Ο Παντελής Φλατσούσης και τα «New Kids on the Block» της Κυψέλης
27 Ιουνίου 2019
Η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» ξεκινάει την περιοδεία της από το Θέατρο Δάσους
2 Ιουλίου 2019
Ο Παντελής Φλατσούσης και τα «New Kids on the Block» της Κυψέλης
27 Ιουνίου 2019
Η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» ξεκινάει την περιοδεία της από το Θέατρο Δάσους
2 Ιουλίου 2019

 

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έγινε δεκτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης (Stockholm Fringe Festival) για το 2019 με την παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις». Πρόκειται για την Ομάδα7 η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα σε προτάσεις που έγιναν από 60 χώρες από όλο τον κόσμο. Η Ομάδα7 σχηματίστηκε το 2003 και αποτελεί μια καλλιτεχνική κολεκτίβα που διερευνά τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας σ’ ένα διάλογο με τις φόρμες και τις μεθόδους του μεταμοντέρνου θεάτρου. Με είκοσι δύο παραγωγές στο ενεργητικό της στις οποίες συμμετέχουν κάθε φορά τουλάχιστον 15 καλλιτέχνες και εθελοντές, παρουσιάζει την multimedia performance με τίτλο «Αντιγόνη, μια Ύβρις» η οποία είναι βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Ο πρώτος κύκλος παραστάσεων πραγματοποιήθηκε στο Booze Cooperativa τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018. Στο Stockholm Fringe Festival το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την παράσταση στις 4 Σεπτεμβρίου (20.30 ώρα Σουηδίας) και στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 (15.00 ώρα Σουηδίας) στο Teater 3, σε νέα μετάφραση και διασκευή που έγινε από τη Βίκυ Μαστρογιάννη και την Ομάδα7, με τις τρεις performers  Έλσα Λουμπαρδία, Ελένη Μπαμπασάκη, Ευάγγελη Φίλη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Βίκυ Μαστρογιάννη.

Για τη συμμετοχή στο Stockholm Fringe Festival η Ομάδα7 έχει ξεκινήσει καμπάνια μέσω crowdfunding και της πλατφόρμας indiegogo.com όπου το κοινό μπορεί να την υποστηρίξει μέσω του συνδέσμου www.indiegogo.com/projects/stockholm-fringe-festival-2019#.  Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια από τις ομάδες η οποία δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από το υπουργείο Πολιτισμού ή άλλον δημόσιο φορέα. Στόχος της ομάδα είναι τα 2.900 ευρώ τα οποία θα καλύψουν τα οδοιπορικά των μελών (3 ηθοποιοί και 3 τεχνικοί, σύνολο 6 άτομα) και το κόστος της εκεί διαμονής τους. Ένας άλλος τρόπος είναι μέσω κατάθεσης στον παρακάτω λογαριασμό της ομάδας (IBAN:             GR8002601070000240200836997, EUROBANK: ΕΠΤΑ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ). Ακόμα και ένα ευρώ είναι πολύτιμο! Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης θα είναι η τρίτη συμμετοχή της Ομάδας7 σε διεθνή διοργάνωση με ίδιους πόρους μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου 2010 και τη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (The Prague Quadrennial of Performance Design and Space, PQ 2015).

 

 

 

Λίγα λόγια για την παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις»

Στο  κέντρο μίας σκηνικής εγκατάστασης με έντονη την παρουσία οπτικοακουστικών μέσων, τρεις γυναίκες ερμηνεύτριες μοιράζονται όλους τους ρόλους, παρεμβάλουν τις προσωπικές τους απόψεις και εμπειρίες και επεμβαίνουν στη σκηνική δράση. Σ’ αυτόν τον κλειστό κύκλο ενός σάπιου οικονομικού κέντρου εξουσίας τα δεκαπέντε πρόσωπα του Χορού μπορούν να φτάσουν μόνο διαμεσολαβημένα, μέσα από μια οθόνη, για να διαπραγματευτούν, να διεκδικήσουν ή να αρνηθούν τη δική τους ατομική ευθύνη.

