15ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων στο Θέατρο των Αλλαγών

Η Φιλιώ Λαζανά μιλάει για τα παιχνίδια μυστηρίου CSI Kids
28 Μαΐου 2019
Οι arisandmartha παρουσιάζουν το έργο Lucy. tutorial for a ritual
30 Μαΐου 2019
Η Φιλιώ Λαζανά μιλάει για τα παιχνίδια μυστηρίου CSI Kids
28 Μαΐου 2019
Οι arisandmartha παρουσιάζουν το έργο Lucy. tutorial for a ritual
30 Μαΐου 2019

Στο 15ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων συμμετέχουν σημαντικοί δημιουργοί από διάφορες χώρες που έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους και να παρακολουθήσουν δουλειές συναδέλφων τους.

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

«Νομίζω ότι το πρώτο μεγάλος μου πάθος είναι τα ταξίδια με απόσταση από οτιδήποτε άλλο. Έχω πάθος με το θέατρο, έχω πάθος με τη δουλειά μου, έχω πάθος τον έρωτα και με πολλά ακόμα πράγματα, αλλά τα ταξίδια είναι το βασικό» λέει ο Ευδόκιμος Τσολακίδης, ιδρυτής του θεάτρου των Αλλαγών όπου έχει την διεύθυνση λειτουργίας, σκηνοθετεί παραστάσεις και διδάσκει μέχρι και σήμερα. «Δεν ξέρω, μπορεί να είναι μεταφυσικό. Από μικρός δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύω, αλλά με το μυαλό μου μπορούσα να πηγαίνω παντού.  Θυμάμαι τους συγγενείς μας από την Αμερική που όταν έρχονταν στην Ελλάδα, έβλεπα τις βαλίτσες τους με αυτό το καρτελάκι που βάζουν στα αεροδρόμια και σκεφτόμουν την διαδρομή που είχαν κάνει, πού ήταν πριν και πού είναι τώρα. Οπότε όλο αυτό ήταν για μένα πολύ σημαντικό και ήταν κάτι που ήθελα να το κάνω και εγώ στη ζωή μου κάποια στιγμή. Και τελικά τα κατάφερα. Ταξιδεύω συνεχώς. Η ζωή μου κυλάει με τα ταξίδια σαν ορόσημο. Δηλαδή, όταν επιστρέφω από ένα ταξίδι έχω πάντα ένα επόμενο στο μυαλό μου, ώστε να μπορώ να ζω την καθημερινότητά μου. Δεν έχω μείνει ποτέ χωρίς να ξέρω ότι σε έναν μήνα, σε μια εβδομάδα, σε δέκα μέρες έχω να πάω κάπου. Οπότε έτσι ζω πολύ ωραία αυτές τις δέκα μέρες αναμονής. Πάντα έχω ένα επόμενο ταξίδι, γιατί δεν μπορώ να ζήσω αλλιώς».

 

 

«Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω διαφορετικούς πολιτισμούς στα ταξίδια μου και τα τελευταία χρόνια σχεδόν από τότε που είμαι με το Θέατρο των Αλλαγών, ταξιδεύω πλέον και για δουλειά» συνεχίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου των αλλαγών. «Δεν ξέρω πως τα κατάφερα και με καλούν να διδάξω σε διάφορες σχολές του κόσμου και να σκηνοθετήσω παραστάσεις. Οπότε ταξιδεύω και για επαγγελματικούς λόγους, άρα με έναν τρόπο βγάζω και χρήματα από αυτό. Κάπως έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα να κάνω ένα φεστιβάλ γιατί σκέφτηκα ότι γιατί να πηγαίνουμε μόνο εμείς στο εξωτερικό και να μην έρχονται καλλιτέχνες εδώ; Έτσι, έφτιαξα το Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων στο οποίο καλώ ανθρώπους για να διδάξουν τις μεθόδους τους, κυρίως, καθώς πρόκειται για workshop festival, αλλά και για παρακολουθήσουν ταυτοχρόνως και τι γίνεται στον κόσμο. Είναι ουσιαστικά μια συνάντηση και ο λόγος που έχει ενδιαφέρον και επιτυχία κάθε χρόνο, είναι επειδή αρέσει πολύ σε όσους παίρνουν μέρος. Όχι μόνο διδάσκουν οι ίδιοι, αλλά ενημερώνονται για το τι γίνεται στα άλλα μαθήματα του φεστιβάλ. Άρα θα δείτε έναν δάσκαλο που σήμερα έχει ένα σεμινάριο και διδάσκει ο ίδιος και μετά θα τον δείτε με ένα μπλοκάκι και ένα στυλό να παρακολουθεί τα μαθήματα των συναδέλφων του και να κρατάει σημειώσεις. Οπότε με αυτόν τον τρόπο έχει την ευκαιρία να δει τι συμβαίνει στη χώρα του, αλλά και πώς κάνουν θέατρο οι άλλοι δάσκαλοι σε κάποια άλλη χώρα όπως τη Σουηδία, τη Βραζιλία, κ.ά. Αυτό είναι πολύ ωραίο, γιατί ένας καλλιτέχνης ανανεώνεται. Επειδή πάντα μαθαίνεις σε αυτόν το χώρο, βλέπεις από έναν συνάδελφο κάτι που κάνει, δεν είναι ότι τον αντιγράφεις ακριβώς, αλλά εμπνέεσαι από αυτό που έκανε. Προσωπικά, αυτό συμβαίνει σε εμένα γιατί παρακολουθώ τι κάνουν οι άλλοι, τα σημειώνω και μετά τα κάνω στους δικούς μου μαθητές με τον δικό μου τρόπο. Οι συμμετέχοντες καθηγητές φέτος είναι από Αίγυπτο, Ιταλία, Καλιφόρνια, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιράν, Αγγλία και Ολλανδία οι οποίοι θα διδάξουν τις μεθόδους τους στα σεμινάρια και μετά θα γίνει μια παράσταση. Αυτό είναι κάτι άλλο από τα σεμινάρια. Στο τέλος των σεμιναρίων κάθε μέρα, μόνοι τους οι σπουδαστές χωρίς να ανακατευτούμε εμείς οι δάσκαλοί τους θα αναλάβουν να δουλέψουν πάνω στην “Ορέστεια” του Αισχύλου και θα μας την παρουσιάσουν την τελευταία μέρα του φεστιβάλ. Αυτό θα είναι μια δουλειά καθαρά των συμμετεχόντων και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι καταφέραμε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας αυτή την παράσταση».

 

 

«Φέτος, στο 15ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων φιλοξενούμε οκτώ διαφορετικές χώρες, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια έχουν έρθει από κάθε άκρη της γης» σημειώνει ο Ευδόκιμος Τσολακίδης. «Αν δείτε στην ιστοσελίδα μας www.toc.gr, τα σχόλια που έχουν γράψει οι άνθρωποι που το έχουν παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια, σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από όλον τον κόσμο, είναι λόγια που με κάνουν πολύ περήφανο και ειλικρινά χαίρομαι που το φεστιβάλ αυτό έχει τόσο μεγάλη επιτυχία. Για παράδειγμα, λένε ότι “έχω γυρίσει όλο τον κόσμο, έχω πάει στα περισσότερα θεατρικά φεστιβάλ του κόσμου αλλά κανένα φεστιβάλ δεν είναι σαν αυτό που κάνει το Θέατρο των Αλλαγών κάθε Ιούλιο”. Το βλέπουν ως πραγματικά πολύ σημαντικό φεστιβάλ με διαφορά από ανάλογα φεστιβάλ που συμβαίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου. Κι αυτό είναι μεγάλη χαρά, γιατί θέλει πολύ κόπο και πολύ καλή οργάνωση όλη η προετοιμασία. Αυτή την εποχή χαίρομαι και για το βιβλίο μου που πάει ήδη πολύ καλά και ετοιμάζουμε την δεύτερη έκδοση. Κυκλοφόρησε τα περασμένα Χριστούγεννα από τις Εκδόσεις Ίων και λέγεται “Υποκριτική: από την θεωρία στην πράξη”. Είναι ένα πρακτικό εγχειρίδιο για κάθε ηθοποιό, σκηνοθέτη, δάσκαλο θεάτρου που απευθύνεται σε όσους έχουν ένα πρακτικό ενδιαφέρον για το θέατρο. Από ότι μου λένε όσοι το έχουν διαβάσει είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Είναι ένας πρακτικός οδηγός, δεν είναι θεωρικό βιβλίο. Αυτό είναι η διαφορά που κάνει σε σχέση με άλλα βιβλία που κυκλοφορούν, είναι εντελώς πρακτικό για το πώς διδάσκουμε θέατρο, έχει βήμα-βήμα όλες τις σημαντικότερες μεθόδους υποκριτικής του κόσμου και τη δική μου. Χαίρομαι πολύ που κατάφερα να βγάλω αυτό το βιβλίο και ελπίζω να συνεχίσει να πηγαίνει καλά».

 

 

«Πιστεύω ότι πλέον το επίπεδο των σχολών είναι πάρα πολύ καλό. Επειδή έχω πια τη δυνατότητα και την ευκαιρία να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και να βλέπω όσα γίνονται στις άλλες σχολές, νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε από τις καλύτερες δραματικές σχολές πλέον. Αυτό δεν συνέβαινε πριν από μερικές δεκαετίες, είναι ένα προϊόν των τελευταίων 15- 20 χρόνων. Έχουμε σημαντικές σχολές, όπου οι Έλληνες ηθοποιοί εκπαιδεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν δεν είχαμε το εμπόδιο της γλώσσας θα είχαμε ξένους που θα έρχονταν να σπουδάσουν εδώ θέατρο. Δυστυχώς, τα ελληνικά είναι μια δύσκολη γλώσσα και δεν είναι και πολύ φιλική. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερο μάρκετινγκ και να μαθαίνει όλος ο κόσμος ελληνικά, αλλά δεν το έχουμε κάνει αυτό, οπότε είναι μια γλώσσα που δεν τη μαθαίνει κανείς παρά μόνον οι Έλληνες. Αν δεν υπήρχε αυτό το εμπόδιο είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε ξένους που θα έρχονταν να σπουδάσουν εδώ θέατρο, γιατί πιστεύω ότι όχι μόνο οι σχολές μας αλλά και το θέατρό μας πραγματικά είναι το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή η Αθήνα είναι πρώτη στον κόσμο στο θέατρο, όχι στις σχολές, και έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες μητροπόλεις του θεάτρου. Σκεφτείτε ότι μόνο στην Αθήνα, κάθε χρόνο ανεβαίνουν 1500 παραστάσεις, ο αριθμός είναι αστρονομικός. Και αν μου πείτε ότι μέσα σε αυτές υπάρχουν πολλά σκουπίδια, θα απαντήσω ότι ναι μπορεί να υπάρχουν. Αλλά κάθε χρόνο στην Αθήνα υπάρχουν τουλάχιστον δέκα παραστάσεις που θα είχαν πάρει όλα τα πρώτα βραβεία σε όλα τα θεατρικά φεστιβάλ του κόσμου. Η Αθήνα είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του θεάτρου. Αν δεν είχαμε το εμπόδιο της γλώσσας ένας θεατρόφιλος θα είχε κάθε λόγο να έρθει στην Αθήνα και εκτός από τον Παρθενώνα, την Ακρόπολη και τα μουσεία να δει και θέατρο. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό θεατρικό επίπεδο παγκοσμίως».

 

Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου των Αλλαγών, Ευδόκιμος Τσολακίδης.

 

 

Πληροφορίες Φεστιβάλ

15ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων

( 15th International Festival of Making Theatre, In.F.o.Ma.T. 2019 )

 

Πότε: από 1έως 6 Ιουλίου 2019

Πού: Θέατρο των Αλλαγών, 3ης Σεπτεμβρίου 19α, Αθήνα, τηλ. 210 5246833 και 210 5248251

 

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν σημαντικοί δημιουργοί από διάφορες χώρες  που έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους και να παρακολουθήσουν δουλειές συναδέλφων τους.

Στο φετινό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους οι:

Gamal Yakout, Egypt – Let’s tell a story
Donatella Damato, Italy – Ananda Yoga for actors and performers
Alice Condodina, California U.S.A –  Performance Techniques (Condodina technique)
Setareh Shahin, Ali Bayani, Iran – Creating creativity and synchronization of demo groups based on geometry
Merle Schiebergen/Netherlands, Karla Isidorou/Greece – The common seating
Peter Uray, Hungary – Communication between bodies / motive, composition and action
John Freeman, United Kingdom – Positive Tension
Evdokimos Tsolakidis, Greece – History of Acting: From Theory to Practice.

Στο φετινό φεστιβάλ οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω στην «Ορέστεια» του Αισχύλου και θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους την τελευταία μέρα του φεστιβάλ. Για τον λόγο αυτό ενθαρρύνουμε τους ενδιαφερόμενους να κάνουν εγκαίρως την εγγραφή τους ώστε να ενταχθούν άμεσα στην ομάδα προετοιμασίας της παράστασης που έχει ήδη δημιουργηθεί.
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δασκάλους υποκριτικής και σκηνοθεσίας, σπουδαστές ωδείων και δραματικών σχολών σε όσους έχουν ένα ζωντανό ενδιαφέρον για τις παραστατικές τέχνες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα με ένα σύντομο βιογραφικό στο info@toc.gr και θα λάβουν οδηγίες πληρωμής των διδάκτρων.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι το ακόλουθο:

Δευτέρα 1 Ιουλίου : Ημέρα άφιξης

Τρίτη 2 Ιουλίου (10.30 μ.μ. – 11.00 μ.μ.) Έναρξη του φεστιβάλ

Τρίτη  – Παρασκευή 2-5  Ιουλίου (11.00 π.μ. – 6.00 μ.μ.) : Σεμινάρια

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 2,3,4 Ιουλίου (6.30 μ.μ. – 9.00 μμ) Πρόβα – Ορέστεια

Παρασκευή 5 Ιουλίου (6.30 μ.μ. – 7.30 μ.μ.) Παράσταση – Ορέστεια

(8.00 μμ – 9.00 μ.μ.) Συζήτηση και κλείσιμο του φεστιβάλ

Σάββατο 6 Ιουλίου : Ημέρα αναχώρησης

Κόστος συμμετοχής: 160 ευρώ
140 ευρώ : Για τους σπουδαστές του Θεάτρου των Αλλαγών

100 ευρώ : Για ομάδες (5+) ατόμων /  για τους συμμετέχοντες προηγούμενων φεστιβάλ.

50 ευρώ: Ακροατές.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα 210 5246833 και 210 5248251 καθώς επίσης και στο http://www.toc.gr