Τρεις νύχτες στην Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος»
13 Σεπτεμβρίου 2019
O Γιάννης Χουβαρδάς διασκευάζει και σκηνοθετεί τη «Lulu»
18 Σεπτεμβρίου 2019
Τρεις νύχτες στην Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος»
13 Σεπτεμβρίου 2019
O Γιάννης Χουβαρδάς διασκευάζει και σκηνοθετεί τη «Lulu»
18 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης σε μια παρτίδα δεξιοτεχνίας παρουσιάζουν την παράσταση του έργου «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

Μετά από μια πετυχημενη περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, η παράσταση που ξεχώρισε και αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό, κατεβαίνει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και «βρίσκει στέγη» στο Μικρό Άνεσις. Πρόκειται για «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Μια κωμωδία χαρακτήρων, που αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να πιάσει την καλή».

Ο Φώντας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν πως θα πιάσουν την καλή και θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους. Το σχέδιο «όπως πάντα» καλά οργανωμένο και σίγουρο, μας δείχνει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά. Οι δυο ήρωες μας, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και ο  Κόλιας πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.

Το «Τάβλι» είναι έργο προφητικό και γι’ αυτό πάντα επίκαιρο, πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα

Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

 

Με τους: Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση

 

 

Πού: Μικρό Άνεσις, Λεωφ. Κηφισίας 14, τηλ. 210 7718943

Πότε: από 16 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Εισιτήρια: 14 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ(μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)