Ο Δημήτρης Δεγαΐτης σκηνοθετεί το έργο «Χωρίς Οικογένεια»

Κόρα Καρβούνη: «Είναι μάθημα για οποιονδήποτε δει αυτή την παράσταση»
12 Νοεμβρίου 2019
Η Μπέττυ Αρβανίτη μιλάει για την παράσταση «Πριν την αποχώρηση»
14 Νοεμβρίου 2019

Οι ηθοποιοί Δημοσθένης Φίλιππας, Κατερίνα Μηλιώτη, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Μάριος Κρητικόπουλος, Φραγκίσκη Μουστάκη, Φοίβος-Μαρίνος Σαμαρτζής, Τάσος Προβιάς, Χρήστος Δεσπότης και Σταύρος Καραμπάτσος που παίζουν στην παράσταση του έργου «Χωρίς Οικογένεια» του Εκτόρ- Ανρί Μαλό που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Δεγαΐτης.

Sharing is caring!

 

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Είναι το μυθιστόρημα που έκανε παγκόσμια γνωστό τον συγγραφέα Εκτόρ- Ανρί  Μαλό. Το «Χωρίς οικογένεια», έχει βραβευθεί από την Γαλλική Ακαδημία, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και διδάσκεται σε σχολεία και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Φέτος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο σε διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη. Ο σκηνοθέτης μιλάει για το κλασικό μυθιστόρημα που αποτελεί έναν ύμνο στην αξία της οικογένειας. Στην παράσταση υπάρχει ζωντανή μουσική, ενώ πριν την έναρξη του έργου τα παιδιά μπορούν να δουν την έκθεση στο φουαγιέ του θεάτρου που αφορά στο έργο και τη ζωή του Μαλό.

 

 

 

Ποια ήταν η επαφή σας με τον συγγραφέα Εκτόρ- Ανρί Μαλό και το έργο «Χωρίς Οικογένεια»;

Είχα διαβάσει το «Χωρίς Οικογένεια» μικρός αλλά δεν το είχα και τόσο καθαρά στην μνήμη μου όσο θα ήθελα. Αυτό που θυμόμουν έντονα ήταν ένα αγόρι τον Ρέμι και ένα χαμογελαστό ενήλικα τον Βιτάλι, συντροφιά με έναν σκύλο και μια μαϊμού, να δίνουν μουσικές παραστάσεις σε όλη τη Γαλλία. Σε πλατείες, στις όχθες ενός ποταμού, σε πάρκα. Με συγκινούσε αυτή η ελευθερία του θιάσου να προσφέρει την τέχνη του εν μέσω μιας διαρκούς πεζοπορίας.

 

Πώς επιλέξατε να σκηνοθετήσετε αυτό το έργο;

Ψάχναμε να βρούμε μια ιδέα για την παιδική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και μας πέρασε απ’ το μυαλό και αυτό το μυθιστόρημα. Το ξαναδιαβάσαμε για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και βρήκαμε πως η ιστορία του μικρού Ρεμί είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης, πιστέψαμε πως ένα καλό κλασικό βιβλίο σαν και αυτό δεν χάνει ποτέ τη διαχρονικότητά του και είναι σπουδαίο να το γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές. Οπότε πήραμε την απόφαση να το μεταφέρουμε στη σκηνή.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με την Άνδρη Θεοδότου η οποία υπογράφει την πρωτότυπη θεατρική διασκευή του βιβλίου που έγινε για το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν;

Με την ‘Ανδρη δουλεύουμε μαζί από το 2001. Η πρώτη μας επαγγελματική δουλειά ήταν στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη. Συνεπώς, ξέρει πολύ καλά ο ένας τον άλλο και συνεννοούμαστε ακόμα καλύτερα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε τις διαφωνίες μας. Πάντα όμως βρίσκουμε τρόπο να λύνουμε τυχόν προβλήματα που προκύπτουν και να μείνουμε και οι δύο ικανοποιημένοι. Είμαστε ζευγάρι και στη ζωή οπότε αυτό μάλλον λειτουργεί υπέρ μας.

 

 

Σκηνοθετείτε εννέα ηθοποιούς. Πώς είναι η συνεργασία σας και πώς έγινε η επιλογή τους;

Κάποιοι από τους ηθοποιούς, όπως είναι ο Δημοσθένης Φίλιππας και ο Κωνσταντίνος Ευστρατίου είναι συνεργάτες μου πολλά χρόνια. Κάποιοι άλλοι είναι συνεργάτες παλαιότεροι από το Θέατρο Τέχνης και κάποιοι είναι η νεότερη γενιά μαθητών της Δραματικής Σχολής του Τέχνης που ανεβαίνουν από νωρίς στην σκηνή ενώ ακόμα φοιτούν σε αυτή. Παράδοση του Θεάτρου που κρατά πολλά χρόνια πίσω. Όσο για τη συνεργασία, με όποιο θίασο και να επιλέξω, προσπαθώ να λειτουργούμε όλοι ήρεμα και χωρίς εντάσεις ώστε η πρόβα να είναι δημιουργική και ευχάριστη.

 

Ποιοι είναι οι χαρακτήρες του έργου και τι συμβαίνει μεταξύ τους;

Βασικός ήρωας είναι ο Ρεμί που ψάχνοντας για την πραγματική του οικογένεια θα τον δούμε να γίνεται μέλος ενός περιοδεύον θιάσου, να μαθαίνει μουσική, γραφή και ανάγνωση, να γίνεται φίλος με μια μαϊμού και ένα σκύλο, να γνωρίζει μια οικογένεια ενός ανθοπώλη και να γίνεται μέλος της. Και γύρω του να περιστρέφονται χαρακτήρες, άλλοτε φιλικοί άλλοτε εχθρικοί, που θα τον οδηγήσουν να γίνει ένας σπουδαίος άνθρωπος.

 

Ποια είναι τα μηνύματα και οι αξίες που θέλει να περάσει ο συγγραφέας;

Η υπομονή και η επιμονή πάντα γίνονται οδηγοί για αίσια αποτελέσματα. Κάτι σημαντικό είναι επίσης η παρουσία δύο μητέρων στο έργο. Μαμά δεν είναι μόνο αυτή που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί αλλά και εκείνη που μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς να το έχει γεννήσει. Και ο Ρεμί στο έργο μας έχει δύο μαμάδες. Τις σέβεται και τις αγαπά με τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι σπουδαίο κατόρθωμα για οποιοδήποτε παιδί να μπορεί να το διαχειριστεί. Και είναι θέμα διαχρονικό.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τις παραστάσεις για παιδιά που ανεβαίνουν στην Αθήνα;

Όλοι πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά. Δημιουργούμε μελλοντικό θεατρόφιλο κοινό. Οπότε ας βαδίζουμε με την πρέπουσα αφοσίωση και με αγάπη για αυτό που κάνουμε.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Χωρίς Οικογένεια» του Εκτόρ- Ανρί Μαλό

 

Θεατρική διασκευή: Άνδρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Μουσική: Νίκος Τσέκος

Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Χουρσανίδου

 

Παίζουν: Δημοσθένης Φίλιππας, Κατερίνα Μηλιώτη, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Μάριος Κρητικόπουλος, Φραγκίσκη Μουστάκη, Φοίβος-Μαρίνος Σαμαρτζής, Τάσος Προβιάς, Χρήστος Δεσπότης,  Σταύρος Καραμπάτσος

 

 

Πού: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210 3222464

Πότε: από  3 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Κυριακή στις 11.00 και στις 15.00 και πρωινές παραστάσεις για σχολεία

 

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών (μεγάλα παιδιά νηπιαγωγείου και όλες τις τάξεις δημοτικού).