Γεράσιμος Γεννατάς: «Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν ένα άθροισμα πολλών αντιφατικών στοιχείων»

Η Μπέττυ Αρβανίτη μιλάει για την παράσταση «Πριν την αποχώρηση»
14 Νοεμβρίου 2019
Άγγελος Μπούρας: «Η ανάγκη μου να είμαι ο εαυτός μου με ώθησε στο θέατρο»
18 Νοεμβρίου 2019
Η Μπέττυ Αρβανίτη μιλάει για την παράσταση «Πριν την αποχώρηση»
14 Νοεμβρίου 2019
Άγγελος Μπούρας: «Η ανάγκη μου να είμαι ο εαυτός μου με ώθησε στο θέατρο»
18 Νοεμβρίου 2019

 

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Όση ώρα κάνουμε αυτή τη συνέντευξη νιώθει μια βαθιά συγκίνηση για το ρόλο που ερμηνεύει. Ο Γεράσιμος Γεννατάς μιλάει για την ιστορική μορφή του Γάλλου στρατηγού και Αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτη, τον οποίον υποδύεται υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Ιόλης Ανδρεάδη στην παράσταση «Πόλεμος και Ειρήνη». Το ομώνυμο μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1869. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, αλλά και διακόσια χρόνια από την καταληκτική ημερομηνία των γεγονότων που διαδραματίζονται στις σελίδες του (1820), ένας εκλεκτός θίασος πρωταγωνιστών ενσαρκώνει το σημαντικότερο μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

 

 

«Το έργο είναι από εκείνα τα μνημεία της λογοτεχνίας που ανήκουν σε όλον τον κόσμο και νομίζω ότι μόνο τυχεροί μπορούμε να αισθανόμαστε που έχουμε την ευκαιρία να μπούμε μέσα σε αυτόν τον κόσμο που έχει πλάσει ο Τολστόι» λέει ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς. «Το είχα διαβάσει όταν ήμουν περίπου είκοσι πέντε ετών. Τι θα μπορούσα να πω για αυτό το έργο; Είναι τόσος ο όγκος του και τόσο βαθιά η πυκνότητά του που δεν μπορείς να πεις κάτι, δηλαδή θα ήταν λίγο επιπόλαιο να πεις σε μια γραμμή αυτά που λέει. Είναι μια τεράστια απίθανη πνευματική κατασκευή και κληρονομιά που δεν μπορείς να την περιγράψεις έτσι εύκολα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η αγάπη για τη ζωή είναι τόσο βαθιά και τόσο μεγάλη σε κάθε λέξη του βιβλίου, σε κάθε του σελίδα. Είναι βαθιά και μεγάλη η αγάπη του Τολστόι για την ίδια τη ζωή και για το πώς η ίδια η ζωή βηματίζει και δημιουργεί ιστορία παντού. Είτε αυτό είναι πόλεμος είτε είναι σαν η ζωή να τα προσπερνάει όλα αυτά και όχι να κοροϊδεύει όχι να τους βγάζει τη γλώσσα, αλλά να αποδεικνύει ότι εγώ θα περπατήσω και νομίζω ότι αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε όλο το έργο. Η βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο και για τη ζωή».

 

Ο Κώστας Καζάκος ερμηνεύει τον Λέοντα Τολστόι και τον Στρατηγό Κουτούζωφ.

 

