
Πάνος Παπαδόπουλος: «Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Ιονέσκο»
3 Οκτωβρίου 2019
Ο Στάθης Σταμουλακάτος και ο «Άγριος Σπόρος» στο Επί Κολωνώ
10 Οκτωβρίου 2019
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Ένας ξένος εισβάλλει στο σπίτι του κυρίου Σμιθ και του θέτει ένα εκβιαστικό δίλημμα. Η ζωή του λήγει σε δύο ώρες. Ποιον θα διαλέξει να μπει στη θέση σου ώστε να μην πεθάνει; Μια ετοιμοθάνατη γριά στην εντατική, τον Χίτλερ ή την διαχειρίστρια της πολυκατοικίας που ζει στο διπλανό διαμέρισμα; Πρόκειται για την υπόθεση του έργου «Ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα του» του Σάκη Σερέφα, το οποίο σκηνοθετεί η Μαρία Αιγινίτου. Η σκηνοθέτις, που βρίσκεται επί σκηνής με τον Παναγιώτη Μπουγιούρη και τον Γιάννη Σοφολόγη, μιλάει στο theatermag.gr για το ρόλο που ερμηνεύει, τη συνεργασία της με τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα και μοιράζεται την άποψή της για το νεοελληνικό έργο στο θέατρο.
Σκηνοθετείτε μια μαύρη κωμωδία. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό το είδος θεάτρου στην Ελλάδα;
Το θέμα του έργου μας είναι εκείνο που κυρίως το χαρακτηρίζει μαύρη κωμωδία καθώς προσεγγίζει το θέμα του θανάτου μ΄έναν τόνο εύθυμο. Αν έλειπε το σατιρικό στοιχείο, τότε θα μιλούσαμε για ένα σκοτεινό έργο μυστηρίου. Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, θα βρούμε τις ρίζες του είδους, πριν ακόμη εμφανιστεί επίσημα στα Μεγάλα Διονύσια η αρχαία κωμωδία. Πριν ακόμη κι από τον Αριστοφάνη, τον οποίον ακολούθησαν στη συνέχεια και οι σύγχρονοι δημιουργοί. Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας από τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε την κωμωδία.
Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το έργο «Ο Κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα του» του Σάκη Σερέφα;
Με αιχμαλώτισε ο τίτλος του έργου, ακριβώς την στιγμή που ο Σάκης Σερέφας μου τον πρωτοείπε. Χρειάστηκε να περιμένω δύο μέρες μέχρι να επιστρέψει ο συγγραφέας στην πόλη του, επειδή βρισκόταν στην Αθήνα για την πρεμιέρα του «Έξω χιονίζει» που είχε μόλις γίνει. Αυτή η αναμονή που πολλές φορές εντείνει την περιέργεια και την επιθυμία. Διαβάζοντάς το, ήρθα σε επαφή με το οικείο, για μένα, περιβάλλον του Σερέφα, με τους ήρωες που λες και βγήκαν από την εποχή που ήμουν παιδί, σε μια λαϊκή συνοικία του Πειραιά, με το άγαρμπο – πολλές φορές – χιούμορ των ηρώων αυτών και γέλασα με το θέμα του θανάτου, το οποίο είναι για μένα μία μόνιμη πηγή άγχους και τρόμου.
Πότε ξεκινήσατε τις πρόβες, ποια ήταν η προετοιμασία και η έρευνα που χρειάστηκε να κάνετε;
Το φθινόπωρο του 2018 παρουσίασα για πρώτη φορά, με την μορφή αναλογίου, το έργο του Σάκη Σερέφα στο πλαίσιο του Analogio Festival που γίνεται εδώ και χρόνια υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου. Είχα δουλέψει τότε για έναν μήνα με τους ηθοποιούς καθώς είχα την ανάγκη να ξεκινήσω αυτήν την διαδρομή. Είχαμε ήδη συμφωνήσει με τον συγγραφέα ότι θα το σκηνοθετούσα και μου φάνηκε εξαιρετική ευκαιρία να ξεκινήσω την έρευνά μου στην πράξη, στο δρόμο για τη σκηνή. Υπάρχει ήδη από το 2016 που έκανα πρόβες για το «Έξω χιονίζει», μία συνέχεια στη σχέση μου με τον κόσμο του Σερέφα, η οποία δεν έχει πάψει μέχρι σήμερα. Ανατρέχω συχνά σε παλιότερα κείμενά του, στη συνέχεια τ’ αφήνω στην άκρη, τα ξεχνάω κι όταν κάποια στιγμή αργότερα αναδυθεί ένα στοιχείο, μία σκέψη, μία εικόνα δεν θυμάμαι πια ότι ήταν του συγγραφέα αλλά νομίζω πως πρόκειται για γέννημα της δικής μου σκέψης.
