Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σκηνοθετεί το «Τζένη και Μαρξ»

Μαίρη Ραζή: «Από κάθε συνεργασία μαθαίνω καινούργιες και εκφραστικές οδούς»
7 Νοεμβρίου 2019
Ο Μάριος Παναγιώτου και η «Φαλακρή τραγουδίστρια»
8 Νοεμβρίου 2019
Μαίρη Ραζή: «Από κάθε συνεργασία μαθαίνω καινούργιες και εκφραστικές οδούς»
7 Νοεμβρίου 2019
Ο Μάριος Παναγιώτου και η «Φαλακρή τραγουδίστρια»
8 Νοεμβρίου 2019

Η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη συνεργάζεται με τη Σοφία Αδαμίδου στην παράσταση του έργου «Τζένη και Μαρξ» που ανεβαίνει στο Θέατρο Olvio.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μετά τη συνεργασία της με τη Σοφία Αδαμίδου στην παράσταση «Οδό Αβύσσου, Αριθμός 0» η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σκηνοθετεί το νέο έργο της συγγραφέως με τίτλο «Τζένη και Μαρξ» το οποίο είναι βασισμένο στην πλούσια επιστολογραφία της Τζένης Μαρξ με το σύντροφό της και επαναστάτη φιλόσοφο Καρλ Μαρξ. Η σκηνοθέτις μιλάει για την παράσταση που κάνει πρεμιέρα στις 9 Νοεμβρίου στο Θέατρο Olvio, καθώς και για τη συνεργασία της με τη Μαρία Κανελλοπούλου που ερμηνεύει το ρόλο της Τζένης υπό τη συνοδεία της πρωτότυπης μουσικής του Σταμάτη Κραουνάκη.

 

 

 

Ποια είναι η επαφή σας με το έργο του Καρλ Μαρξ;

Πέρα από τις γνωστές πληροφορίες και την εικόνα του γενειοφόρου άνδρα με τα σπινθηροβόλα μάτια και το διαπεραστικό βλέμμα που οι περισσότεροι ξέρουμε, έχω έρθει σε επαφή με ένα μέρος από το έργο του Μαρξ (γιατί το έργο του είναι τεράστιο), διαβάζοντας κυρίως άρθρα και αναλύσεις της θεωρίας του. Ταυτόχρονα έχω μελετήσει το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» και με κάποιο τρόπο έχω προσπαθήσει να κατανοήσω τις έννοιες και τις απόψεις που εκφράζονται στο «Κεφάλαιο». Και φυσικά διάφορες βιογραφίες, που αφορούν στη ζωή του.

 

Πώς έγινε η συνάντηση με το «Τζένη και Μαρξ» της Σοφίας Αδαμίδου και πώς ήταν η συνεργασία σας;

Με τη Σοφία είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε μετά την παράσταση «Οδό Αβύσσου, Αριθμός 0» που ανέβηκε για δυο χρονιές στο θέατρο Olvio, στο ίδιο θέατρο δηλαδή που θα ανέβει και το «Τζένη και Μαρξ» το Νοέμβριο. Η συνεργασία μας τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη φορά ήταν εξαιρετική. Μάλιστα θα έλεγα πως τώρα στο «Τζένη και Μαρξ» είναι ακόμα καλύτερη, πιο δημιουργική, καθώς γνωριζόμαστε πια και άρα μπορούμε να μπούμε περισσότερο στην ουσία των πραγμάτων. Το «Τζένη και Μαρξ» προέκυψε από μια δική μου ιδέα, όταν διάβασα τις επιστολές, που αντάλλασαν οι δυο τους, και αμέσως πρότεινα στη Σοφία να κάνουμε κάτι με αυτές. Και η  Σοφία, που της άρεσε η ιδέα, αποφάσισε να συνθέσει το υλικό μαζί με άλλα στοιχεία που ανακάλυψε, σε έναν υπέροχο μονόλογο. Έτσι προέκυψε το «Τζένη και Μαρξ», δηλαδή η ιστορία της ζωής της Τζένης Μαρξ, μιας σπουδαίας γυναίκας, που στάθηκε επάξια σύντροφος και συνοδοιπόρος ενός σπουδαίου άντρα.

 

Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε για το ανέβασμα αυτής της παράστασης;

Έχουμε διαβάσει πολλά πράγματα. Εκτός από τις επιστολές, μελετήσαμε βιογραφίες που αφορούσαν στη ζωή της Τζένης Μαρξ, του Καρλ Μαρξ, των παιδιών τους, αναφορές του Ένγκελς, και βέβαια κάναμε εκτεταμένη έρευνα στις θεωρίες και τα πιστεύω του Μαρξ.

 

 

Το ρόλο της Τζένη Μαρξ ερμηνεύει η Μαρία Κανελλοπούλου. Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη ηθοποιό;

Η αλήθεια είναι πως προβληματιστήκαμε πάρα πολύ για το ποια ηθοποιός θα μπορούσε να ερμηνεύσει το ρόλο της Τζένης. Η Μαρία ήταν σκέψη και δική μου και της Σοφίας. Είναι μια πολύ καλή ηθοποιός, μια δυναμική γυναίκα και ένα έντονα πολιτικοποιημένο πρόσωπο. Το ιδανικό σχήμα για την ερμηνεία του συγκεκριμένου ρόλου. Γιατί η Τζένη είναι ένας ρόλος που αγγίζει διαφορετικά πεδία και συμβολίζει διαφορετικά πράγματα. Η Τζένη δεν είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που έχει παράξει αυτόνομο έργο και είναι γνωστή για αυτό, ως είθισται να παρακολουθούμε στους μονολόγους. Η Τζένη είναι μια δυναμική γυναίκα, μια περιποιητική, τρυφερή μητέρα, μια δοτική φίλη, μια σπουδαία σύντροφος και συνοδοιπόρος στη ζωή και στην πολιτική ενός σπουδαίου άνδρα. Η Τζένη αποτελεί το ένα μέρος ενός δυαδικού συστήματος, μιας ομάδας, που άλλαξε την αντίληψή μας για τον κόσμο. Συμβολίζει την ιδανική συντροφική σχέση και όπως λέει και ο Μαρξ, το όνομα Τζένη είναι συνώνυμο του έρωτα.

 

Πώς λειτουργεί στην παράσταση η μουσική που υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης;

Ο Σταμάτης ξεκίνησε την προσέγγιση του μονολόγου με τη δημιουργία ενός υπέροχου τραγουδιού, που χρησιμοποιείται ως μοτίβο σε διάφορα μέρη της παράστασης και οι στίχοι του είναι από ποιήματα που έγραψε ο Μαρξ στη Τζένη. Επίσης, συνέθεσε και άλλα μουσικά μέρη, τα οποία παρεισφρέουν στην παράσταση, ως μέρη ενός ορατόριου, που είτε οδηγούν, είτε ακολουθούν τις συναισθηματικές διακυμάνσεις της ηρωίδας.

 

Στη σκηνοθεσία σας χρησιμοποιείτε τη φόρμα της βιωματικής αφήγησης. Θα θέλατε να μας πείτε για αυτό;

Το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου αφηγείται τη ζωή της Τζένης Μαρξ και είναι ιδωμένο μέσα από τη δική της ματιά και τα δικά της συναισθήματα. Συναντάμε τη Τζένη άρρωστη σε διαφορετικό δωμάτιο από τον Καρλ με μόνη συντροφιά τα γράμματα που αντάλλασσαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Με αφορμή αυτά τα γράμματα ξεκινά ένα ταξίδι της Τζένης στο παρελθόν της, κατά τη διάρκεια του οποίου θυμάται τις πιο σημαντικές στιγμές του βίου της. Άλλες στιγμές τις αφηγείται και άλλες τις αναπαριστά, δηλαδή τις βιώνει ξανά πάνω στη σκηνή με τη βοήθεια ήχων, μουσικών, εικόνων, τα οποία την σπρώχνουν βαθιά στο υποσυνείδητο και την ψυχή της, για να διαπραγματευτεί και να κατανοήσει την πορεία της στη ζωή. Μια ζωή άρρηκτα δεμένη με τον Καρλ Μαρξ, το έργο του και την κοινή τους αντίληψη για τον κόσμο.

 

Ποια είναι η υπόθεση του έργου; Ποια κομμάτια από τη ζωή της Τζένης και του Καρλ Μαρξ θα δούμε επί σκηνής;

Η παράσταση ξεκινά με τη Τζένη Μαρξ καταβεβλημένη από τις κακουχίες και μόνη, καθώς δεν μπορεί να δει τον Καρλ, τον έρωτα της ζωής της, που βρίσκεται άρρωστος στο διπλανό δωμάτιο. Η απουσία αυτή την οδηγεί σε ένα ταξίδι μνήμης στο παρελθόν, στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους, όμορφες και άσχημες, που πέρασαν μαζί, ενωμένοι, σύντροφοι παντοτινοί και συνοδοιπόροι. Η ιστορία τους δεν ήταν ένα ρομαντικό παραμύθι. Οι δυο τους υπέφεραν, εξορίστηκαν, δοκιμάστηκαν σκληρά από τη φτώχεια, τις στερήσεις και το «κυνηγητό», χωρίς ποτέ να χάσει η Τζένη το χιούμορ της και την εμπιστοσύνη της στον Καρλ Μαρξ, αλλά και στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Η αδιάλειπτη στήριξή της στο πλευρό του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου του. Και όπως λέει και η κόρη τους Ελεονώρα: «Δεν υπήρξαν ποτέ δύο άνθρωποι -και οι δύο το ίδιο υπέροχοι- που να ταιριάζουν τόσο και να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο».

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Τζένη και Μαρξ» της Σοφίας Αδαμίδου

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Πρωτότυπη μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Σκηνικά – κοστούμια: Μαρίλια Λέζου

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Κωτσιαρίδη

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Παραγωγή: θέατρο Olvio

 

Ερμηνεία: Μαρία Κανελλοπούλου
Συμμετέχει ο Γιώργος Παππάς ως νεαρός Καρλ Μαρξ.

 

 

 

Πού: Θέατρο Olvio, Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 210 3414118

Πότε: από 9 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.30

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο)