
Πρώτη προσφορά εισιτηρίων του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
25 Σεπτεμβρίου 2019
«Άνθρωποι και Ποντίκια» για δεύτερη σεζόν στο Cartel
26 Σεπτεμβρίου 2019
Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου
Μετά το κλασικό πια «Αντί Διδακτορικού» και την άκρως πρωτότυπη «Υπερπαραγωγή», ο Δημήτρης Δημόπουλος παρουσιάζει τα πιο σκωπτικά και ανατρεπτικά ως τώρα κείμενά του, αντιμετωπίζοντας κάθε θέμα με αθώο ενθουσιασμό μα και ειρωνικό σκεπτικισμό ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα; Μια παράσταση με τίτλο «Καφρόκρεμα» που επιστρέφει στο Θέατρο Σταθμός και που κινείται με την ίδια ευκολία από την καφρίλα των πιο κρυφών σκέψεων όλων μας, ως την αφρόκρεμα των πιο ευγενών προθέσεών μας, ένας σταντ-απ μονόλογος και του ύψους, και του βάθους. Ο γνωστός κωμικός μιλάει για την παράσταση και για τα φετινά επαγγελματικά του σχέδια που περιλαμβάνουν τρεις μεταφράσεις του για την οπερέτα «Ορφέας στον Άδη» στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», την οπερέτα «Νυχτερίδα» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και του κλασικού μιούζικαλ «Ωραία μου Κυρία».
Πώς ήρθε το stand up comedy στη ζωή σας;
Ήρθε εντελώς αναπάντεχα και χωρίς να έχω καμιά ιδέα τι είναι! Αυτό που υπήρχε ήταν η αίσθηση του «θέλω να βγω στη σκηνή και να τα πω» και το 1996 εμφανίστηκα στην ακρόαση που γινόταν για τις «Νύχτες Κωμωδίας», που τότε θα μετακόμιζαν σε μόνιμη στέγη στα Εξάρχεια, το πρώτο κόμεντι-κλαμπ στην Ελλάδα, και με πήραν! Είναι αστείο, γιατί εκείνη τη χρονιά έπαιξα μόλις τρεις φορές, όμως πήγαινα συχνά και έβλεπα και μάθαινα από τους παλιότερους, όπως ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Σίλας Σεραφείμ και ο Χριστόφορος Ζαραλίκος. Παλιότερους κατά ένα-ενάμισι χρόνο βέβαια…
«Καφρόκρεμα». Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης και ποια είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεστε;
Ο τίτλος αποδίδει λεκτικά το ύφος που ήθελα να έχει η παράσταση, να είναι και του ύψους και του βάθους, και καφρίλα και αφρόκρεμα. Είναι κάτι πολύ χαρακτηριστικό του πώς είμαι και στην πραγματική μου ζωή, ή μάλλον πώς με βλέπουν αρκετοί, ειδικά όταν συνειδητοποιούν πως ασχολούμαι και με την όπερα! Πολύ θα νομίσετε πως εννοώ πως το σταντ-απ είναι του λιμανιού και η όπερα του σαλονιού, είναι όμως αμφότερα ταυτόχρονα εξίσου καφροκρεμώδη! Τα θέματα με τα οποία καταπιάνομαι είναι απλά καθημερινά θέματα, για παράδειγμα, η διαδικασία παραγωγής ήχου και έναρθρου λόγου, το πώς το κόστος της διαφήμισης βαραίνει την τελική τιμή του προϊόντος ή πώς πηγαίνει κανείς στο αεροδρόμιο της Αθήνας με 1,40 ευρώ. Υπάρχουν και άλλες θεματολογίες, αλλά η τελευταία και μόνο αρκεί για να έρθει κανείς στην «Καφρόκρεμα» μιας και με μία μόνο διαδρομή προς το αεροδρόμιο από το κέντρο έχει κάνει απόσβεση του εισιτηρίου της παράστασης!
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την πορεία της παράστασης;
Η «Καφρόκρεμα» ξεκίνησε ως τίτλος το 2012, όταν αποφάσιζα τι θα έκανα μετά τον δεύτερο σταντ-απ μονόλογό μου και πού ήθελα να κινηθώ. Άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητές μου (η όπερα που λέγαμε) δεν μου άφηναν το χρόνο και τη δύναμη να καταπιαστώ και να γράψω νέα κείμενα. Συγκέντρωνα όμως ιδέες και σημείωνα θεματολογίες που ήθελα να καταπιαστώ. Κάποια στιγμή έκανα αυτό που κάνει κάθε σωστός επαγγελματίας, έθεσα ένα deadline στον εαυτό μου για να έχω την παράσταση, και μάλιστα διπλό: το Athens Comedy Festival και το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης του 2018. Στα δύο φεστιβάλ αυτά παρουσίασα ένα δείγμα που αποτέλεσε τη βάση της παράστασης που έκανε πρεμιέρα στην Πάτρα, περιόδευσε σε αρκετές πόλεις, σημειώνοντας μάλιστα sold out σε Ιωάννινα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε για μόλις 3 παραστάσεις στην Αθήνα, στο Θέατρο Σταθμός, όπου θα συνεχιστεί και φέτος για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Σε όλη αυτή την πορεία η παράσταση εξελισσόταν συνεχώς, συγγραφικά και παραστασιακά. Αυτό είναι κάτι που λατρεύω στο σταντ-απ, κάθε νέα παράσταση είναι μια ευκαιρία βελτίωσης και αλλαγών, καθώς ο κωμικός είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και παρουσιαστής της τέχνης του.
Κατά πόσο υπάρχει η κωμωδία και η ατάκα στην καθημερινότητά σας;
Πολύ ωραία ερώτηση! Νομίζω πως όσο περνά ο καιρός υπάρχει όλο και λιγότερο, ειδικά η ατάκα… Ίσως οι παρέες μου να πουν το αντίθετο, όμως έχω μετριάσει πολύ τον σχολιασμό και την ατάκα σε σχέση με παλιότερα που αισθανόμουν πως έπρεπε οπωσδήποτε να πεταχτώ και να σχολιάσω τα πάντα. Ποιος ξέρει, με αυτό το ρυθμό μπορεί να καταλήξω να ακούω απλώς. Για την ιστορία πάντως, φέτος το καλοκαίρι πέταξα ατακάρα σε συνεργάτη που οργανώνει το γάμο του και διάβαζε στην παρέα τι χρειάζεται γραφειοκρατικά και μας είπε πως «οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να έχουν κλείσει τα 18» για να του απαντήσω πως εις εκ των δύο τα έχει κλείσει δύο φορές!
Πως νιώθετε κάθε φορά που βρισκόσαστε επί σκηνής;
Μισή ώρα πριν βγω, ανυπομονησία. Τρία λεπτά πριν βγω, άγχος. Όσο είμαι επί σκηνής, εγρήγορση και κάθε πιθανό συναίσθημα που μπορεί να δημιουργηθεί. Νομίζω πως στο σταντ-απ όταν είμαι στη σκηνή είμαι πιο ανοιχτός, πιο ευαίσθητος και πιο οξυδερκής από όταν βρίσκομαι εκτός, σίγουρα λόγω της ενέργειας που δημιουργείται με την παρουσία του κοινού.
Ποια είναι η συμμετοχή του κοινού και ποια τα σχόλια που έχετε ακούσει σε αυτή την παράσταση;
Η συμμετοχή του κοινού είναι αυτή που πρέπει να είναι: λαμβάνει το από σκηνής ερέθισμα και αντιδρά. Ίσως ακούγεται περίεργο αυτό που περιγράφω, όμως όλο και περισσότερο παρατηρώ, ακόμα και ως θεατής, πως το κοινό δεν συγκεντρώνεται για να απολαύσει πραγματικά αυτό που ήρθε να δει: ανοίγουν κινητά, θεωρούν δεδομένο πως θα τρώνε μέσα στο θέατρο και γενικά η συμπεριφορά μοιάζει λες και αυτό που παρακολουθούν δεν είναι ζωντανό θέαμα. Έχω βρει, θεωρώ, έναν τρόπο στην έναρξη της παράστασης για να συγκεντρωνόμαστε στο τι συμβαίνει μεταξύ μας και είμαι πολύ περήφανος για το πώς φαίνεται να λειτουργεί αυτό που κάνω. Σχόλια έχω ακούσει πολλά και διάφορα, από συγχαρητήρια και παράπονα που δεν είπα παλιότερα κείμενά μου, μέχρι προτάσεις για αλλαγές αλλά και νουθετήσεις για θέσεις που εκφράζω. Και σέλφι, πολλές σέλφι, μην ξεχνάτε τα hashtag και να με ταγκάρετε! #καφρόρκεμα #kafrokrema και @dimitdimop
Πώς έχετε προγραμματίσει τη φετινή σεζόν σε ότι αφορά στα επαγγελματικά σας;
Για φέτος λοιπόν συνεχίζεται το δίπολο μουσικό θέατρο και σταντ-απ! Στο μουσικό θέατρο θα παίζονται φέτος τρεις μεταφράσεις μου για την οπερέτα «Ορφέας στον Άδη» στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», την οπερέτα «Νυχτερίδα» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου είναι μάλιστα το έργο με το οποίο θα εορταστεί η επέτειος της συμπλήρωσης των 80 χρόνων λειτουργίας του θεσμού. Η πρώτη μετάφραση που θα ακουστεί πρώτη στη φετινή σεζόν είναι αυτή του κλασικού μιούζικαλ «Ωραία μου Κυρία» στην πανελλήνια πρεμιέρα του έργου στην πλήρη μορφή του, μια δουλειά για την οποία είμαι πολύ περήφανος. Στο σταντ-απ τώρα, η «Καφρόκρεμα»» θα παρουσιαστεί στην Αθήνα για μόνο 10 παραστάσεις στο Θέατρο Σταθμός και θα περιοδεύσει όσο περισσότερο γίνεται στην Ελλάδα και ελπίζω στην Κύπρο, όπου δεν έχω εμφανιστεί ποτέ! Παράλληλα με τις σόλο εμφανίσεις μου, θα έχω τη χαρά να κάνω επιλεγμένες εμφανίσεις παρουσιάζοντας παραστάσεις με συναδέλφους κωμικούς στα ολοκαίνουργια Athens English Comedy Club, Θέατρο ΠΚ, Premise Comedy Club και Λος Άντζελες! Χαίρομαι που η φετινή σεζόν μας βρίσκει με τόσες σκηνές, ειδικά όταν σκέφτομαι πως ξεκινήσαμε το 1996 στις «Νύχτες Κωμωδίας» που έπρεπε σχεδόν να εξηγούμε τι είναι το σταντ-απ…
Πληροφορίες παράστασης
«Καφρόκρεμα»
Πού: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (μετρό Μεταξουργείο), τηλ. 210 5230267
Πότε: από 16 Οκτωβρίου 2019, για δέκα παραστάσεις κάθε Τετάρτη στις 21.15
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Προπώληση: 8 ευρώ (ως και την προηγούμενη μέρα κάθε παράστασης)
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Σκέπης Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Δημήτρης Δημόπουλος (ΣΚΠΙΔΔ).