Η Mαρία Προϊστάκη μιλάει για το «Νυφικό Κρεβάτι»

Λουκία Μιχαλοπούλου: «Είναι το δυσκολότερο και απαιτητικότερο κείμενο που έχω διαβάσει»
19 Νοεμβρίου 2019
Η Θέα είδε το «Mute» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
20 Νοεμβρίου 2019
Λουκία Μιχαλοπούλου: «Είναι το δυσκολότερο και απαιτητικότερο κείμενο που έχω διαβάσει»
19 Νοεμβρίου 2019
Η Θέα είδε το «Mute» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
20 Νοεμβρίου 2019

Η Μαρία Προϊστάκη ερμηνεύει το ρόλο της Αγνής στην παράσταση του έργου «Νυφικό Κρεβάτι» του Γιαν Ντε Χάρτογκ.

 

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Πρόκειται  ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα παγκοσμίως  που έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο αλλά και στο θέατρο διασκευασμένο ως μιούζικαλ. Το πολυβραβευμένο έργο του Ολλανδού συγγραφέα Γιαν Ντε Χάρτογκ «Νυφικό Κρεβάτι» σκηνοθετεί ο Γιώργος Χριστοδούλου στο Θέατρο Από Μηχανής. Η ιστορία ακολουθεί τους δυο πρωταγωνιστές, τον Μάικ και την Αγνή, από την πρώτη νύχτα του γάμου τους μέχρι σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, σε μια γλυκόπικρη κωμωδία καταστάσεων. Το ρόλο της Αγνής ερμηνεύει η Μαρία Προϊστάκη η οποία υπογράφει και τη μετάφραση του έργου. Η ηθοποιός μιλάει για την παράσταση και τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη που είναι μαζί στη ζωή και στη σκηνή.

 

 

Πώς έγινε η επιλογή για το «Νυφικό Κρεβάτι» του Γιαν Ντε Χάρτογκ;

Ψάχναμε για καιρό ένα έργο που να αφορά στη σχέση ενός ζευγαριού. Συνήθως αυτά που διαβάζαμε δίνανε έμφαση στη σκοτεινή, αδιέξοδη και μαύρη πλευρά της σχέσης. Μια μέρα έπεσε στα χέρια μας το «Νυφικό Κρεβάτι» και όταν το διαβάσαμε και γυρίσαμε την τελευταία σελίδα ήμασταν συγκινημένοι και νιώθαμε ότι πήγαμε ένα ταξίδι και μέσα σ ‘αυτό γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τους ήρωες και την ιστορία τους. Αυτό που συμβαίνει συνήθως όταν διαβάζεις καλή λογοτεχνία. Τότε είπαμε με σιγουριά ότι αυτό θέλουμε να κάνουμε, αυτό μας ταιριάζει και γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να μιλήσουμε αυτή τη χρονική στιγμή της ζωής μας.

 

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Γιώργο Χριστοδούλου και ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

Παρότι έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν άλλες τρεις φορές, αυτή είναι η πρώτη που συνυπάρχουμε μαζί επί σκηνής. Πάντα πιστεύαμε ότι θα έχουμε εξαιρετική χημεία και τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να το κάνουμε με δική μας πρωτοβουλία. Επίσης, είμαστε σύντροφοι τα τελευταία εννέα χρόνια και γονείς ενός παιδιού τους τελευταίους τέσσερις μήνες και θέλαμε να μιλήσουμε στο θέατρο για πράγματα που μας απασχολούν και που είναι γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις. Η πρόκληση ήταν ότι όλη η προπαρασκευαστική διαδικασία της παράστασης, από τη μετάφραση έως τις πρόβες συνέπεσε με τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού μας και όποιος έχει παιδί μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό!

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι αυτός της Αγνής. Η Αγνή ξεκινάει στο έργο ως ένα κορίτσι γύρω στα είκοσι, γεμάτο ζωντάνια και ενέργεια και την παρακολουθούμε για τα επόμενα 35 χρόνια της ζωής της. Σε κάποιες στιγμές είναι εύθραυστη και ευάλωτη και σε άλλες δυνατή και αιχμηρή. Ο συνδυασμός αυτός την κάνει πολύ αναγνωρίσιμη.

 

 

Τι συμβαίνει ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές;

Συμβαίνουν σχεδόν όλα όσα μπορούν να συμβούν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που είναι μια ζωή μαζί. Ερωτεύονται, τσακώνονται, αγαπιούνται, μισιούνται, έρχονται κοντά, απομακρύνονται, φοβούνται, παρηγορούν ο ένας τον άλλο, θεωρούν δεδομένο ο ένας τον άλλο, ανακαλύπτουν ξανά ο ένας τον άλλο, ματαιώνονται τα όνειρα τους, ονειρεύονται ξανά, αποκτούν παιδιά, ξαναμένουν μόνοι τους, γερνούν και φεύγουν. Η ζωή όλων των ανθρώπων μπορεί να χωρέσει μέσα σε μια πρόταση χωρισμένη με κόμματα, αυτό όμως που την κάνει ξεχωριστή είναι το πώς τα βιώνει ο καθένας όλα αυτά. Αυτό είναι πάντα εντελώς εξατομικευμένο.

 

Θέλετε να μας περιγράψτε μια αστεία σκηνή της παράστασης;

Σ’ αυτή την παράσταση αυτά που φαντάζουν αστεία για το θεατή είναι πολύ σοβαρά για τους ήρωες της ιστορίας κι αυτό τα κάνει ακόμα πιο αστεία. Ένα παράδειγμα είναι η πρώτη σκηνή του έργου που είναι η πρώτη νύχτα του γάμου τους. Δε γνωρίζονται καλά ακόμα, είναι νέοι, ερωτευμένοι και ελαφρώς μεθυσμένοι και αυτή είναι μια σκηνή γεμάτη εμπόδια. Άλλα λένε, άλλα θέλουν, άλλα εννοούν, ταυτόχρονα φοβούνται κιόλας, έχουν ο καθένας τις ανασφάλειες του και ο συνδυασμός όλων αυτών δημιουργεί πολλές αστείες στιγμές μεταξύ τους.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τη φράση «για πάντα μαζί»; Μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα;

Η απάντηση είναι ναι, μπορεί να συμβεί, το έχω δει να συμβαίνει και ναι θέλω όσο τίποτα να συμβεί και σ’ εμένα! Είναι δύσκολο, κάθε άλλο παρά αυτονόητο αλλά όχι ανέφικτο. Είναι ένα στοίχημα ζωής και μια ευχή. Μια ευχή που κάνουμε μέσα απ΄ αυτή την παράσταση σε εμάς τους ίδιους και στο κοινό που θα έρθει να μας δει.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν ντε Χάρτογκ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Χριστοδούλου

Μετάφραση: Μαρία Προϊστάκη

Φωτισμοί:  Αλέκος Αναστασίου

Σκηνικά-κουστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα

Μουσική: Βαλέρια Δημητριάδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Αθανασόπουλος

Φωτογραφίες: Σπύρος Χατζηαγγελάκης

 

Παίζουν: Μαρία Προϊστάκη, Γιώργος Χριστοδούλου

 

 

Πού: Θέατρο Από Μηχανής, Ακαδήμου13, Αθήνα, τηλ. 2105232097, www.amtheater.gr

Πότε: από 13 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Δευτέρα στις 18.00 και Τετάρτη στις 21.00. Έως 13 Ιανουαρίου 2020

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10  ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό/ανέργων/ΑμεΑ/ Άνω των 65), 5  ευρώ (ατέλεια )

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά