Η Ελίνα Ρίζου και η Έντα Γκάμπλερ
5 Ιουνίου 2019
Open Philosophical Day στην Αθήνα
7 Ιουνίου 2019
Η Ελίνα Ρίζου και η Έντα Γκάμπλερ
5 Ιουνίου 2019
Open Philosophical Day στην Αθήνα
7 Ιουνίου 2019

Ο Χρήστος Τζιούκαλιας σκηνοθετεί την Άντζελα Μπρούσκου και την Παρθενόπη Μπουζούρη στην παράσταση του έργου «Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν που ανεβαίνει στο Θέατρο Ροές. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή).

 

Η Άντζελα Μπρούσκου και η Παρθενόπη Μπουζούρη αναμετρούνται για τρίτη φορά με κείμενο της Σάρα Κέιν, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία του ανερχόμενου Χρήστου Τζιούκαλια. Μαζί τους επί σκηνής η Φελίς Τόπη και ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης. Το «Λαχταρώ» -αγγλικός τίτλος Crave- είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και αποσπασματικά κείμενα της Βρετανίδας δραματουργού, γι’ αυτό και κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα θεατρικά έργα της.

 

Πρόκειται για ένα παραληρηματικό κείμενο, έναν μονόλογο για τέσσερις φωνές, για τέσσερα πρόσωπα: δύο άντρες και δύο γυναίκες που συναντιούνται σε έναν απροσδιόριστο χώρο. Τέσσερις απομονωμένοι κόσμοι που ενώνονται επί σκηνής μέσα στο πλαίσιο μιας ανάμνησης. Στόχος τους είναι μια άμεση εμπλοκή με τον απέναντι: να αποκαλύψουν τα βαθύτερά τους συναισθήματα, να ξορκίσουν τους δαίμονές τους, να ξεπεράσουν την ενοχή τους και να οδηγηθούν σταδιακά από το σκοτάδι στο φως. Αυτό είναι το παράξενο σύμπαν του Λαχταρώ. Ακραίο, επικίνδυνο, γεμάτο σκιές. Οι ήρωες του έργου αποζητούν απελπισμένα τον έρωτα, γνωρίζουν όμως καλά ότι για να αποκτήσουν την ευτυχία πρέπει να ρισκάρουν τον ολοκληρωτικό ψυχικό, ίσως και σωματικό τους, αφανισμό. Γιατί ο έρωτας είναι ταυτόχρονα η ελπίδα και η συντριβή τους. Όπλα τους είναι οι λέξεις, οι κραυγές, τα θραύσματα αναμνήσεων, η ποίηση, τα όνειρα και οι εφιάλτες τους. Λαχταρούν να ζήσουν; Λαχταρούν να πεθάνουν; Λαχταρούν τη λύτρωση, γιατί μόνο αυτή θα δώσει ένα τέλος. Θα την βρουν;

 

 

Η Σάρα Κέιν έγραψε το Crave το 1998, επιτυγχάνοντας την υπέρβαση της προηγούμενης δραματουργικής της γραφής: δημιουργεί μια αληθινή συμφωνία από φωνές, γεμάτη ρυθμό και λυρισμό, χωρίς όμως να θυσιάζεται στο ελάχιστο η αυθεντικότητα του λόγου. Το έργο έχει ανέβει στις μεγαλύτερες σκηνές της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Η πρώτη παράσταση του Crave στην Ελλάδα ανέβηκε το 2003 σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν    

Μετάφραση: Μάνος Λαμπράκης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Τζιούκαλιας

Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Τζίνα Κανελλοπούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Μαυράκης

Βοηθός Παραγωγής: Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Σχεδιασμός αφίσας: Σταύρος Μπιλιώνης

Βίντεο: Γιώργος Κυπριανίδης

Παραγωγή: TooFarEast Productions

 

Παίζουν: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Φελίς Τόπη, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

 

Πού: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 210 3474312

Πότε: από τις 6 έως και τις 14 Ιουνίου 2019, στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήρια: Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό 10 ευρώ, Ατέλειες 8 ευρώ