Κόρα Καρβούνη: «Είναι μάθημα για οποιονδήποτε δει αυτή την παράσταση»

Η Μαρία Φλωράτου και «Ένας κάποιος τέτοιος βυσσινόκηπος»
12 Νοεμβρίου 2019
Ο Δημήτρης Δεγαΐτης σκηνοθετεί το έργο «Χωρίς Οικογένεια»
13 Νοεμβρίου 2019

Η Κόρα Καρβούνη στην παράσταση του έργου «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα». (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υποδύεται τη Σιβόν που είναι η δασκάλα, η μέντορας, η κοινωνική λειτουργός του Κρίστοφερ ο οποίος ξέρει όλες τις χώρες του κόσμου με τις πρωτεύουσές τους και όλους τους πρώτους αριθμούς μέχρι το 7507. Η Κόρα Καρβούνη μιλάει για την παράσταση του έργου «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

 

Είναι 7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ο 15χρονος Κρίστοφερ στέκεται δίπλα στον σκοτωμένο σκύλο της γειτόνισσάς του, της κ. Σίαρς, που τον έχουν καρφώσει με ένα δικράνι. Η κ. Σίαρς θα καλέσει την αστυνομία, και ο Κρίστοφερ για πρώτη φορά στη ζωή του θα οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα του γίνει σύσταση. Παρά την απαγόρευση του πατέρα του, ο Κρίστοφερ αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του σκοτωμένου σκύλου, γιατί πιστεύει πως ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί. Με την ενθάρρυνση της δασκάλας του, θα καταγράψει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει σ’ ένα βιβλίο, που θα γίνει και θεατρικό έργο για τη σχολική γιορτή…

 

«Σαν επαγγελματίας στη δουλειά της, η Σιβόν έχει πολλές ευθύνες και είναι μόνο μια απλή δασκάλα. Γιατί οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι συνήθως και ψυχολόγοι που δουλεύουν με τα παιδιά που έχουν αυτισμό. Μου αρέσει πολύ αυτός ο ρόλος γιατί δεν έχω ξαναπαίξει κάτι τέτοιο και γιατί βρίσκομαι σε μια πολύ ωραία παράσταση, με ένα πολύ ωραίο έργο, με έναν πολύ καλό θίασο και με ένα πολύ δυνατό πρωταγωνιστή. Είναι όλες οι συγκυρίες σωστές» λέει η Κόρα Καρβούνη. «Ο Κρίστοφερ έχει ένα σύνδρομο αυτισμού και ουσιαστικά ακολουθούμε την ιστορία αυτού του ήρωα. Τη δική του ιστορία λέμε. Έχει γράψει ένα βιβλίο με την παρότρυνση της καθηγήτριάς του για το πώς ανακάλυψε ποιος σκότωσε έναν σκύλο τα μεσάνυχτα και για το πώς έλυσε και ανακάλυψε διάφορα πράγματα από το προσωπικό του και οικογενειακό του δράμα. Συν το πώς μπόρεσε και κατάφερε να δώσει εξετάσεις μαθηματικών επιπέδου Α’, ενώ είναι μόνο 15 ετών αντί για 18. Ακολουθούμε, λοιπόν, αυτόν τον ήρωα μέσα από την περιπέτειά του και αυτό είναι το βαθιά συγκινητικό για τον άνθρωπο ότι βλέπει ένα παιδί με αυτό το σύνδρομο, που δυστυχώς τον δυσκολεύει στην καθημερινότητά του, να ξεπερνά πολύ σημαντικά προβλήματα που ο καθένας μας έχει με τεράστιο θάρρος και θέληση. Και αυτό είναι που συγκινεί τόσο πολύ τον κόσμο και εμάς τους ίδιους τους ηθοποιούς. Το κοινό είναι ενθουσιώδες, σηκώνονται στο τέλος και χειροκροτούν όρθιοι και νομίζω αυτό είναι συγκλονιστικό. Το έργο έχει δύο φράσεις- κλειδιά που λέει αυτό το παιδί. Στη μια λέει: “Ότι και αν σου συμβαίνει στη ζωή να σκεφτείς ότι είναι αμελητέο”. Εννοεί πως και άσχημα όταν είσαι να σκέφτεσαι ότι αυτό που περνάς είναι κάτι το αμελητέο. Και στη δεύτερη ρωτάει τη δασκάλα του αν πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα και η δασκάλα δεν του απαντά τίποτα. Γιατί είναι μια ερώτηση που τι να απαντήσει κανείς. Είτε έχει σύνδρομο κάποιος είτε όχι είναι ικανός και να κάνει τα πάντα και να μην κάνει τα πάντα. Αυτά τα δύο σημεία στο έργο είναι βαθιά συγκινητικά για μένα και για κάθε θεατή».