«Ο ρόλος μου είναι ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Μέγας Ναπολέων και μόνο που το λέω, δεν θέλω να πω ότι ντρέπομαι αλλά δεν μπορείς να υποδυθείς το Ναπολέοντα Βοναπάρτη» συνεχίζει ο ηθοποιός. «Δεν μπορεί κάποιος να κάνει το Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ειδικά στο θέατρο. Στον κινηματογράφο, ενδεχομένως, όπου μια ταινία έχει έναν μεγαλύτερο ρεαλισμό για τα μάτια των θεατών ότι ύφος και να έχει, εννοώ σε οποιοδήποτε υφολογικό κινηθεί μια ταινία είναι πάντα πιο ρεαλιστική από ότι το θέατρο. Στο θέατρο όμως δεν μπορείς να κάνεις το Ναπολέοντα Βοναπάρτη, δεν μπορείς να κάνεις αυτή την τεράστια ιστορική μορφή. Αυτό που μπορείς να κάνεις στο θέατρο και μάλιστα σε μια παράσταση που θα είναι τρεις ώρες, όπως η δική μας που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, δεν θα είναι για πέντε μέρες που πιθανώς μια παραγωγή στην Ευρώπη θα μπορούσε να την κάνει μια εβδομάδα, να παίζουν επτά μέρες από τρεις ώρες την ημέρα. Εκεί θα ήταν αλλιώς, το βιβλίο το αντέχει. Αλλά μέσα σε τρεις ώρες τι να κάνεις από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη; Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να σηματοδοτήσεις επί σκηνής συμπεριφορές αυτού του προσώπου τις οποίες εσύ θέλεις να προκρίνεις και να δείξεις. Αυτό λοιπόν θα κάνουμε εμείς. Θεωρώ ότι είναι πολύ προκλητικό και πολύ γοητευτικό. Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ήταν ένα άθροισμα πολλών αντιφατικών και ετερόκλητων στοιχείων και ήταν γέννημα της εποχής του, γέννημα της Γαλλικής Επανάστασης με ότι σημαίνει αυτό. Αλλά στα δικά μου μάτια, στη σκέψη και στην ψυχή μου ήταν κάτι σαν ένα φυσικό φαινόμενο, σαν μια καταιγίδα που έπεσε. Όπως μια καταιγίδα που πέφτει και τελειώνει και συμβαίνει για κάποιο λόγο. Δεν είναι μεταφυσικό φαινόμενο, είναι φυσικό φαινόμενο. Εκτονώνεται μια ενέργεια, εγώ θεωρώ ότι αυτό ήταν η προσωπικότητα αυτή, μια καταιγίδα, ένα πυροτέχνημα. Αυτά που συνέβησαν μέσα σε μια εικοσαετία, και μια εικοσαετία ήταν πολύ διαφορετική τότε από ότι σήμερα, ήταν ανήκουστα πράγματα. Θα έλεγε κανείς ότι ένας σφαγέας ήταν αλλά ήταν σε μια τέτοια εποχή, σφαγιαστική. Αυτά που μείνανε σαν κληρονομιά από τον ίδιο είναι οι πρώτες οργανώσεις των κοινωνιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο νομοθετικό σύστημα, στο σύστημα της δικαιοσύνης και σε πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής που έχουν τις απαρχές τους εκεί στη σημερινή Ευρώπη. Σε αυτά που έκανε ο ίδιος. Γι’ αυτό λέω ότι ήταν ένα γέννημα της Γαλλικής Επανάστασης είχε πολλά αντιφατικά και ετερόκλητα στοιχεία. Είχε στοιχεία τα οποία θα μπορούσε κανείς να τα βάλει από τη μεριά της ζυγαριάς που μετράνε τον άνθρωπο και τα άλλα είναι τα γνωστά. Πολύ αίμα».

 

Η Ρούλα Πατεράκη ερμηνεύει την Άννα Πάβλοβνα και τη Σοφία Τολστόι.

 

«Το γεγονός ότι αυτή η παράσταση ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι μια ακόμη από τις ευλογίες της δουλειάς που κάνουμε. Είναι αυτό που χαίρεσαι και νιώθεις ότι υπηρετείς μια ομορφιά. Νομίζω ότι η ομορφιά είναι ένα στοιχείο που λείπει τόσο πολύ από τη ζωή μας και νομίζω πως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας δυστυχώς δεν θέλει την ομορφιά. Δεν είμαστε εξασκημένοι στην ομορφιά, δεν μας αρέσει η ομορφιά γιατί έχουμε εκπαιδευτεί τα τελευταία πενήντα χρόνια να μη μας αρέσει η ομορφιά. Η ομορφιά είναι μία αλλά είναι παντού, είναι στα σχήματα και στον εξωτερικό χώρο αλλά είναι και στις σχέσεις μας. Η ευγένεια είναι ομορφιά. Το ότι αναγκαζόμαστε να ζούμε σε αυτή την πόλη που μας κάνει τόσο μα τόσο αγενής, να βρίζουμε ο ένας τον άλλον κάθε μέρα δείχνει ότι δεν θέλουμε την ομορφιά. Έχουμε μάθει στην ασχήμια, στην ευτέλεια, στην ξιπασιά, στο ποιος έχει το πιο καθαρό αυτοκίνητο και το πιο ωραίο κινητό λες και αυτό είναι το θέμα. Νιώθουμε λοιπόν τυχεροί που ασχολιόμαστε με τόση ομορφιά. Επίσης ένα από τα πολύ γοητευτικά και ζηλευτά πράγματα αυτής της δουλειάς που κάνουμε είναι ότι γνωρίζουμε καινούργιους ανθρώπους. Είναι πολύ μεγάλη χαρά που παίζω με τον Κώστα Καζάκο και με τη Ρούλα Πατεράκη. Είναι μια ζωντανή ιστορία, μια ολόκληρη ιστορία στο θέατρο. Ο Κώστας πρέπει να έχει εξήντα χρόνια στο θέατρο μπορεί και παραπάνω. Αυτό είναι συγκινητικό. Χάρηκα πολύ που γνώρισα τη σκηνοθέτιδα Ιόλη Ανδρεάδη, γιατί είναι ένας άνθρωπος με γνώσεις και ευγένεια. Είναι ένας πολύ ωραίος συνδυασμός, να έχει κανείς και γνώσεις και ευγένεια. Ηλικιακά είμαι ο τρίτος της παρέας και αυτό μου δίνει επίσης χαρά καθώς και το γεγονός ότι έχω γνωρίσει όλα αυτά τα παιδιά που είναι ένας εξαιρετικός θίασος ένας προς έναν. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ γοητευτικό μωσαϊκό».

 

Ο Γεράσιμος Γεννατάς ερμηνεύει το Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέοντος Τολστόι

 

Μετάφραση από τα αγγλικά – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

Πρωτότυπη διασκευή για το θέατρο: Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης

Σκηνογραφία -Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Χριστοφίδης

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Κατασκευές: Γιάννης Νίτσος

Κατασκευή αρκούδας: Στέλιος Κουτρούλης

Κατασκευές χειροποίητων φιγούρων και χάρτη: Γιάγκος Ανδρεάδης

Διδασκαλία Χορού Ecossaise: Darren Royston

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου: Ελένα Μπούγου

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Μακιγιάζ – Κομμώσεις: Αννα Μαρία Προκοπίδου

Κατασκευή σφυροδρεπάνων και μπάμπουσκας: Βασιλική Τσιλιγκρού

Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Διακουμοπούλου

Συνεργάτης Παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης

Συμπαραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά & Performing arts and entertainment ltd

 

 

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Λέων Τολστόι / Στρατηγός Κουτούζωφ: Κώστας Καζάκος

Άννα Πάβλοβνα / Σοφία Τολστόι: Ρούλα Πατεράκη

Αντρέι Μπαλκόνσκι: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Νατάσα Ροστόβα: Νεφέλη Κουρή

Πιέρ Μπεζούχωφ: Κωνσταντίνος Μπιμπής

Ναπολέων Βοναπάρτης: Γεράσιμος Γεννάτας

«Μπελ» Ελέν Κουράγκινα: Βασιλική Τρουφάκου

Νικολάι Ροστώφ: Κώστας Νικούλι

Μάρια Μπαλκόνσκαγια: Τζένη Κόλλια

Λίζα Μπαλκόνσκαγια: Εστέλλα Κοπάνου

Ανατόλ Κουράγκιν: Ανδρέας Κανελλόπουλος

 

 

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310

Πότε: από 18 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00. Έως 26/5/2020

Διάρκεια παράστασης: 180 λεπτά με διάλειμμα

Εισιτήρια: από 10 έως 30 ευρώ