Δεύτερος κύκλος παραστάσεων για τη «Μήδεια» στο Μπάγκειον
29 Αυγούστου 2019
«Hotel Marina» στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
3 Σεπτεμβρίου 2019
Δεύτερος κύκλος παραστάσεων για τη «Μήδεια» στο Μπάγκειον
29 Αυγούστου 2019
«Hotel Marina» στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
3 Σεπτεμβρίου 2019

Η Βασιλική Κυπραίου ερμηνεύει τον θεατρικό μονόλογο «HIV» του Θανάση Τριαρίδη που σκηνοθετεί η Έλενα Σωκράτους.

 

Ο θεατρικός μονόλογος HIV, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο  Expedition Metropolis (Βερολίνο, Μάιος 2019) που κέρδισαν ελληνικό και γερμανικό κοινό, έρχεται στην Ελλάδα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων: στις 9,10, 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο Faust στην Αθήνα και 11, 12 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Act στην Πάτρα. Ο Θανάσης Τριαρίδης και η Έλενα Σωκράτους, μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στο «Lebensraum» συναντώνται ξανά στον θεατρικό μονόλογο «HIV»: στο έργο αυτό, μαθαίνουμε την ιστορία της Επίφανι Γκούντμαν, μίας Νιγηριανής πόρνης που αυτοκτόνησε το 2013 στην Αθήνα, μετά τη διαπόμπευσή της για λόγους Δημόσιας Υγείας. Το Μάιο του 2012, είκοσι επτά οροθετικές γυναίκες, συνελήφθησαν, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύθηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ. Εννέα χρόνια μετά, η ιστορία μεταφέρεται επί σκηνής μέσα από το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη και τη σκηνοθετική ματιά της Έλενας Σωκράτους, θίγοντας όχι μόνο το ζήτημα του trafficking που οδηγεί τις γυναίκες στην εξαθλίωση και το θάνατο, αλλά και τις ευθύνες του «πολιτισμένου κόσμου». Τις ευθύνες όλων μας.

 

 

Αντί Σκηνοθετικού Σημειώματος

«Απόψε, λοιπόν, θα σας μιλήσω για την υπόθεση της  Επίφανι Γκούντμαν. Είναι η Νιγηριανή πόρνη που αυτοκτόνησε το 2013 στην Αθήνα. Δέκα μέρες πριν βγάλανε τη φωτογραφία της στη δημοσιότητα για να μας ενημερώσουν πως έχει τον ιό του AIDS… Για λόγους Δημόσιας Υγείας… Δέκα μέρες μετά αυτοκτόνησε στο Κατάστημα Προσωρινής Κράτησης. Φυλακή είναι – αλλά έτσι το λένε επίσημα: Κατάστημα. Είχε γίνει μεγάλος σαματάς τότε. Το θυμάστε, σωστά; Το Υπουργείο είχε δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες με τις πόρνες που είχαν τον ιό του AIDS. Για να τις δούνε οι πελάτες τους και να πάνε να κάνουν εξέταση. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεσηκώθηκαν. Είπαν για διαπόμπευση. Είπαν πολλά. Πολύς κόσμος πήρε το μέρος τους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς για τα δικαιώματα των γυναικών και τέτοια. Μετά το πράγμα έκατσε… Όμως, το είπαμε και πριν, τώρα πια μπορούμε να μαθαίνουμε όσα δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Πλέον όλοι έχουμε κινητά. Ό,τι και να μας πούνε, το ψάχνουμε στο Google. Δεν δικαιούμαστε να λέμε “αδιανόητη δυστυχία”. Οφείλουμε να την διανοηθούμε».

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«HIV»

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους

Συνεργάτης σκηνοθέτης, Φωτογραφίες, Βίντεο: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου

Δραματουργία: Η ομάδα

Γραφιστικά: Πέτρος Ζάβρακας

 

Ερμηνεύει: Βασιλική Κυπραίου

 

* Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών, καθώς επίσης και άτομα με καρδιακές παθήσεις ή κρίσεις πανικού.

**  Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική (Τριλογία: Leopold, Football, HIV)

 

Πού: Faust, Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, Αθήνα, τηλ. 210 3234095

Πότε: Δευτέρα 9, Τρίτη 10, Παρασκευή  13,  Σάββατο  14 και Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους, άνω των 65) / 5 ευρώ (με ατέλεια), Προπώληση Εισιτηρίων: Viva.gr