
«Χειμωνιάτικο ταξίδι» στο Στούντιο Μαυρομιχάλη
24 Οκτωβρίου 2019
Η Έλενα Μαυρίδου μιλάει για τις τελευταίες παραστάσεις του «Περιμένοντας τον Γκόντο» και την έναρξη προγράμματος του Θεάτρου Χώρος
24 Οκτωβρίου 2019
Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου
Αγαπημένοι ήρωες των παιδιών, όπως ο Πίτερ Παν, η Ντάμα Κούπα, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Κακός Λύκος και η Τίνκερμπελ, μιλούν για την αξία του βιβλίου και παρουσιάζουν με τρόπο χιουμοριστικό, διασκεδαστικό και σύγχρονο την ανάγκη συμπόρευσης του βιβλίου με τη νέα τεχνολογία. Τα παραπάνω συμβαίνουν στη διαδραστική παράσταση για παιδιά με τίτλο «Η Επιστροφή των Παραμυθιών» η οποία φέρνει κοντά τον μαγικό κόσμο των Παραμυθιών με την πραγματικότητα των νέων τεχνολογιών. Η συγγραφέας του έργου Γεωργία Παρασκευά μιλά για την παράσταση που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Σταθμός καθώς και για το μήνυμα του έργου που μιλάει για τη φιλαναγνωσία.
Θα θέλατε να κάνουμε μια μικρή αναδρομή για την πορεία της παράστασης;
Το έργο «Η Επιστροφή των Παραμυθιών» γράφτηκε το 2014 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Studio Μαυρομιχάλη τη σεζόν 2014-2015, από την ομάδα Μποέμ. Το 2018 κυκλοφόρησε σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Δωδώνη και ανέβηκε ξανά τη σεζόν 2018-2019 στο θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυxρονοπούλου. Από πέρυσι μέχρι φέτος μεσολάβησαν παρουσιάσεις του βιβλίου σε σχολεία, βιβλιοπωλεία και στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης στη Νάξο. Από πέρυσι υπήρχε η μεγάλη επιθυμία να ανέβει ξανά, όπως και έγινε! Το έργο έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 12.00 και τις καθημερινές για σχολεία, πάλι στο θέατρο Σταθμός. Είμαστε ανανεωμένοι, με την προσθήκη ευρηματικών σκηνικών και με πολλή όρεξη για μια χρονιά γεμάτη Παραμύθια!
Ποια είναι τα παραμύθια και οι ήρωες που αναβιώνουν στην παράσταση;
Στην παράσταση εμφανίζονται πολλοί ήρωες, όπως η Κακιά Μητριά της Χιονάτης, οι Κακές αδερφές της Σταχτοπούτας, ο Κόμης Δράκουλας (αλλά όχι σε τρομακτική version)! Οι ήρωες και τα Παραμύθια που πρωταγωνιστούν είναι η Ωραία Κοιμωμένη, ο Πίτερ Παν μαζί με την Τίνκερμπελ, το Τζίνι του Αλαντίν, ο γνωστός σε όλους μας Κακός Λύκος και η Βασίλισσα Ντάμα Κούπα από το παραμύθι «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Αυτοί οι ήρωες, εκτός από το Τζίνι, έχουν αναλάβει μια δύσκολη αποστολή: να σώσουν τα Παραμύθια που απειλούνται από τη νέα τεχνολογία. Αφήνουν λοιπόν τη Χώρα των Παραμυθιών και κατεβαίνουν στον κόσμο των ανθρώπων για να δώσουν αυτόν τον πολύ σημαντικό αγώνα.
Πώς συνδυάζετε την τεχνολογία στην παράσταση και ποια είναι τα μηνύματα που απευθύνονται στα παιδιά σε σχέση με τη χρήση της;
Το κορίτσι του Πίτερ Παν, η Τίνκερμπελ, είναι αυτή που φέρνει το μήνυμα της νέας τεχνολογίας και λέει ότι χρειάζονται και τα δύο: και τα βιβλία και οι υπολογιστές. Αυτό είναι και το μήνυμα του έργου. Το έργο μάς μιλάει για τη φιλαναγνωσία και εμείς θέλουμε να μάθουν τα παιδιά τη χαρά του διαβάσματος, να μην το θεωρούν κάτι καταναγκαστικό αλλά να το απολαμβάνουν! Και συγχρόνως να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές σωστά και με μέτρο. Στην παράστασή μας προτείνουμε στα παιδιά να διαβάζουν ιστορίες ακόμα και από το τάμπλετ και να βλέπουν ή να ακούν παραμύθια μέσα από τον υπολογιστή. Τον τρόπο θα τον βρουν εκείνα, εμείς απλώς τους δείχνουμε ότι υπάρχουν και τα βιβλία.

Οι ηθοποιοί της παράστασης του έργου «Η Επιστροφή των Παραμυθιών» της Γεωργίας Παρασκευά. (Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη).
Ποια είναι η υπόθεση του έργου;
Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι ήρωες των Παραμυθιών ζουν ανέμελοι στη Χώρα τους, μέχρι που το Τζίνι τους ανακοινώνει ότι «κάτι παράξενα μηχανήματα με παράξενα ονόματα όπως υπολογιστές, λάπτοπ, τάμπλετ έχουν εγκατασταθεί στα ράφια και τα γραφεία των παιδιών. Τα Παραμύθια δεν χωράνε πια στο σπίτι. Άλλα καταλήγουν στα σκουπίδια και άλλα σε αραχνιασμένα υπόγεια». Στο άκουσμα αυτής της είδησης, οι πέντε ήρωες αναλαμβάνουν δράση. Θα αγωνιστούν για να σώσουν τους εαυτούς τους και τα Παραμύθια.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το θέατρο για παιδιά και να γράφετε θεατρικά κείμενα;
Εντελώς τυχαία, μετά από ένα κείμενο που έγραψα για παιδιά Νηπιαγωγείου σχετικά με τη διατροφή. Έτσι ανακάλυψα ότι μου αρέσει το γράψιμο και το θέατρο για παιδιά. Μέχρι στιγμής έχω γράψει το «Θα φάμε τα μουστάκια μας..», τις «Ιστορίες για φίλους» και την «Επιστροφή των Παραμυθιών», που έχουν ανέβει και στο θέατρο από την ομάδα Μποέμ.
Ποια είναι η ανταπόκριση των παιδιών και πως συμμετέχουν στην παράσταση;
Τους αρέσει πολύ! Συμμετέχουν πολύ και κατά τη διάρκεια της παράστασης και προσπαθούν να βοηθήσουν τους ήρωες να σώσουν τα Παραμύθια. Και στο τέλος της παράστασης, διαβεβαιώνουν τους ήρωες του έργου ότι διαβάζουν Παραμύθια και να μην ανησυχούν ότι τους έχουν ξεχάσει!

Η συγγραφέας του έργου Γεωργία Παρασκευά.
Πληροφορίες παράστασης
«Η Επιστροφή των Παραμυθιών»: Μία παράσταση για τη φιλαναγνωσία
Κείμενο: Γεωργία Παρασκευά
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά: Αγγελίνα Παγώνη
Κουστούμια: Σάντρα Στεφανίδου
Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης
Κινησιολογία- Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά
Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη
Γραφιστική επιμέλεια: Γιώτα Παρασκευά
Βοηθός ενδυματολόγου: Φώτης Κομεσσάριος
Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Ρόζη
Παίζουν: Γιάννης Μπόγρης, Νίκος Σταματόπουλος Μαριάνθη Κολιάκη, Βίκυ Πεντεδέκα, Κορνέλια Κυριάκη
Πού: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο), τηλ. 210 5230267
Πότε: από τις 20 0κτωβριου 2019 και κάθε Κυριακή στις 12.00, και καθημερινές για σχολεία. Έως 12 Απριλίου 2020
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο), 6 ευρώ (ομαδικές κρατήσεις)
Ομαδικές κρατήσεις (Σχολεία- Σύλλογοι): SDConceptΚατερίνα Σασλόγλου
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 7234149, 6970 987499, 6934 606151