Ποια είναι η υπόθεση του έργου;
Με δυο λόγια ένας ξένος εισβάλλει στο σπίτι του κυρίου Σμιθ, τον κρατάει όμηρο, κάνοντας σαφές πως η ζωή του κυρίου Σμιθ πρόκειται να λήξει άμεσα. Κακόγουστο αστείο, τραγέλαφος ή πικρή αλήθεια; Όπως και να’ χει ο κύριος Σμιθ βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ ένα αδιανόητο δίλημμα. Είναι αναγκασμένος, αν θέλει να σώσει την ζωή του, να διαλέξει ποιον θα δώσει στη θέση του.
Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;
Η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας, γειτόνισσα του κυρίου Σμιθ. Η παρουσία της έχει τη λογική μικρών ιντερμέδιων, πριν ή μετά από μία κρίσιμή καμπή της κύριας ιστορίας, μέχρι την τελική σκηνή όπου εν αγνοία της γίνεται ο ρυθμιστής της δράσης.
Ποιος είναι ο Κύριος Σμιθ και τι αντιπροσωπεύει;
Ο κύριος Σμιθ είναι ο μέσος άνθρωπος, θα μπορούσα να πω ο κάθε άνθρωπος. Είναι ο ήρωας με τον οποίο θα ταυτιστεί ο κάθε θεατής. Δεν δίνει κανέναν στη θέση του για να γλιτώσει τη ζωή του, ούτε καν κάποιαν ετοιμοθάνατη στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όμως χωρίς δεύτερη σκέψη θα θυσίαζε δύο εκατομμύρια μυρμήγκια για να σωθεί. Ζυγίζει τη ζωή, τη ζωή όπως εκείνος την γνωρίζει, με τα μέτρα των ανθρώπων.
Πώς έγινε η επιλογή των δύο ηθοποιών (Παναγιώτης Μπουγιούρης και Γιάννης Σοφολόγης) με τους οποίους είστε μαζί επί σκηνής και πώς ήταν η συνεργασία σας;
Ο Γιάννης Σοφολόγης ήταν μαζί μου από την αρχή, από την αρχική διανομή όταν ακόμη δουλεύαμε για το αναλόγιο. Δεν γνωριζόμασταν, τον είχα δει να παίζει και του πρότεινα να συνεργαστούμε. Είναι ένας νέος ηθοποιός, εξαιρετικά ταλαντούχος, που εργάζεται ακατάπαυστα με μεγάλο πάθος. Με τον Παναγιώτη Μπουγιούρη είμαστε φίλοι από τα χρόνια της Δραματικής Σχολής, ήμασταν συμμαθητές και καλοί φίλοι από τότε. Πριν από είκοσι χρόνια ξεκινήσαμε μαζί, παίζοντας επαγγελματικά στην πρώτη μας παράσταση. Ήταν η «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που βρισκόμαστε ξανά μαζί. Είναι μία ευαίσθητη ισορροπία αυτή της πρόβας και χρειάζεται καθημερινή φροντίδα. Δεν είναι τίποτα αυτονόητο, ούτε δεδομένο όταν μιλάμε για σχέσεις μέσα από τις οποίες περιμένεις να γεννηθεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός. Χρειάζεται να το κερδίζουμε καθημερινά και να ξεκινάμε κάθε φορά από την αρχή. Είναι μεγάλο στοίχημα να διατηρηθεί η γοητεία, η μαγεία του ενός προς τον άλλον.
Ποια είναι η άποψή σας για το νεοελληνικό έργο στο θέατρο;
Το νεοελληνικό έργο κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μου, είτε βρίσκομαι στη θέση του δημιουργού είτε κάθομαι στην καρέκλα του θεατή. Λατρεύω τους Έλληνες συγγραφείς, χαίρομαι που βλέπω να ξεπηδούν ολοένα και περισσότεροι και πιστεύω πως συντελούνται μικρά θαύματα κάθε φορά που βρίσκει τον χώρο του σε μία θεατρική σκηνή ένα καινούριο έργο. Το υποστηρίζω φανατικά κι ενθουσιάζομαι όταν το βλέπω να κερδίζει έδαφος κι έξω από τα σύνορα της χώρας μας.
Πληροφορίες παράστασης
«Ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα του» του Σάκη Σερέφα
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου – Ενδυματολογική επιμέλεια: Νίκος Καρδώνης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Χαλκιάς
Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή
Παίζουν: Μαρία Αιγινίτου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιάννης Σοφολόγης
Πού: Θέατρο Γκλόρια Μικρό, Ιπποκράτους 7, Αθήνα, τηλ. 210 36 42 334
Πότε: από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 17 Δεκεμβρίου 2019.
Εισιτήρια: Κανονικό 13 ευρώ, Μειωμένο 10 ευρώ, Aτέλεια 5 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά