Ο Ρόμπερτ Γουίλσον σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο

Βασίλης Κουκαλάνι: «Κάνουμε αυτού του είδους το θέατρο για να διεκδικούμε μια φωνή η οποία να διαφωτίζει τον δημόσιο διάλογο»
11 Ιουνίου 2019
Ο Οδυσσέας εμπνέει το 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων
18 Ιουνίου 2019
Βασίλης Κουκαλάνι: «Κάνουμε αυτού του είδους το θέατρο για να διεκδικούμε μια φωνή η οποία να διαφωτίζει τον δημόσιο διάλογο»
11 Ιουνίου 2019
Ο Οδυσσέας εμπνέει το 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων
18 Ιουνίου 2019

Με αφηγήτρια τη Λυδία Κονιόρδου ο Ρόμπερτ Γουίλσον παίρνει ως βάση το μύθο του Οιδίποδα για να πει την ιστορία του ήρωα. (Φωτογραφίες: Lucie Jansch).

 

Με μία μοναδική παράσταση-γεγονός στην ιστορία του ξεκινά το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Την Παρασκευή 21 Ιουνίου ο αμερικανός Ρόμπερτ Γουίλσον, ένας από τους πιο καταξιωμένους σκηνοθέτες παγκοσμίως, γνωστός για τα μοναδικά εικαστικά περιβάλλοντα που δημιουργεί και αγαπημένος του ελληνικού κοινού (Κουαρτέτο, Όπερα της πεντάρας, Οδύσσεια, The old woman, Γράμμα σε έναν άντρα κ.ά.), σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο την παράσταση «Οιδίπους» η οποία είναι βασισμένη στο έργο του Σοφοκλή.

 

Στις παραστάσεις του Γουίλσον τα σκηνικά ξεχωρίζουν, ενώ ο φωτισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο δημιουργώντας δυνατές ποιητικές εικόνες που συνοδεύουν τη δράση με καθοριστικό τρόπο. Η συγκλονιστικής απλότητας κίνηση των ηθοποιών, μαγνητίζει το βλέμμα του θεατή. Η καλλιτεχνική ματιά του Γουίλσον θεωρείται ότι αναμόρφωσε τη σκηνοθεσία σε θέατρο και όπερα, με την τόλμη και την ιδιαιτερότητά της. Ως σκηνοθέτης, ο Γουίλσον έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της τέχνης όπως ο Φίλιπ Γκλας, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ο Γουίλιαμ Νταφόε κ.ά. Από το 1992 διευθύνει το Watermill Center στη Νέα Υόρκη, ένα διεθνές κέντρο έρευνας για τις παραστασιακές τέχνες.

 

Στην παράσταση που θα παρακολουθήσει το κοινό στην Επίδαυρο στις 21 και 22 Ιουνίου (παραγγελία του Φεστιβάλ Επιδαύρου) ο Γουίλσον παίρνει ως βάση το μύθο του Οιδίποδα για να αφηγηθεί την ιστορία του ήρωα. Αφηγήτρια θα είναι η Λυδία Κονιόρδου, ενώ στην παράσταση πρωταγωνιστεί επίσης η σπουδαία γερμανίδα ηθοποιός Angela Winkler. Παίζουν ακόμα οι Dickie Landry, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Φουσέκης, Meg Harper, Kayije Kagame, Casilda Madrazo, ενώ ακούγονται ο Ρόμπερτ Γουίλσον και ο Κρίστοφερ Νόουλς.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Οιδίπους»

Βασισμένο στο έργο του Σοφοκλή

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Φωτισμοί: Robert Wilson
Συν-σκηνοθεσία: Ann Christin Rommen
Πρωτότυπη μουσική: Dickie Landry – Kinan Azmeh
Κοστούμια: Carlos Soto
Συνεργάτρια σκηνογράφος: Annick Lavallée-Benny
Συνεργάτης σχεδιαστής φωτισμών: Solomon Weisbard
Δραματουργία: Konrad Kuhn
Σχεδιασμός μακιγιάζ – κομμώσεων: Manu Halligan
Χορογραφία αμπορίτζιναλ χορού: Wesley Enoc
Βοηθός σκηνοθέτη – Διευθύντρια σκηνής: Sara Thaiz Bozano
Τεχνικός διευθυντή:ς Enrico Maso
Προγραμματισμός και επίβλεψη φωτισμών: Wee Cheng Low
Επικεφαλής ηλεκτρολόγος: Giuseppe Cino
Σχεδιασμός ήχου: Dario Felli
Ηχολήπτες: Marco Olivieri / Matteo Ciardi
Χειρισμός σκηνικών αντικειμένων: Cecilia Sacchi
Επικεφαλής φροντιστών: Giuliana Rienzi
Χειρίστρια follow spot: Isadora Giuntini
Μακιγιάζ – Κομμώσεις: Claudia Bastia, Luca Pompozzi, Nicole Tomaini
Βεστιάριο: Caterina Villa
Βοηθοί βεστιαρίου: Flavia Ruggeri, Francesca Sartorio
Κατασκευή κοστουμιών: CIMEC Compagnia Italiana della Moda e del Costume Milano
Φωτογραφίες: Lucie Jansch

Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Angela Winkler, Dickie Landry, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Φουσέκης, Meg Harper, Kayije Kagame, Casilda Madrazo

Συμμετέχουν: Laila Gozzi, Alessandro Anglani, Marcello di Giacomo, Francesca Fedeli, Annabella Marotta, Gaetano Migliaccio, Francesco Roccasecca

Ακούγονται: Ρόμπερτ Γουίλσον, Christopher Knowles

 

Στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και λατινικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

 

 

Πού: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Πότε: 21 και 22 Ιουνίου 2019 στις 21.00

Εισιτήρια: στο greekfestival.gr, στο ticketmaster.gr και στο 210 8938112

Για τη μεταφορά του κοινού με πούλμαν στην Επίδαυρο, υπάρχει ειδική προσφορά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην τιμή των 10,30 ευρώ. Η αγορά της θέσης γίνεται ηλεκτρονικά και από τα ταμεία (Πανεπιστημίου 39) με τον κωδικό του εισιτηρίου της παράστασης.