Με όχημα τη σοφόκλεια τραγωδία, τις σκέψεις του Κορνήλιου Καστοριάδη και υλικά του θεάτρου της επινόησης, η Ομάδα7 ξαναδιαβάζει ένα κλασσικό έργο. Συνδιαλέγεται με την διαχρονική τραγικότητα αυτού του «δεινότερου» απ’ όλα τα πλάσματα, του Ανθρώπου και  θέτει ερωτήματα: είναι ηθικό χρέος του ανθρώπου να αντιστέκεται στην Ύβρη της  εξουσίας; Η αντίσταση μπορεί να γίνει ύβρις; Είμαστε σε θέση να ακούσουμε πραγματικά την διαφορετική γνώμη, τον διαφορετικό άνθρωπο; Τι υπάρχει πριν τις αμετάκλητες αποφάσεις; Έχουμε δίκιο μόνο εμείς;

«…η Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι μια κορυφή της δημοκρατικής πολιτικής σκέψης και στάσης, που αποκλείει και καταδικάζει το μόνος φρονείν, το οποίο αναγνωρίζει την έμφυτη ύβρη των ανθρώπων, και απαντά σε τούτη με τη φρόνηση». Κορνήλιος Καστοριάδης.

 

 

Η Ομάδα7

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Ομάδα Θεάτρου Επτά (Ομάδα7) δεν διαθέτει μόνιμη θεατρική στέγη και δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από το Υπουργείο Πολιτισμού ή άλλον δημόσιο φορέα.

Σημαντικά στοιχεία λειτουργίας της ομάδα είναι:

– η δημιουργική συνδιαλλαγή διαφορετικών αισθητικών μέσα από την προσωπική έκφραση του κάθε συνεργάτη

– ο συλλογικός χαρακτήρας της πολυφωνικής σύνθεσης που σχηματίζεται

-η χρήση και διαχείριση του χώρου (δημόσιου ή ιδιωτικού) ως εικαστικό περιβάλλον

– η αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού κάθε μορφής

– η επεξεργασία των κειμένων ως μέρος ενός διαλόγου με τη σύγχρονη δραματουργία

-ο ρόλος και η θέση του ερευνητικού θεάτρου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα

– η αλληλεπίδραση και η συνδιαλλαγή με το ευρύτερο περιβάλλον της διεθνούς σκηνής

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Αντιγόνη, μια Ύβρις»

Μετάφραση/Διασκευή: Βίκυ Μαστρογιάννη-Ομάδα7

Δραματουργία/Επιμέλεια κειμένου: Ευδοκία Δεληπέτρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Τζέμης

Σχεδιασμός φωτισμού/Φωτογραφία/Video: Γιώργος Ζαφειρίου

Σκηνικά/Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη

Πρωτότυπη Μουσική: Μάριος Τσάγκαρης

Ηθοποιοί: Έλσα Λουμπαρδία, Ελένη Μπαμπασάκη, Ευαγγελή Φίλη

Χορός Video: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Δάφνη Αηδόνη, Γιώργος Ανδράκης, Μυρσίνη Γεωργάκη, Ευδοκία Δεληπέτρου, Γιώργος Ζαφειρίου, Αλκιβιάδης Ζούπας, Σοφία Λιάκου, Βαγγέλης Παπαδάκης, Μάνος Παπαδάς, Βασιλική Σκευοφύλαξ, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιάννης Τζέμης, Μάριος Τσάγκαρης, Ραφαήλ-Ανάργυρος Τσάντες.

 

Πού: Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης 2019 (Stockholm Fringe Festival) στο Teater 3

Πότε: 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2019

Η παράσταση πρόκειται να ανέβει στην Αθήνα από τον Οκτώβριο 2019 σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.