Η Φωτεινή Παπαχριστοπούλου μιλάει για την παράσταση «Δάφνις + Χλόη»

Η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» ξεκινάει την περιοδεία της από το Θέατρο Δάσους
2 Ιουλίου 2019
Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί τις «Ξένες πόρτες» του Μάνου Ελευθερίου
8 Ιουλίου 2019
Η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» ξεκινάει την περιοδεία της από το Θέατρο Δάσους
2 Ιουλίου 2019
Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί τις «Ξένες πόρτες» του Μάνου Ελευθερίου
8 Ιουλίου 2019

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πρόκειται για μία ιστορία αγάπης που έγραψε ένας εκ των πρώτων μυθιστοριογράφων του κόσμου, ο Έλληνας  εν ονόματι Λόγγος, συγγραφέας του 3ου μ.Χ. αιώνα. Αν και δεν έχουν διασωθεί άλλα έργα του Λόγγου, το « Δάφνις και Χλόη»  διασώθηκε πλήρες και αποτελείται από τέσσερα βιβλία. Αυτό το έργο, που ήταν γνωστό από την περίοδο της Αναγέννησης στην Κεντρική Ευρώπη, σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μπογδάνος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών http://greekfestival.gr/το οποίο ανεβαίνει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 19 και 20 Ιουλίου. Στο έργο κυριαρχεί η εξιδανικευμένη και γεμάτη ευαισθησία περιγραφή της φύσης της Λέσβου και η εναλλαγή των τεσσάρων εποχών ενώ κάθε εποχή του χρόνου συμπίπτει και με ένα διαφορετικό κεφάλαιο στον έρωτα των δύο νέων αντικατοπτρίζοντας τις δικές τους ψυχικές εναλλαγές. Αυτός ο έρωτας αποδεικνύεται εντέλει ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Η ηθοποιός Φωτεινή Παπαχριστοπούλου μιλάει στο theatermag.gr για το έργο του Λέσβιου συγγραφέα, τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη της παράστασης και τους υπόλοιπους συντελεστές, καθώς και για τη μουσική που υπογράφει ο David Lynch.

 

«Η παρουσία μου στη Μικρή Επίδαυρο με κάνει να νιώθω ευγνωμοσύνη, ευθύνη και τεράστια χαρά» λέει η Φωτεινή Παπαχριστοπούλου. «Όταν πρωτοδιάβασα το έργο “Δάφνις και Χλόη” του Λόγγου σκέφτηκα ότι εδώ έχουμε έναν έρωτα αθώο, φωτεινό, αφελή, παιδικό και ταυτόχρονα τόσο δυνατό και βαθύ. Τίποτα δεν τον επηρεάζει και τίποτα δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Παράλληλα σκέφτηκα όμως ότι εδώ έχουμε και ένα έργο με υψηλές απαιτήσεις. Οι πρόβες ξεκίνησαν με ένα workshop τον Απρίλιο και η προετοιμασία περιελάμβανε αυτοσχεδιασμούς και αρκετό πειραματισμό, γιατί στα χέρια μας δεν είχαμε ένα αμιγώς θεατρικό κείμενο και χρειάστηκε αρκετή επεξεργασία και με εμβόλιμα κείμενα για το τελικό αποτέλεσμα».

 

Η ηθοποιός Φωτεινή Παπαχριστοπούλου ερμηνεύει το ρόλο της Λυκαίνιο στο έργο «Δάφνις + Χλόη». (Φωτογραφίες: Γιάννης Ζάχος).

 

«Ο ρόλος που παίζω στο έργο είναι αυτός της Λυκαίνιο, μιας γυναίκας που πόθησε τον Δάφνι και θέλησε να του διδάξει τα έργα του Έρωτα» συνεχίζει η ηθοποιός. «Η συνεργασία με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπογδάνο ήταν άψογη. Είναι ένας γλυκός και τρυφερός άνθρωπος, ένας τζέντλεμαν που καθοδηγεί με ακρίβεια τα πράγματα και τόσο αέρινα που φτάνεις στο αποτέλεσμα αθόρυβα. Φυσικά υπήρξε και η άριστη συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους συντελεστές και συναδέλφους και αυτό που θα θυμάμαι από τις πρόβες είναι το πόσο γρήγορα δέσαμε σαν ομάδα. Η μουσική και η παρουσία του David Lynch https://www.davidlynch.com/και της Έλλης Πασπαλά είναι από τα πλεονεκτήματα αυτής της δουλειάς, γιατί είναι σα να ανοίγεις ένα παράθυρο και να μπαίνει ένα δροσερό αεράκι. Μια δυνατή σκηνή του έργου θεωρώ ότι είναι η έναρξη με τον Γιάννη Φέρτη να μπαίνει αρχικά μόνος στο χώρο της Μικρής Επιδαύρου και να επιστρέφει εκεί που θα ξαναθυμηθεί, θα νοσταλγήσει και θα αναπολήσει».

 

Η Έλλη Πασπαλά και ο Γιάννης Φέρτης. (Φωτογραφίες: Γιάννης Ζάχος).

 

Πληροφορίες παράστασης

«Δάφνις + Χλόη» του Λόγγου

Σκηνοθεσία – Διασκευή – Σκηνογραφία: Δημήτρης Μπογδάνος

Μετάφραση – Δραματολογία: Τζιάνα Τσαϊλακοπούλου

Κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Μουσική: David Lynch

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κουνέλλας

Βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Κομεσσάριος

Ειδική συνεργάτις: Κατερίνα Έσσλιν

Φωτογραφίες – Trailer: Γιάννης Ζάχος

Ερμηνεύουν: Γιάννης Φέρτης, Έλλη Πασπαλά, Δημήτρης Μάριζας, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Δημήτρης Πασσάς, Λυδία Τζανουδάκη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Σωσώ Χατζημανώλη

Μουσικός επί σκηνής ο David Lynch

Διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης/Pro4

Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Χριστίνα Πολυχρονιάδου

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

 

Πού: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Πότε: 19 και 20 Ιουλίου 2019, στις 21.30

Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά

Εισιτήρια: Κανονικό 25 ευρώ, Φοιτητικό και 65+ 10 ευρώ, Ανέργων και ΑΜΕΑ 5 ευρώ

 

 

Info

Από το θέμα του έργου εμπνεύστηκαν ζωγράφοι, όπως ο Μπουρντόν (Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου), ο Ζεράρ (Μουσείο Λούβρου), ο Μαρκ Σαγκάλ, γλύπτες όπως ο Νταλού και ο Κορτό (Μουσείο Λούβρου). Γνωστή είναι και η ομώνυμη χορογραφική συμφωνία του Μωρίς Ραβέλ σε 3 μέρη με χορικά.

Το μυθιστόρημα για πρώτη φορά μεταφράστηκε στη γαλλική γλώσσα από τον Αμνώ επίσκοπο της Ωξέρ το 1551 και η πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση έγινε το 1810 από τον Πωλ-Λουΐ Κουριέ. Ακολούθησαν πολλές εκδόσεις με σχόλια και διορθώσεις. Στα γερμανικά η καλύτερη έκδοση θεωρείται του εκδοτικού οίκου Prestel – Verlag (1994), εμπλουτισμένη με 42 λιθογραφίες του Σαγκάλ. Ο Γεώργιος Βενδότης ήταν ο πρώτος νεο-έλληνας που μετέφρασε και εξέδωσε το έργο, από το τυπογραφείο του στη Βιέννη.

Το 1931 γυρίστηκε βουβή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου υπό τον ίδιο τίτλο (Δάφνις και Χλόη) βασισμένη στο Ειδύλλιον του Λόγγου σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου.