Ο Παντελής Φλατσούσης και τα «New Kids on the Block» της Κυψέλης

Η Εριφύλη Στεφανίδου μιλάει για την παράσταση «Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι»
25 Ιουνίου 2019
Τι κάνει η Ομάδα7 στο Stockholm Fringe Festival;
28 Ιουνίου 2019

Ο σκηνοθέτης Παντελής Φλατσούσης αναλαμβάνει ένα ξεχωριστό εγχείρημα, που συνδέεται με το ευρύτερο αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών στα παιδιά. (Φωτογραφίες: Ελένη Στρούλια).

Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο που χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα ως Ιταλική Σχολή Καλογραιών του Τάγματος του Αγίου Δομίνικου, στη συνέχεια μετατράπηκε σε νοσοκομείο των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων ενώ αργότερα σε Γενικό Νοσοκομείο της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας. Η τρίτη και σημερινή του χρήση είναι η στέγαση του 15ου Λυκείου Αθηνών. Αυτό το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο με art nouveau στοιχεία επέλεξε ο σκηνοθέτης Παντελής Φλατσούσης για να παρουσιάσει την παράσταση «Κυψέλη – New Kids on the Block» στο πλαίσιο του «Ανοίγματος στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών. Με κύριο όχημα τις αφηγήσεις παιδιών που μένουν στην Kυψέλη, οι οποίες εμπλουτίζονται και με συνεντεύξεις ενήλικων κατοίκων, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να δώσει μια διαφορετική οπτική της καθημερινής πραγματικότητας, αλλά και της ιστορίας της γειτονιάς μέσα από παιδικά μάτια διαφόρων εθνικοτήτων. Η παράσταση δομείται πάνω στα ερωτήματα που θέτει: Πώς βλέπουν τα παιδιά τη ζωή τους στη γειτονιά; Πώς βιώνουν τον κόσμο των ενηλίκων και πώς επηρεάζεται η ζωή τους από τις κοινωνικοπολιτικές εντάσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί; Παράλληλα προκύπτουν και ερωτήματα σχετικά με την ίδια τη θεατρική τέχνη: Ποια είναι τα όρια της; Πώς προκύπτει μια παράσταση ενήλικης θεματολογίας, απευθυνόμενη σε ενήλικο κοινό, αλλά με πρωταγωνιστές της παιδιά;

 

 

«Η πρώτη χρήση του κτιρίου ήταν ως Ιταλική Σχολή Καλογραιών η δεύτερη χρήση του ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας που τώρα έχει μεταφερθεί στην Κατεχάκη εδώ και πολλά χρόνια και κάπου την δεκαετία του 1980 έγινε σχολείο» λέει ο Παντελής Φλατσούσης. «Μάλιστα οι Κυψελιώτες που είναι λίγο μεγαλύτερης γενιάς το λένε το σχολείο της αεροπορίας, γιατί το θυμόνται ως Νοσοκομείο της Αεροπορίας. Κάπου το 1980 έγινε το 6ο Λύκειο και τώρα στεγάζεται το 15ο Γενικό Λύκειο Αθηνών. Σε αυτό το μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίριο ανεβάζουμε το θεατρικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Κυψέλη – New Kids on the Block. Πρόκειται για ένα πιο σύνθετο θεατρικό ντοκιμαντέρ με την έννοια ότι οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων έως 14 ετών, όλα κάτοικοι Κυψέλης. Συμμετέχουν μέσω βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων και ενήλικες επίσης κάτοικοι Κυψέλης. Η έρευνά μας ξεκίνησε από τα σχολεία της Κυψέλης, μάς πρότειναν παιδιά σε συλλογικότητες, μιλήσαμε με δομείς, κάναμε μια έρευνα σε σχέση με τα παιδιά, σε σχέση με την περιοχή, πήραμε συνεντεύξεις από ανθρώπους, διαβάσαμε κείμενα αρχιτεκτονικά, κοινωνιολογικά, πολεοδομικά, ιστορικά και παίρνουμε την Κυψέλη ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ίσως και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που υπάρχει στην Αθήνα, μιας παγκοσμιοποιημένης μητρόπολης του 21ου αιώνα».

 

 

«Η Κυψέλη έχει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ένα χαρακτηριστικό αθηναϊκό παράδειγμα μιας παγκοσμιοποιημένης μητρόπολης του 21ου αιώνα» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Δηλαδή έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μητρόπολης, όπως συμβίωση με πολλών τύπων όρους διαφόρων εθνοτικών ομάδων, ανισότητες που σημαίνει ότι μέσα στην ίδια την Κυψέλη υπάρχουν διαφορετικές περιοχές στις οποίες μένουν άνθρωποι όπου υπάρχει ένας διαχωρισμός πέρα από τον εθνοτικό, καθώς και μετανάστευση και εσωτερική μετανάστευση. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι είναι μια περιοχή πάρα πολύ ευαίσθητη στις αλλαγές του αστικού τοπίου που υπάρχει στην Αθήνα. Δηλαδή, η γνωστή ακμή της με την οδό Φωκίωνος Νέγρη και τα μαγαζιά της όπως το στέκι καλλιτεχνών Select, η παρακμή της από τη δεκαετία του 1990 και η ακόμα πιο μεγάλη παρακμή της κατά τη διάρκεια της κρίσης που ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, όπως μας είπαν και όλοι οι κάτοικοι. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα δείγμα παγκοσμιοποιημένης μεγαλούπολης του 21ου αιώνα ίσως και το πιο έντονο που έχουμε στην Αθήνα και τον πιο ευαίσθητο δείκτη των αστικών αλλαγών που συμβαίνουν στην περιοχή και στη ζωή μας που την επηρεάζουν και μπορεί μερικές φορές και να μην τις καταλαβαίνουμε. Γι’ αυτό λόγο το κάνουμε άλλωστε. Ψάχνουμε να βρούμε κρυμμένα νοήματα και μυστικά, αλλά πολλές φορές κρυμμένο είναι αυτό που βλέπεις κάθε μέρα μπροστά σου. Απλά δεν μπορείς να το αποκρυπτογραφήσεις γιατί το θεωρείς αυτονόητο».

 

 

Ταυτότητα παράστασης

«Κυψέλη – New Kids on the Block»

Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου βασισμένη σε συνεντεύξεις κατοίκων της Κυψέλης

 

Σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης

Δραματουργία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Σκηνικά: Ελένη Στρούλια

Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα

Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Επιμέλεια video: Γιάννης Gizmo Μπερερής

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργιάδου

Βοηθός σκηνογράφου: Δάφνη Αηδόνη

 

Πού: 15ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, Κυψέλης 46 και Παξών, Κυψέλη

Πότε: 1 έως 4 Ιουλίου 2019, στις 20.30

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη