Σοφία Παπαδοπούλου: «Από όσες παραστάσεις έχω κάνει ο Μικρός Πρίγκιπας είναι η αγαπημένη μου»

Η Θέα είδε το «Mute» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
20 Νοεμβρίου 2019
Βασιλική Τρουφάκου: «Ο Καραγάτσης δεν κατέχει τυχαία τη θέση του στις καρδιές του κόσμου»
22 Νοεμβρίου 2019
Η Θέα είδε το «Mute» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
20 Νοεμβρίου 2019
Βασιλική Τρουφάκου: «Ο Καραγάτσης δεν κατέχει τυχαία τη θέση του στις καρδιές του κόσμου»
22 Νοεμβρίου 2019

Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου 104 από την Ομάδα των Πέντε Εποχών.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Συνεχόμενες εναλλαγές σκηνικών αντικειμένων και ρόλων δημιουργούν εικόνες, μουσικές, ρυθμούς, τοπία και κόσμους που  ζωντανεύουν το σύμπαν του Μικρού Πρίγκιπα. «Ο Μικρός Πρίγκιπας» μια «παράσταση-παιχνίδι» για παιδιά και για μεγάλους, ανεβαίνει κάθε Κυριακή στο Θέατρο 104 από την Ομάδα των Πέντε Εποχών. Η Σοφία Παπαδοπούλου υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια και μας μιλάει για τη θεατρική διασκευή  και τη σκηνοθεσία που έχει κάνει στο ομότιτλο παραμύθι του Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ.

 

 

«Είμαστε η Ομάδα των Πέντε Εποχών και ασχολούμαστε  με το Θέατρο για παιδιά από το 2007» λέει η Σοφία Παπαδοπούλου. «Όταν ξεκινήσαμε είχαμε πλήρη συνείδηση ότι είναι ένα «δύσκολο» είδος θεάτρου μιας και τα παιδιά είναι οι πιο ειλικρινείς θεατές. Ωστόσο η αγάπη μας για τα παιδιά στάθηκε “οδηγός” μας και σήμερα 12 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να “βρισκόμαστε” με τα παιδιά σε πολλούς και διαφορετικούς “τόπους συνάντησης”: τις διαδραστικές παραστάσεις μας, τα εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα αλλά και τα εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού σε εβδομαδιαία βάση. Με τον Μικρό Πρίγκιπα η “σχέση”  μας ξεκίνησε χρόνια πριν, μιας και ήταν ένα εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα που είχα φτιάξει και  παρουσιάζαμε σε σχολεία. Μάλιστα ήταν ένα πρόγραμμα που ενθουσίαζε τους μικρούς φίλους. Αυτός ήταν και ο λόγος που σκέφτηκα να το «πειράξω» λιγάκι και να το κάνω παράσταση! Αλλά μάλλον γελάστηκα, με τον Μικρό Πρίγκιπα δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο απλά τα πράγματα. Το αγόρι με τα χρυσαφένια μαλλιά μπορεί να λέει τις πιο απλές κουβέντες ωστόσο κρύβουν πάντα ένα βαθύτερο νόημα. Όταν λοιπόν ξαναέπιασα το βιβλίο στα χέρια μου …. μαγεύτηκα! Δεν είχε καμία σχέση αυτό που διάβαζα τώρα με αυτό που είχα διαβάσει χρόνια πριν. Άλλωστε είναι και αυτό ένα από τα “προσόντα” του μικρού πρίγκιπα: σε κάθε ανάγνωση ανακαλύπτεις ακόμα έναν θησαυρό. Μπορεί και γι’ αυτό το βιβλίο να έχει τόσους παθιασμένους αναγνώστες. Περιττό να πω πως η παράσταση που φτιάξαμε τελικά, δεν έχει καμία σχέση με το εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα που παρουσιάζαμε πριν. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Η αλήθεια είναι πως μου απορρόφησε πολύ χρόνο και πολύ ενέργεια, όμως δεν μετανιώνω στιγμή! Απ’ όσες παραστάσεις έχω κάνει, ο Μικρός Πρίγκιπας είναι η αγαπημένη μου».

 

Ο Μιχάλης Κατσούδας και η Μιράντα Ζησιμοπούλου στην παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας».

 

«Σ’ αυτή την παράσταση, πέρα από το ότι συμμετέχω ως ηθοποιός, έχω κάνει τη θεατρική διασκευή, τη σκηνοθεσία μαζί με τη βοήθεια της πολύτιμης συνεργάτιδας Γιάννας Καφέ στα κομμάτια της υποκριτικής και τη μουσική επιμέλεια μαζί με τη Μελίνα Γλωσσιώτη. Επίσης, έχω σχεδιάσει τις θεατροπαιδαγωγικές δράσεις. Η Ομάδα ακολουθεί την τεχνική του θεατρικού παιχνιδιού και εγώ είχα την μεγάλη τύχη να τη “διδαχτώ” από τον έναν και μοναδικό Λάκη Κουρεντζή. Όλοι οι ηθοποιοί που έρχονται στην Ομάδα εκπαιδεύονται στην εν λόγω τεχνική. Το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να κάνει θαύματα και όταν αυτά “συμβαίνουν” οι παίχτες, τα παιδιά, οι θεατές, εμείς βιώνουμε μοναδικές στιγμές! Είμαι τυχερή γιατί έχω εξαιρετικούς συνεργάτες, με ήθος αλλά και ταλέντο. Τον Μικρό Πρίγκιπα ερμηνεύει η ηθοποιός και χορεύτρια Μιράντα Ζησιμοπούλου και τον πιλότο (και όχι μόνο) ο Μιχάλης Κατσούδας. Η παράσταση είναι στημένη με τέτοιον τρόπο ώστε ο Μιχάλης και εγώ έχουμε συνεχόμενες εναλλαγές ρόλων. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα κείμενο που κατά την άποψή μου είναι γραμμένο για ενήλικους θεατές, δεν είναι παιδικό έργο. Ωστόσο η θεατρική διασκευή αφορά όλους και όλοι βρίσκουν κάτι να ταυτιστούν.  Σίγουρα τους μεγάλους τους κερδίζει περισσότερο το κείμενο, ενώ  τα παιδιά μαγεύονται από την εικόνα αλλά και τη δράση. Οι συνεχόμενες εναλλαγές σκηνικών αντικειμένων, ρόλων και ρυθμών συνδυαστικά με τη βιωματική διαδικασία παρασύρουν το κοινό σχεδόν κυριολεκτικά στο Σύμπαν του Μικρού Πρίγκιπα. Για παράδειγμα, είναι τα ίδια τα παιδιά που θα βοηθήσουν τον Μικρό Πρίγκιπα να καθαρίσει τον πλανήτη του από τα μπαομπάπ και εν συνεχεία θα ζωντανέψουν με το σώμα τους κάτι που αγαπάει πολύ. Ένα ηλιοβασίλεμα! Μια αγαπημένη φράση του κειμένου που με αγγίζει ιδιαίτερα είναι αυτή που λέει ο Μικρός Πρίγκιπας στον Πιλότο: “Τη νύχτα να κοιτάς τα αστέρια και αφού εγώ θα ζω σ’ ένα απ’ αυτά, θα γελώ σ’ ένα απ’ αυτά για ‘σενα τότε θα ‘ναι σα να γελούν όλα τ’ αστέρια!”. Επίσης, τα λόγια της Αλεπούς και το μυστικό που λέει στον Μικρό Πρίγκιπα: “Μόνο τα μάτια της καρδιάς βλέπουν καλά, τα μάτια δε βλέπουν την ουσία”. Υπάρχουν πολλές φράσεις μέσα στο κείμενο που αγγίζουν τον καθένα μας μ’ έναν διαφορετικό τρόπο».

 

 

Η Σοφία Παπαδοπούλου υπογράφει τη θεατρική διασκευή, τη σκηνοθεσία και  την καλλιτεχνική επιμέλεια στην παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας» που ανεβαίνει στο Θέατρο 104.

 

Πληροφορίες παράστασης

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία και  Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιάννα Καφέ

Κατασκευές: Ιφιλένια Ζαχαριάδου

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ανδριώτης

Μουσική Επιμέλεια: Μελίνα Γλωσσιώτη, Σοφία Παπαδοπούλου

Αφίσα: Χρυσούλα Κοροβέση

Σχεδιασμός θεατροπαιδαγωγικών δράσεων: Σοφία Παπαδοπούλου

 

Ηθοποιοί/Εμψυχωτές: Σοφία Παπαδοπούλου, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Μιχάλης Κατσούδας

 

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. 6932 321039 & 2121 010582

Πότε: από 3 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Κυριακή στις 12.00. Έως 26 Ιανουαρίου 2020

Διάρκεια Παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Είσοδος: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο για πολύτεκνους, ανέργους, άνω των 65).

Προβλέπονται ειδικές τιμές για προγραμματισμένες παραστάσεις σχολείων, συλλόγων, εταιρειών και οργανισμών

 

 

 

Λίγα λόγια για την «ομάδα των Πέντε Εποχών»

Η θεατρoπαιδαγωγική «ομάδα των Πέντε Εποχών» συστάθηκε το 2006 και απαρτίζεται από εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού, ηθοποιούς, παιδαγωγούς και θεατρολόγους. Έχει παρουσιάσει δουλειές της (Παιχνιδομαγέματα, Σαν ..Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Αναζητώντας τον Μου, κ.ά.)  σε παιδικές θεατρικές σκηνές (Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, Χυτήριο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Θέατρο Χώρα, Θέατρο της Ημέρας, Επί Κολωνώ, Λύχνος Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού, Θέατρο 104). Έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση καλοκαιρινών προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης, σε συνεργασία με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και παράλληλα έχει αναλάβει την εμψύχωση ομάδων παιδιών και ενηλίκων. Παράλληλα, έχει εκπονήσει μια σειρά από εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια με ποικίλες θεματικές ενότητες σε σχολεία και εκπαιδευτήρια. Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης και αναλαμβάνει την κατάρτιση στον τομέα του θεατρικού παιχνιδιού σε παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και ηθοποιούς. Στόχος της ομάδας είναι η ανάπτυξη του θεατρικού φαινομένου με τη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού και βασική της αρχή είναι η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην παιδαγωγική και θεατρική μέθοδο, με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να διασφαλίζεται η μαγεία του θεάτρου αλλά να επιτυγχάνονται και μία σειρά από εκπαιδευτικούς στόχους πολλαπλών επιπέδων.