
«Άνθρωποι και Ποντίκια» για δεύτερη σεζόν στο Cartel
26 Σεπτεμβρίου 2019
Λητώ Αμπατζή: «Ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι η Μαριάννα Τόλη δεν είναι κοντά μας»
30 Σεπτεμβρίου 2019
Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου
Στον ειδικά διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ανεβαίνουν φέτος δύο σημαντικά έργα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε διασκευή, απόδοση και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή. Πρόκειται για έργα της τελευταίας περιόδου και της απόλυτης ωριμότητας του συγγραφέα: τον «Μεγάλο Ιεροεξεταστή» και τους «Δαιμονισμένους». Ο ηθοποιός Θεοχάρης Ιωαννίδης μιλάει στο theatermag.gr για τον συγγραφέα, την παράσταση, το ρόλο που ερμηνεύει και τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη.
Στο μύθο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή (απόσπασμα από τους Αδελφούς Καραμάζοφ), ο Ντοστογιέφσκι εκφράζει τα αγωνιώδη ερωτήματα που τον τυραννούν: ποια είναι τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας, της βούλησης και της πίστης, αλλά και της διαφθοράς. Τον Μεγάλο Ιεροεξεταστή, ερμηνεύει σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο η Λυδία Κονιόρδου, συνοδεία του Ευγένιου Βούλγαρη που παίζει ζωντανά επί σκηνής γυαλί ταμπούρ.
Στους Δαιμονισμένους ο σκηνοθέτης εστιάζει αποκλειστικά στον τετραμελή πυρήνα των επαναστατών-ταραχοποιών, που επιχειρούν να σπείρουν το κακό στην επαρχιακή κοινωνία όπου ζουν, καταλήγοντας όμως σιγά-σιγά στην προσωπική τους καταστροφή. Στους Δαιμονισμένους πρωταγωνιστεί μία ομάδα ταλαντούχων νέων ηθοποιών, που έχουν ήδη ξεχωρίσει στην ελληνική θεατρική σκηνή: Θεοχάρης Ιωαννίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νίκος Λεκάκης, Νίκος Μάνεσης, και ο ίδιος ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής, που συνοδεύει μάλιστα τον θίασο στο πιάνο, σε πρωτότυπη μουσική του Αλέξανδρου Μέντη.
Οι παραστάσεις θα παίζονται εναλλάξ (Παρασκευή και Σάββατο) και κάθε Κυριακή σε μια ενιαία, διπλή παράσταση, που μας εισάγει στο σύμπαν του σπουδαίου Ρώσου μυθιστοριογράφου και αποτελεί συνάντηση πολλών ταλαντούχων συντελεστών.
«Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής» και οι «Δαιμονισμένοι» είναι δύο κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ποια είναι η επαφή σας με το έργο του Ντοστογιέφσκι;
Οι Δαιμονισμένοι, σκιαγραφούν, τόσο τις σκοτεινές πτυχές της ύπαρξης του ανθρώπου, όσο και τις σε βάθος πτυχές της ψυχής τους, μέσα από μια καθόλα φιλοσοφική εμβάθυνση του σκοπού της ζωής του ανθρώπου στη γη. Η επαφή μου με το έργο του Ντοστογιέφσκι λοιπόν χαρακτηρίζεται κυρίως από ένα δέος απέναντι σε ένα έργο το οποίο λειτουργεί ως φιλοσοφικό κείμενο στα δικά μου μάτια.
Πότε ξεκινήσατε τις πρόβες, ποια ήταν η προετοιμασία και η έρευνα που κάνετε;
Οι πρόβες ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου ενώ οι συζητήσεις και η μελέτη από την αρχή του καλοκαιριού. Έτυχε να είμαστε όλοι μέρος μιας ομάδας που είχε επαφή με το μεγάλο έργο του Ντοστογιέφσκι και έτσι καταφέραμε να μπούμε κατευθείαν στη διαδικασία της εμβάθυνσης χωρίς τις απαραίτητες «συστάσεις». Η σκιαγράφηση των «ηρώων» στους «Δαιμονισμένους» είναι λεπτομερής και κάθε στοιχείο για τον κάθε χαρακτήρα αναιρεί το προηγούμενο αλλά και το επόμενο. Άρα το βασικό στοιχείο της μελέτης μας ήταν ο ίδιος ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, η περίοδος στην οποία αναφέρεται αλλά και οι αναζητήσεις του. Νομίζω αυτά τα στοιχεία μας απασχόλησαν περισσότερο παρά οι χαρακτήρες και το έργο καθαυτό.
Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;
Ο Νικολάι Σταυρόγκιν. Ένας ήδη νεκρός δαίμονας που εξαπολύει τους δαίμονές του, δηλαδή τους υπόλοιπους ήρωες σε ένα ταξίδι αναζήτησης.
Θα θέλατε να μας πείτε για τη σκηνική εγκατάσταση που έχουν επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Χατζής μαζί με τη σκηνογράφο Λία Ασβεστά στην οποία δεσπόζουν τα ζωγραφικά πορτραίτα του εικαστικού Βαγγέλη Κοτσολάκου;
Ο Κωνσταντίνος Χατζής εισάγει «φόρμες» και «κανόνες» που απλά συνοδεύονται σχεδόν ποιητικά από στοιχεία σκηνικών εγκαταστάσεων. Νομίζω ότι η Λία Ασβεστά είναι σε απόλυτο συγχρονισμό με τον Κωνσταντίνο. Είναι πολύ ευχάριστο να τους βλέπεις να δουλεύουν και να οραματίζονται μαζί.
Πώς λειτουργεί η ζωντανή μουσική του Ευγένιου Βούλγαρη στον «Μεγάλο Ιεροεξεταστή» και του Αλέξανδρου Μέντη στους «Δαιμονισμένους» στην παράσταση;
Νομίζω ότι και οι δυο ολοκληρώνουν μια «αφήγηση» αλλά πολλές φορές οδηγούν την «αίσθηση» των παραστάσεων. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε δυο τόσο σπουδαίους μουσικούς.
Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το έργο;
Οι Δαιμονισμένοι είναι οι παθιασμένοι φιλελεύθεροι επαναστάτες της ιστορικής εκείνης περιόδου της τσαρικής Ρωσίας και βρίσκονται σε διαρκή κοινωνική και ατομική -εσωτερική πάλη και βαθύ προβληματισμό, αναζητώντας ταυτόχρονα να βρουν τα μέσα και να διαμορφώσουν τις συνθήκες, για να επιφέρουν την κοινωνική αλλαγή που επιθυμούν, αλλά ταυτόχρονα μέσα από μια ιδιόμορφη φιλοσοφική ανάλυση, να κατασταλάξουν εσωτερικά ως άτομα, αναζητώντας το νόημα της ζωής, με τις επί μέρους εκφάνσεις της, όπως το νόημα της πίστης και της ύπαρξης του Θεού, τις αρετές του ανθρώπου, τις συγκρούσεις των ιδεών, των αξιών του ανθρωπισμού, του αθεϊσμού, της ηθικής των πράξεων του ανθρώπου στη ζωή, οι οποίες οδηγούν τον κάθε έναν από τους δαιμονισμένους στον δικό τους προσωπικό δρόμο, που οδηγεί προς τον εαυτό του. Οι δαιμονισμένοι δηλαδή είναι Άνθρωποι με όλα τα θετικά και τα αρνητικά τους, με όλες δηλαδή τις αρετές και τις κακίες τους. Ασχολούνται πάντα με την Πανανθρώπινη λειτουργία και συμπεριφορά του ανθρώπου. Οι χαρακτήρες αυτοί των Δαιμονισμένων αποτυπώνουν τις ενδόμυχες σκέψεις μας που αδυνατούμε να τις διαγράψουμε από τη ζωή μας. Στο πνεύμα αυτό οι Δαιμονισμένοι πιστεύουν ότι όλοι μας ερχόμαστε πάντα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών μας. Έτσι, οι Δαιμονισμένοι βρίσκονται σε μια αέναη αναζήτηση του Εαυτού τους, δηλαδή του «Γνώθι σ´αυτόν» του Σωκράτη. Εν κατακλείδι πιστεύουν ότι η αδυναμία να ξεφύγεις από τον Εαυτό σου στη δημιουργική πράξη της αγάπης, όλες οι γνώσεις ή οι πράξεις και η εξάντλησή σου στις προσωπικές σου απόρροιες, αποδυναμώνουν την προσωπικότητα του ανθρώπου και την αποσαθρώνουν.
Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Κωνσταντίνο Χατζή;
Ο Κωνσταντίνος είναι από τους πιο ιδιαίτερους και εμπνευσμένους σκηνοθέτες που έχω συναντήσει. Πολλές φορές σού δίνει την αίσθηση πως λειτουργεί συνειρμικά, όμως χρειάζεται χρόνος για να καταλάβει κανείς πως δοκιμάζει τον ίδιο του τον εαυτό σε κάθε πρόβα, σε κάθε βήμα δημιουργίας. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο και σίγουρα θα επιδιώξω να λειτουργήσω δίπλα του σε όσα έργα μου δοθεί η ευκαιρία.
Πληροφορίες παράστασης
«Μέγας Ιεροεξεταστής –Δαιμονισμένοι» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Συντελεστές παραστάσεων:
Μέγας Ιεροεξεταστής
Διασκευή-Απόδοση-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνική Εγκατάσταση: Λία Ασβεστά – Κωνσταντίνος Χατζής
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Καρτάνου
Γυαλί Ταμπούρ: Ευγένιος Βούλγαρης
Μέγας Ιεροεξεταστής: Λυδία Κονιόρδου
Δαιμονισμένοι
Διασκευή-Απόδοση-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής
Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Σκηνική Εγκατάσταση: Λία Ασβεστά – Κωνσταντίνος Χατζής
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Μέντης
Κίνηση: Άγγελος Παπαδόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίλια Μητρούση – Ηλέκτρα Καρτάνου
Ειδικό μακιγιάζ: Λιλά Μαρή
Κοστούμια: Miranda Dempsey
Φωτογραφίες: Alex.Kat.
Παίζουν: Θεοχάρης Ιωαννίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νίκος Λεκάκης, Νίκος Μάνεσης, Κωνσταντίνος Χατζής
Στην είσοδο του χώρου θα βρίσκονται τοποθετημένα τα ζωγραφικά πορτραίτα που δημιούργησε ο εικαστικός Βαγγέλης Κοτσολάκος.
Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σημειώνεται ότι στην παράσταση υπάρχουν δυνατοί ήχοι και έντονο σκοτάδι.
Η παράσταση θα παιχτεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αμαλία. Μετά την Αθήνα, η παράσταση θα ταξιδέψει σε Ρωσία, Πολωνία και Ιταλία.
Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Υπόγειος Χώρος, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418550
Πότε: από 4 Οκτωβρίου 2019 έως 1 Δεκεμβρίου 2019
Παρασκευή: Οι Δαιμονισμένοι στις 21.00
Σάββατο: Ο Μέγας Ιεροεξεταστής στις 21.00
Κυριακή: Οι Δαιμονισμένοι και Ο Μέγας Ιεροεξεταστής στις 18.00 (ενιαία παράσταση με ενδιάμεσο διάλειμμα)
Εισιτήρια: παραστάσεις Παρασκευής και Σαββάτου: προπώληση 12 ευρώ – στην είσοδο 15 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ (*). Ενιαία παράσταση Κυριακής: γενική είσοδος: 20 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων:
Ηλεκτρονικά στο https://www.ticketservices.gr/event/afieroma-ston-fiontor-ntostogiefski/?lang=el
Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, Πανεπιστημίου 39, Αθήνα Στα καταστήματα Public σε όλη την Ελλάδα
Στα ταμεία του Ιδρύματος Κακογιάννης: Δευτέρα-Παρασκευή 11.00 – 14.00 και μία ώρα πριν έναρξη κάθε παράστασης.
Τηλεφωνικά στο 210 7234567