«Άνθρωποι και Ποντίκια» για δεύτερη σεζόν στο Cartel

Ο Δημήτρης Δημόπουλος και η «Καφρόκρεμα»
25 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Θεοχάρης Ιωαννίδης μιλάει για τους «Δαιμονισμένους»
27 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Δημήτρης Δημόπουλος και η «Καφρόκρεμα»
25 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Θεοχάρης Ιωαννίδης μιλάει για τους «Δαιμονισμένους»
27 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες παραστάσεις που ανέβηκαν την περασμένη χρονιά. Επίκαιρο και διαχρονικό το έργο «Άνθρωποι και Ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ μιλάει για την αγωνιώδη και συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση μέσα στις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, το ρατσισμό, το απατηλό όνειρο για μια μικρή ιδιοκτησία, τη δύναμη της φιλίας, τη σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης.

Ο Βασίλης Μπισμπίκης προτείνει μια σύγχρονη ανάγνωση και σκηνοθετική προσέγγιση του κλασικού έργου του Αμερικανού συγγραφέα και βάζει τους ηθοποιούς σε μια μάντρα ανακύκλωσης, στην περιοχή του Βοτανικού δίπλα από τα hot spot των μεταναστών και προσφύγων. Αυτός γίνεται ο χώρος μέσα στον οποίο οι ήρωες δουλεύουν σκληρά, συγκρούονται, παλεύουν, απογοητεύονται αλλά ταυτόχρονα ονειρεύονται και ελπίζουν.

Οι χαρακτήρες του έργου αναγκαστικά σκληροί για να επιβιώσουν, ζουν σε ένα βρώμικο, αηδιαστικό κόσμο, η γλώσσα τους χυδαία πολλές φορές, οι σκηνές με σεξουαλικές στιγμές, αλλά και η κριτική που γίνεται για το κοινωνικό σύστημα, δεν έχουν τίποτε άσεμνο ή διαφορετικό από τους συνήθεις διαλόγους μιας σκληρής πραγματικότητας. Με λίγα λόγια ο Στάινμπεκ αναφέρεται με απόλυτο ρεαλισμό για ό,τι συμβαίνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ οι «βρώμικες» λεπτομέρειες είναι μέρος της μεγέθυνσης του Στάινμπεκ προς όφελος της τραγωδίας, με στόχο τον «εκδημοκρατισμό» του τραγικού αυτού κόσμου.

Από το 1937 που εκδόθηκε, ως νουβέλα, το έργο «Άνθρωποι και Ποντίκια»  έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στο θέατρο, έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, και θεωρείται από τα αναμφισβήτητα αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ου  αιώνα. Παρότι όπως ο ίδιος είχε πει ότι το έργο είναι έτσι γραμμένο που εύκολα μπορεί να παρουσιαστεί στο θέατρο, ο Στάινμπεγκ κατέθεσε και τη δική του σκηνική μεταφορά, στην οποία στηρίχθηκε η μετάφραση – ελεύθερη απόδοση από τη Σοφία Αδαμίδου για την παράσταση του Τεχνοχώρου Cartel.

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Άνθρωποι και ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ

 

Μετάφραση- Ελεύθερη απόδοση: Σοφία Αδαμίδου

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας

Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης

Αφίσα: Παναγιώτης Μητσομπόνος

Υπεύθυνη Παραγωγής: Φαίη Τζήμα

Τεχνική Υποστήριξη: Δημήτρης Κουτάς, Δημήτρης Σαρρής

Κατασκευή Σκηνικού: Ομάδα Cartel

Υπεύθυνη επικοινωνίας Cartrel Τεχνοχώρου: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Θάνος Περιστέρης, Αγγέλα Πατσέλη και  Μάρα Ζαλόνη (στον ίδιο ρόλο με εναλλασσόμενες ημέρες).

 

 

Πού: Τεχνοχώρος Cartel, Αγ. Άννης και Μικέλη 4,  Βοτανικός (στάση μετρό Ελαιώνας), τηλ. 6939 898258

Πότε: από 17 Oκτωβρίου 2019 και κάθε Πέμπτη έως Κυριακή στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά με διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων:

– www.viva.gr/tickets/theater/cartel-tehnoxoros/anthropoi-kai-pontikia/

– στο ταμείο του  Τεχνοχώρου Cartel (τηλ. 6939 898258)

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.