 

 

 

Ο Κρίστοφερ έχει φοβερό μυαλό και εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά, σκοντάφτει όμως στα απλά πράγματα της καθημερινής ζωής. Δεν έχει τολμήσει ποτέ να απομακρυνθεί μόνος του από το σπίτι του, δεν ανέχεται να τον αγγίζει κανείς και δεν εμπιστεύεται τους ξένους. Η αστυνομική του έρευνα, που θα τον βγάλει για πρώτη φορά έξω από το σπίτι του, θα φέρει τη ζωή του τα πάνω κάτω. Ο Κρίστοφερ θα βρει τη χαμένη μητέρα του, θα καταλάβει πως η αγάπη των δικών του είναι μπερδεμένη με μυστικά και ψέματα και θα συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στη ζωή…

 

«Αυτό το παιδί δεν είναι διαφορετικό, αλλά ιδιαίτερο. Είναι ένα παιδί με ιδιαίτερες ικανότητες. Δεν μπορεί ο καθένας να ξέρει στα 15 του τα μαθηματικά που ξέρει αυτό το παιδί. Έχει τάσεις ιδιοφυίας, απλά δεν είναι κοινωνικά προσαρμοσμένο όπως εμείς οι υπόλοιποι. Δηλαδή χρειάζεται βοήθεια σε άλλους τομείς. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πλάσμα και γι’ αυτό η δασκάλα του τον έχει ξεχωρίσει μέσα στην τάξη. Και επιλέγει αυτό το παιδί να κάνουν παράσταση το δικό του βιβλίο, γιατί είναι ένα πολύ θαρραλέο πλάσμα. Και είναι μάθημα για οποιονδήποτε δει αυτή την παράσταση. Αυτό το παιδί, με αυτές τις ιδιαίτερες ικανότητες και τις δυσκολίες μπορεί και επιβιώνει στη ζωή του και λύνει τα προβλήματά του. Δεν πελαγώνει, δεν μεμψιμοιρεί αλλά είναι μαχητής. Εγώ αυτό βλέπω και αυτό συνειδητοποίησα και όταν είδα την παράσταση πέρυσι, πριν παίξω εγώ. Και λέω κοίτα να δεις, και εμείς γκρινιάζουμε. Είναι ένα γλυκόπικρο έργο γιατί έχει πολύ χιούμορ αλλά και πολύ πίκρα όμως. Αλλά είναι αισιόδοξο και αυτό με συγκινεί. Όλα μπορεί να τα κάνει κανείς αν θέλει να τα κάνει με όποιες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζει».

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Μαυραγάνη

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Γιάννης Νιάρρος  Κρίστοφερ

Κατερίνα Λυπηρίδου  Τζούντι, η μητέρα του Κρίστοφερ      

Κόρα Καρβούνη  Σιβόν

Θύμιος Κούκιος  Εντ, ο πατέρας του Κρίστοφερ

Μαρία Κατσανδρή  Κα. Αλεξάντερ / Κομψή κυρία

Γιώργος Κριθάρας  Ρότζερ / Αξιωματικός Υπηρεσίας / Νούμερο 37 / Υπάλληλος εκδοτηρίων / Πληροφορίες / Μεθυσμένος 1

Γιώργος Γιαννακάκος  Αιδεσιμότατος Πήτερς / Θείος Τέρρυ / Κος Γουάιζ / Αστυνομικός του σταθμού / Σεκιουριτάς

Βάσια Χρήστου Κα Σίαρς / Κα Γκασκόιν / Κυρία στο δρόμο / Γυναίκα στο τρένο / Καταστηματάρχισσα / Πανκ κορίτσι

Σπύρος Κυριαζόπουλος  Αστυνομικός 1 / Κος Τόμπσον / Μεθυσμένος 2 / Άντρας με τις κάλτσες / Αστυνομικός 3

 

 

Πού: Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3 Αθήνα, τηλ.

Πότε: από 2 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη στις 21.00, Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις18.00 και 21.00, Κυριακή στις 19.00

Εισιτήρια: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο απόγευμα: 18 ευρώ (κανονικό), 15 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών, πολυτέκνων, παιδιά έως 18 ετών), 12 ευρώ (ανέργων, ΑΜΕΑ), Σάββατο βράδυ –Κυριακή: 20 ευρώ (κανονικό), 17 ευρώ (μειωμένο / ανέργων)

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά με διάλειμμα