Η Λίλα Μπακλέση και «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»

Κάτια Γέρου: «Νιώθω ότι ο Ζενέ μιλάει για μια παγκόσμια νόσο, όπου αντί να μικραίνει όλο και μεγαλώνει»
31 Οκτωβρίου 2019
Η Μαρία Παπαγιάννη μάς ταξιδεύει «Ως την άκρη του κόσμου»
2 Νοεμβρίου 2019

Η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, η Μενίτα και ο Νικολής, ανταμώνουν, ερωτεύονται, ονειρεύονται και ξεκινούν την πιο ωραία ερωτική ιστορία στην παράσταση «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια». (Φωτογραφίες: Σοφοκλής Μπιμπής).

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Μετά τις παραστάσεις στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ, τις sold out παραστάσεις στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την καλοκαιρινή περιοδεία σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας, ο μεγάλος, αγνός και εφηβικός έρωτας της Μενίτας και του Νικολή, του Νικολή και της Μενίτας, επιστρέφει κάτω από τα αστέρια του Θεάτρου Άλφα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η Λίλα Μπακλέση μιλάει για την παράσταση του έργου «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και για τη συνεργασία της πάνω στη σκηνοθεσία που υπογράφει μαζί με την Άρτεμη Γρύμπλα και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή.

 

 

Θα θέλατε να κάνουμε μια μικρή αναδρομή της παράστασης; Πώς ξεκίνησε, που παρουσιάστηκε;

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας έγραψε τους «Κάτω απ’ τ’ αστέρια» έχοντας στο μυαλό του τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και εμένα. Αποφασίσαμε λοιπόν να πούμε την ιστορία της Μένιας και του Νικολή γιατί το έργο μιλά για τον έρωτα, ένα θέμα διαχρονικό και πανανθρώπινο, με έναν ποιητικό και ταυτοχρόνως σκληρό τρόπο που μας άγγιξε σε προσωπικό επίπεδο. Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Πάτρα στο θέατρο ACT τον Μάρτιο του 2018 ως work in progress.

 

Ποιο είναι το συστατικό ή η συνταγή της επιτυχίας αυτής της παράστασης;

Το θέμα του και ο τρόπος που το προσεγγίζει όπως προανέφερα, αλλά και το γεγονός ότι κάθε παράσταση είναι μοναδική, δηλαδή ενώ είναι ενταγμένη σε ένα σαφές πλαίσιο και ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε να πούμε και τον κόσμο που θέλουμε να δημιουργήσουμε, έχουμε την ελευθερία με τον Κωνσταντίνο να «παίξουμε» μέσα σε αυτόν τον κόσμο. Τη μοναδικότητα αυτής της εμπειρίας την αντιλαμβάνονται οι θεατές και αυτό πιστεύω είναι που κάποιους τους κάνει να έρχονται δεύτερη ή και τρίτη φορά να δούνε την παράσταση.

 

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το κείμενο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα;

Ο Τηλέμαχος είναι φίλος μου πάνω από δέκα χρόνια και όταν μου έστειλε το κείμενο και το διάβασα συγκινήθηκα και ένιωσα ευγνώμων για την τιμή που μου έκανε να έχει στο μυαλό του εμένα γράφοντας τον χαρακτήρα της Μενίτας. Η επόμενη σκέψη μου ήταν πότε και πως θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το έργο παράσταση!

 

Τι συμβαίνει ανάμεσα στη Μενίτα που ερμηνεύετε και στον Νικολή που ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μπιμπής; 

Ο Νικολής και η Μένια έχουν ζήσει έναν θυελλώδη έρωτα. Παρακολουθούμε τη συνάντησή τους μια βραδιά αρκετά χρόνια μετά τον χωρισμό τους να μιλούν εφ’ όλης της ύλης για τη σχέση τους και να παλεύουν ο καθένας από την πλευρά του να δικαιώσουν τις επιλογές τους.

 

Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής. Πώς ήταν η συνεργασία σας πάνω στη σκηνοθεσία της παράστασης;

Η Άρτεμις με τον Κωνσταντίνο συνεργάζονται χρόνια και είχαν ήδη έναν κώδικα επικοινωνίας. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε ότι θα σκηνοθετήσουμε από κοινού την παράσταση συνειδητοποίησα την καλλιτεχνική συγγένεια που μας συνδέει και αυτό με έκανε να νιώσω ασφάλεια για την πρώτη μου αυτή απόπειρα. Υπήρξε μια ελευθερία στη διάρκεια των προβών η οποία συνεχίστηκε και στις παραστάσεις, δοκιμάζαμε δηλαδή καινούρια πράγματα συνεχώς και είχαμε ο ένας τον άλλο και την Άρτεμη να μας πιέζει να εξερευνήσουμε τα όρια μας μέσα στην παράσταση. Πέρα από αυτό όμως στη διάρκεια αυτών των δυο χρόνων μοιραστήκαμε έντονες στιγμές που μας έδεσαν ακόμα περισσότερο, έχω τη χαρά να τους αποκαλώ φίλους μου και να τους εμπιστεύομαι όχι μόνο σε καλλιτεχνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

 

Ποια φράση ξεχωρίζετε;

«Όταν είμαστε μαζί νιώθω σπίτι μου. Το σώμα σου είναι δικό μου. Το σώμα σου είναι το σπίτι μου».

 

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα

Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς

Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη

Φωτογραφίες: Σοφοκλής Μπιμπής

Διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ.ΘΕΑΤΡΟ Ε.Ε

 

Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής

 

 

Πού: Θέατρο Άλφα, Πατησίων 37 και Στουρνάρα 51, Αθήνα, τηλ. 210 5221444 και 210 5238742

Πότε: από 2 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Παρασκευή στις 23.00, Σάββατο στις 18.30 και Κυριακή στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλλειμα

Εισιτήρια: 10 ευρώ (προπώληση έως 1/11/2019), ταμείο: 15 ευρώ, 12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων)