεία στην Αθήνα, καθώς έχει θέσει το ζήτημα του ανεβάσματος ενός έργου, όπως του συγκεκριμένου του Δημήτρη Ψαθά, κάτω από ένα πρίσμα που ο θεατής δεν μπορεί να φανταστεί με τίποτα» λέει ο Γιώργος Παπαγεωργίου. «Έχει τη χρήση μιας πολύ συγκεκριμένης θεατρικής φόρμας η οποία στην αρχή ξενίζει, αλλά μετά ο θεατής καταλαβαίνει δραματουργικά για ποιο λόγο συμβαίνει όλο αυτό. Ταυτόχρονα, είναι μια κωμωδία που έχει ένα πολύ ισχυρό πολιτικό υπόβαθρο από κάτω το οποίο αναδεικνύεται με αυτό το ανέβασμα, πράγμα το οποίο δε συνέβαινε ακριβώς και στην κινηματογραφική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη. Όσο αφορά στον “Αρίστο” και στη σκηνοθεσία μου που παίζεται στο Θέατρο Άνεσις για τρίτη χρονιά, για μένα είναι μια παράσταση που με έχει σημαδέψει όσο καμία άλλη. Είναι ένα έργο εμμονή το οποίο έχει γράψει τη δική του διαδρομή, παίζεται sold out εδώ και τρία χρόνια και είναι μεγάλη χαρά η επιτυχία αυτής της παράστασης, γιατί δείχνει ότι είναι μια παράσταση η οποία δεν έκανε απλά έναν κύκλο, αλλά ουσιαστικά πάτησε πάνω σε μια ανάγκη του θεατρικού κοινού να δει κάτι διαφορετικό και ουσιαστικό. Για δεύτερη χρόνια συνεχίζεται και “Ο Επιθεωρητής” στο Tempus Verum στο Γκάζι. Αυτό το έργο ήταν μια ανάσα φρεσκάδας, καθώς είναι μια κωμωδία που ήθελα να κάνω, ένιωσα πολύ ωραία με τους ηθοποιούς και δραματουργικά η πρόταση που υπάρχει μέσα στο έργο είναι όλο αυτό το κυνήγι της χαμένης ουτοπίας και ένα σχόλιο μεταξύ ψευδαίσθησης και πραγματικότητας, όπως το υπονοεί ο Γκόγκολ αλλά το εννοεί η παράσταση».

 

Τον Κώστα Βασαρδάνη, τη Θέμιδα Μπαζάκα και τη Μαίρη Μηνά σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου στην παράσταση του έργου «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς που ανεβαίνει τη νέα χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

«Η σκηνοθεσία νιώθω ότι είναι μια λειτουργία η οποία μου είναι πια πολύ πιο καθαρή» συνεχίζει ο Γιώργος Παπαγεωργίου. «Δεν μπλέκω καθόλου τις δύο ιδιότητες. Μου αρέσει πολύ σαν σκηνοθέτης να σκέφτομαι σαν ηθοποιός και μου αρέσει πολύ όταν παίζω σαν ηθοποιός να μην σκέφτομαι σαν σκηνοθέτης. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλω καθόλου να μπλέκομαι όταν είμαι στα χέρια ενός σκηνοθέτη ως ηθοποιός. Μου αρέσει να απολαμβάνω πλήρως τη διαδικασία του να αφήνομαι και να είμαι πλήρως διαθέσιμος προκειμένου να εξερευνήσω το ρόλο και το έργο. Όσον αφορά τη σκηνοθεσία θέλω και οι ηθοποιοί μου να είναι το ίδιο όπως λειτουργώ και εγώ ως ηθοποιός στους σκηνοθέτες μου. Πράγμα που μέχρι στιγμής έχω την τύχη να μου συμβαίνει. Το έργο του Τενεσί Ουίλιαμς με βρήκε σε μια στιγμή που μελετούσα κλασικά έργα και έπεσα πάνω σε αυτό. Διαβάζοντας το “Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι” κάτι κουνήθηκε μέσα μου ακριβώς στη σχέση του Σεμπάστιαν με τη μητέρα του. Αυτό ήταν το πρώτο μου κίνητρο για να δω θετικά το ανέβασμα αυτού του έργου. Στη συνέχεια άρχισα να το σκέφτομαι όλο και πιο πολύ για να καταλήξω ότι τη δεδομένη στιγμή  έγινε ένα πάντρεμα με αυτό το έργο και με εμένα προσωπικά. Υπήρχε ένα σωστό timing για εμένα και γι’ αυτή τη δραματουργία που όντως μου είναι μέχρι στιγμής καινούργιο. Δεν είναι σ’ ένα ασφαλές έδαφος όπως ένα νεοελληνικό κείμενο που να νιώθω ότι αποτελεί μια συνέχεια ενασχόλησής μου με την ελληνική δραματουργία που υπάρχει από την “Ωραία του Πέραν” (Θέατρο του Νέου Κόσμου 2017), από τον “Αρίστο” και τη “Γιαννούλα η Κουλουρού” (Φεστιβάλ Αθηνών 2019). Είναι για μένα κάτι καινούργιο, αλλά ταυτόχρονα νιώθω ότι όλα αυτά τα έργα έχουν έναν κοινό πυρήνα και ότι κάπως ακουμπάνε σ’ ένα τραύμα. Είτε αυτό είναι κοινωνικό τραύμα, είτε προσωπικό, είτε ένα τραύμα του συγγραφέα. Και αυτό για μένα είναι ένας κοινός παρανομαστής που αποτελεί πάντα μια αφορμή για να αγαπήσω ένα έργο. Και φυσικά το γεγονός ότι έχω μια πολύ ωραία συνεργασία με τη Θέμιδα Μπαζάκα που ερμηνεύει την κυρία Βέναμπλ και με τη Μαίρη Μηνά που είναι μια νέα ηθοποιός, αλλά για μένα διαθέτει όλο το υποκριτικό οπλοστάσιο για να υποκριθεί έναν πολύ εμβληματικό ρόλο όπως αυτόν της Κάθριν. Καθώς και όλη η υπόλοιπη διανομή που αποτελείται από ηθοποιούς που ήθελα πολύ να συνεργαστώ μαζί τους. Αυτή η συνάντηση και αυτό το έργο είναι για μένα μια καλή στιγμή. Τα κλασικά έργα, όπως το συγκεκριμένο, έχουν τόσο γερές δομές και τόσο λεπτομερή δουλειά από κάτω που δεν μπορεί να είσαι ασυγκίνητος σε σχέση με την τελειότητα της κατασκευής τους. Με συγκινεί το βάθος με το οποίο έχει χειριστεί τους χαρακτήρες του ο Τενεσί Ουίλιαμς».

 

Τον Μιχάλη Οικονόμου, τη Φιλαρέτη Κομνηνού και τον Γιάννη Λεάκο σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου στον «Αρίστο» στο Θέατρο Άνεσις. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Η Μαρία Πετεβή, ο Θανάσης Ζερίτης και η Μαρία Διακοπαναγιώτου, στον «Επιθεωρητή» στο Θέατρο Tempus Verum. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου ερμηνεύει το ρόλο του ποιητή Φανφάρα στην παράσταση του έργου «Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά που παίζεται στο Εθνικό Θέατρο. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

 

 

Πληροφορίες παραστάσεων

«Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου

Δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Παπαγεωργίου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Μαίρη Μηνά, Κώστας Βασαρδάνης, Αθηνά Αλεξοπούλου, Γιάννης Λατουσάκης

 

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κεντρική Σκηνή, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Αθήνα, τηλ. 210 9212900

Πότε: από24 Ιανουαρίου 2020 και κάθε Τετάρτη στις 18.30, Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο στις 18.30, Κυριακή στις 21.15. Έως 12 Απριλίου 2020

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Εισιτήρια: Τετάρτη-Παρασκευή 18 ευρώ (κανονικό), 15 ευρώ (μειωμένο), 12ευρώ (ανέργων), Σάββατο-Κυριακή 20 ευρώ (κανονικό), 17 ευρώ (μειωμένο)

 

 

«Αρίστος» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου»

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου

Διασκευή / Δραματουργική επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου

Μουσική: Γιώργος Δούσος

Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Αριανούτσου

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Προϊστάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φιλαρέτη Κομνηνού, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Λεάκος.

Μουσικός επί σκηνής: Άλκης Μαγγόνας

 

Πού: Θέατρο Άνεσις, Λεωφ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7718943

Πότε: από 21 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: 17 ευρώ (κανονικό), 15 ευρώ (μειωμένο)

 

 

«Επιθεωρητής» βασισμένο στο έργο «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ

Διασκευή / Δραματουργική Επεξεργασία: Πάνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου

Σκηνικά: Κατερίνα Αριαννούτσου

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου

Κομμώσεις: Talkin’ Heads

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Διακοπαναγιώτου, Θανάσης Ζερίτης, Πάνος Παπαδόπουλος, Μαρία Πετεβή, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Λατουσάκης

 

Πού: Θέατρο Tempus Verum-Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι, τηλ. 210 3425170

Πότε: από 7 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 21 Ιανουαρίου2020

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο)

 

 

«Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά

Σκηνοθεσία Άρης Μπινιάρης

Διασκευή  Άρης Μπινιάρης, Θεοδώρα Καπράλου

Δραματουργική επεξεργασία Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνικά, Κοστούμια, Video Πάρις Μέξης

Μουσική Φώτης Σιώτας

Στίχοι τραγουδιών Άρης Μπινιάρης

Φωτισμοί Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη Δώρα Ξαγοράρη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Γάλλος, Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, Ηρώ Μπέζου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Λυδία Τζανουδάκη, Έλενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης

Μουσικοί επί σκηνής: Φώτης Σιώτας, Δημήτριος Τσεκούρας

Χειρισμός κάμερας επί σκηνής Άρης Μπινιάρης

 

Πού: Εθνικό Θέατρο Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ.

210 5288170-171, 210 7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), στο www . ticketservices . gr και στο tickets.public.gr

Πότε: από 19 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Τετάρτη, Κυριακή στις 18.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00. Έως 5 Ιανουαρίου 2020.

Εισιτήρια: Τετάρτη, Πέμπτη 15 ευρώ (ενιαία τιμή), Παρασκευή 13 ευρώ (ενιαία τιμή), Σάββατο, Κυριακή 18 ευρω (ενιαία τιμή),

Ειδικές τιμές: Φοιτητικό-Νεανικό 10 ευρώ (κάθε Πέμπτη), Άνω 65 ετών 10 ευρώ (κάθε Τετάρτη), Κάρτα ανεργίας 5 ευρώ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη), ΑΜΕΑ 5 ευρώ και συνοδός 5 ευρώ (καθημερινά και Σαββατοκύριακο), Πολύτεκνοι 10 ευρώ (καθημερινά και Σαββατοκύριακο)